Reklama

Reklama

Temný rytíř povstal

  • USA The Dark Knight Rises (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2012, 158 min

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul (více)
(další profese)

Zdánlivě bezstarostný život města je vykoupen obří lží o neposkvrněném hrdinovi, o němž není veřejnosti známo, že přešel na temnou stranu síly. Tím, kdo na sebe vzal hříchy Harveyho Denta a přijal vinu za jeho smrt, je Batman.  Všechno se ale změní s příchodem prohnané zlodějky, která přijde k Bruceovi domů ukrást otisky jeho prstů. Jejím prostřednictvím se Batman dostává na stopu podzemního hnutí, v jehož čele stojí terorista Bane. Díky zradě je však Wayne uvězněn v kobce, o níž kolují pověsti, že se v ní Bane narodil. Ten mezitím dostává prostor k realizaci svého megalomanského plánu totálního ochromení Gothamu. Donutí to Batmana znovu nasadit svou masku a temnou kápi? (TV Nova)

(více)

Videa (46)

Trailer 1

Recenze (3 072)

POMO 

všechny recenze uživatele

Už v tom nie je ten wow!-efekt prekvapenia, ktorý by zakryl bezcitné zaobchádzanie s postavami. To bolo v odpustiteľnej miere prítomné už v minulom filme, ale trojka sa v ňom topí. Je v nej nemožné vstrebať každý zvrat a jeho vplyv na postavy, ktorých je príliš veľa a zjavujú sa a zasa miznú bezkoncepčne, iba aby urobili niečo cool a predniesli nejakú hlášku (z ktorých ani jedna nie je zapamätania hodná). Nolan navyše opäť (po Inception) podceňuje inteligenciu diváka a kŕmi ho lacnými oslími mostíkmi. Hardyho záporák je tupá hora svalov, zaujímavá náhubkom a hlasom, ale strach či rešpekt nevzbudzuje. Na Catwoman (alebo kto to má byť) je užitočný iba vyšpúlený zadok pri jazde na motorke. Jediný, kto tu svoju prácu odvádza najlepšie z trilógie, je Hans Zimmer. Zužitkováva motívy z minulých dielov, pridáva nové (balkánsky klavír zo Sherlocka pre záludnú Catwoman a anarchistické chorály pre Banea sú skvelým oživením), a z niekdajšej plochej masy temnej depresie tvorí bombastickú, orchestračne pestrú akčnú kulisu. Prečo po toľkej kritike štyry hviezdy? Stále to disponuje onou kolosálnosťou, v ktorej je Nolan nedostižný. Tou epickosťou a ohromným drajvom, ktorým vás baví sa nechať unášať, hoci vám je jedno, čo a prečo sa práve deje a kam to bude smerovať. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Po překvapivě civilní dvojce už jaksi nečekáte autobus plný malých sirotků, patetické proslovy o dospívání či roztrhanou americkou vlajku. Aura bratrů Nolanů si žádá přeci jen víc. Pokud si dvojka vyloženě říkala o ideologickou interpretaci, tak ve trojce se jí vyhnout nelze a samotný film jako politický komentář k současné Americe je vlastně dost k pláči. Stačí se podívat na film optikou problematiky "Occupy Wall Street", vlastnění zbraní, zahraniční politiky či nedejbože třídního boje, a je hned jasné, na které straně Batman stojí - kapitalistický systém bránící soudobý establishment. Takže i kdyby byl nový Batman dechberoucí titánským dramatem, a to jakože není, i kdyby se stokrát stavěl na hlavu, tak selhává v tom nejpodstatnějším, a to v samotné myšlence. ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

Tak hutný, těžký, depresivní a zároveň vypilovaný film jsem snad nikdy neviděla. Dvojka zůstává však nepřekonána. Nolan to totiž napotřetí trochu předimenzoval. [Kino] Po druhém zhlédnutí v Imaxu: Ano, bylo to místy velmi pohlcující, ale výhrady stále mám a je jich ještě více. Tíživý tón zmizel, což mě velmi nemile překvapilo. *Spoilery* Při dalším zkoumání nedostatky nabobtnaly a do očí bijí neuhlídané scény - např. útok na burzu odpoledne, následná honička na motorkách v noci. Blakeovo až pohádkové rozpoznání Batmanovi identity (poznal to z očí!), útěk z vězení do hermeticky uzavřeného Gothamu, finále (pojďme se mrouskat, i když bomba za pár vteřin vybuchne atd.). Nebudu si pokrytecky lhát do kapsy a říkat, že v jiných Nolanových filmech podobné přepálenosti nejsou, ale tady jsou hodně vidět. Navíc ten rozverný humorný tón mi připadal vyloženě jako rušivý element, a to vzhledem k tomu, že TDKR působí jako drama s drásavou realistickou atmosférou (ano, je v něm určitá komiksovost – popírají se zákony fyziky atd.) otevřeně kritizující dnešní společnost. P. S. Teal'c na Imax plátně? Bomba! [Imax, titulky] ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Místy nadpozemské, jinak mistrovské a znamenité. Komiksová podívaná, která je bombasticky revoluční. V tomhle je Nolan nedostižný a v tomhle směru nepřekonatelný (současný vrchol mezi režiséry). Hans Zimmer (bůh melodie) vytvořil pro každou hlavní postavu tón, který bude ve mě rezonovat navždy (hudební linka je akčně prošpikovaná do kosti diváka, který je ohromen). Nolan, který se tak důsledně vyhýbal uplatňování všech komiksových konvencí, kterým se tak rád uchyluje. Vlastně ani nemůže jinak, pokud chtěl, aby jeho vyprávění neskončilo tragicky a obsahovalo prvek naděje. Epický velkofilm, který možná nemá přesah, jaký mu někteří jeho fanoušci přisuzují, ale co se týče filmařiny, je imaginárně vytvořený. Velkolepé finále. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jako jasne, je to naprosta spicka, ale stejne jsem cekal vic. Hlavni problem je v podstate ve scenari. Nolan samozrejme hraje na osudovost, strach a snazi se stvorit rozmachlej, komplikovanej epos, kterej ale zaroven vypada realisticky a syrove a dari se mu to jen castecne. Jednak krome zmeny zaporaka to v podstate vypada jako minulej dil. A co si budem povidat, Joker byl daleko vetsi borec. Bane je sice korba jak hovado, ale vysvetleni, proc ma masku, je vcelku usmevny a hlavne v ni Hardy zni jak malej homousek. Dalsi problem je, ze jsme v zaveru trilogie a film pritom vypada jak zrod Batmana, jak kdyby se cumelo na prvni dil, kde dostane Batman naklepano, nasledne zacne posilovat a triumfalne vyhraje. Co se tyce akce, ta je skvela, vse je naprosto realisticky a triky dokonaly, ze si ani jednou nemuzete rict, jo tohle byl trikovej zaber, proste vse do sebe skvele zapada. Problem je, ze at je akce sebevic dobra, je ji tu zoufale malo, vetsinu casu postavy furt jen neco resi a kdyby se prostrihalo tech 40 minut filmu a zkratil se na dve hodiny, nic by se nestalo. Navic s tim souvisi dalsi smutnej fakt a to, ze vetsinu akce obstarava Batman a kde neni akce, neni Batman a tak si ho clovek uzije jen minimalne. A to, co meli bejt vrcholy filmu, tj. zaverecny povstani a zaverecnej duel, je tu teda silne odbyty. Co se tyce Catwoman, Hathaway v roli neni buhvijaka, ale srala me min, nez jsem se obaval. Jinak s ostatnima hercema neni problem, vsichni hrajou skvele. No a posledni problem filmu jsou sem tam nejaky kiksy, film se celou dobu tvari desne vazne a seriozne a pritom nema problem sem scenarista jednou za cas flaknout nejakej az smesnej zvrat nebo vyreseni nejakyho problemu jak z nejakyho akcniho becka. Ale sem tam nejaka hlaska potesi. Co se tyce zaveru, dokud to vypada, ze Nolan skutecne chce Batmana zakoncit a uz se k nemu nikdy nevracet, tak je to skvely, dojemny a osudovy, skoda tech poslednich peti minut, ty pusobi spis smesne. Ono to ted vypada, ze jsem to nehorazne sprcal, ale to zase ne, krome slabsiho scenare je totiz vse v naprostym poradku, po filmarsky strance naprosto bezchybny, herci, triky, hudba na spickovy urovni, na skoro tri hodiny dostatecne napinavy, ani minutu nenudici a film docela rychle utece. Ale kdybych si mel vybrat mezi timhle a Avengers, pripadne timhle a druhym dilem, Temny rytir povstal by z toho nevysel vitezne ani jednou. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (173)

  • Jediný film trilógie, kedy Batman (Christian Bale) nepoužije svoj plášť pri plachtení vzduchom. (Macejko)
  • Do poloviny filmu si lze všimnout, že zbraně postav neodpovídají realitě. Při střelbě se jim vůbec nepohybují závěry a ani z nich nevypadávají nábojnice. Střelba míří do jiných míst, než kam dopadají rány (scéna na burze). Teprve až při závěrečné bitvě v Gothamu zbraně najednou fungují tak, jak mají. (UncleMorty)

Související novinky

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Joker bude lámat rekordy

Joker bude lámat rekordy

05.10.2019

Podle posledních čísel serveru Deadline to vypadá, že z komiksového Jokera, jenž tento víkend vstoupil do kin v USA a dalších 74 zemích po celém světě, bude pořádný hit. Rkový snímek pojednávající o… (více)

Reklama

Reklama