Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (37)

plakát

Bylo to v máji (1950) 

natáčeno před 75 lety: úderníci plní plán na 376 a více %, mají přednost v záznamech, favority se již vyrábějí z duralu, při nákupu cukru je nutné odstřihnout potravinové lístky, ale hlavně jaký byl ten prvomájový průvod! ... neuvěřitelný film.

plakát

Po neznámých stezkách (2023) 

stojí za zhlédnutí, J. Dujardin měl pár kilo shodit a byl by přesvědčivější.

plakát

Zelené obzory (1962) 

Neuvěřitelné, co se dalo natočit a jak dobře v r.  1962. V podstatě je to přiznání, že ve vylidněném pohraničí se komunistům nedařilo skoro nic. JZD zakládat nešlo a tak měly pohraničí zachránit státní statky s lidmi jako zaměstnanci. Jenže státní statky nejen v pohraničí ale i ve vnitrozemí fungovaly hůře než JZD. Kostkova životní role a velice dobrá černobílá širokoúhlá kamera. Obsah dobrý, forma dobrá, jen to mytí pětadvacítky v rybníku mi vadilo.

plakát

Král Šumavy: Fantom temného kraje - Most (2022) (epizoda) 

Koncept/idea/námět: 4 hvězdičky, ovšem to, že tento námět má v sobě hodně potenciálu je známo minimálně od r. 1959. Provedení (craftsmanship) druhého dílu by si zasloužilo hvězdičky spíš záporné, ale ty nejsou k dispozici. Hasil by si měl vzít pár hodin pořadové přípravy. Salutování bez pokrývky hlavy v ozbrojených složkách Československa vypadalo dost jinak, než jak ho prezentuje v kuchyni. Pan Machart je v průběhu 16 minut povýšen z podporučíka rovnou na kapitána, ale přitom má na výložkách po celou dobu hodnostní označení nadporučíka. Asi proto, že se mu to zdálo málo, zatrpkl a utekl do Bavor. Pan revírník nebo možná pouze hajný si chodí po lese s kulovnicí.... Na škodnou je brokovnice nebo flobertka, ale to by zas úvod druhé dílu nebyl tak dramatický... Občas mi to připadalo, že se dívám na představení žluté kytičky v mateřské škole.

plakát

Král Šumavy: Fantom temného kraje - Hranice (2022) (epizoda) 

Oceňuji pokus o společenskou rehabilitaci králů Šumavy.  V mých očích ji ovšem snižují zcela zbytečně dobové reálie, kterým při natáčení 1. dílu nebyla věnována pozornost, jakou by si zasloužily. Vím, že Služební řád nebylo nikdy v SNB/armádě příliš zábavné čtení. Přesto. Nedovedu si představit, že se v r. 1948 říkalo "rozkaz" místo "provedu", nebo "mohu se Vás na něco zeptat" místo "dovolte mi promluvit". První díl to s tou familiérností v ozbrojené složce hodně přehání. Pro mě nevěrohodné. A podporučík i nadporučík mají v seriálu naprosto stejné výložky...? Please redo.

plakát

Challenger (2013) (TV film) 

R. Feynman byl ztvárněn velice dobře. Vynikající fyzik a výjimečně dobrý pedagog, viz jeho nepřekonatelné kursy fyziky (The Feynman Lectures on Physics). Manažerské "schopnosti" jako bagatelizování problémů nebo jejich naprosté ignorování jsou ve filmu velice přesně vystižené a bohužel se projevují podobně na celém světě, nejen u NASA. Když se k tomu přičte nekomunikace s obchodními partnery ať již z jakéhokoliv důvodu dříve či později se dostaví problémy o mnoho větší. Nemusí to být právě nehoda Challengeru, stačí si připomenout r. 1999, kdy se o Mars roztříštila sonda Mars Climate Orbiter jen proto, že jeden dodavatel pro NASA programoval v metrech a druhý ve stopách.

plakát

King Skate (2018) 

Pravdivý dokument, upřímně a výstižně komentovaný tehdejšími hlavními aktéry. Přes většinou velice divoký soundtrack cítím z King Skate nostalgii, kterou bych ani nečekal.

plakát

Na shledanou tam nahoře (2017) 

Občas se prostě stalo, že některý důstojník byl pro vlastní mužstvo větší hrozbou než nepřítel a taky se stávalo, že takový důstojník byl někdy zastřelen nepřátelskou kulkou vystřelenou ovšem z kvéru někoho z jeho vlastních podřízených, jen se muselo počkat na nějaký ten gefecht s nepřítelem. Čekal jsem, že se stane něco podobného v tomto filmu, ale to by měl o hodně menší stopáž a nebylo by to tak zajímavé.

plakát

Detectorists - Season 3 (2017) (série) 

3. série v porovnání s 2. sérií nemá tak zajímavou a především věrohodnou zápletku. Skoro bych řekl, že se v některých pasážích blíží detektorářské latině. Velké plus má u mě ovšem tato série především proto, že je v ní jasně ukázáno, že hledači patří mezi nejsvědomitěji ekologicky smýšlející část populace. Ale to nejdůležitější říká Lance až na konci celé série: "Detectorists, we're time travelers"

plakát

Narcos - Season 3 (2017) (série) 

Peňovi (Javi) chybí ve 3. sérii skutečný parťák..... pro mě je o to víc 3. série napínavější, být sám jen s dvěma mladými agenty proti kartelu Cali, kolumbijské policii v Cali a ještě půlce kolombijské vlády.....