Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Thriller
  • Animovaný
  • Krimi

Deníček (5)

Zločiny v zahradách

Zločiny v zahradách (seriál) (2003)

Tohle je naprosto úžasný seriál. Patří do žánru cosy mystery, tedy "útulné záhady" a musím říct, že ho to perfektně vystihuje.  Pokud se chcete cítit, útulně, nostalgicky a jako doma, a přitom se nenudit, je to to pravé. Jedná se svým způsobem o jednodušší a odlehčenější Vražd v Midsomeru. Případy jsou méně komplikované, ovšem to souvisí i s poloviční délkou epizody. Tyhle milé dámy si určitě oblíbíte. Jsou sympatické, milé, mají ten správný selský rozum. Takhle nějak si představuju sama sebe v jejich věku. K tomu všemu se vše odehrává v nádherném prostředí zahrad, a to nejen v Anglii, ale i například ve Španělsku či Itálii. Tohle je zkrátka seriál přesně podle mého gusta. Největší chyba je, že dílů je strašně málo. Já bych potřebovala nejmíň třikrát tolik... Za mě asi nejlepší díl je Paměť vody, který je také nejdelší, u nás byl rozdělen na dvě části.  A z těch standardně dlouhých bych vyzdvihla epizodu Taková obyčejná zahrádka.

Zločiny v zahradách

Všechny velké a malé bytosti

Všechny velké a malé bytosti (seriál) (2020)

Tenhle seriál má momentálně 87 % a musím říct, že se tomu vůbec nedivím. Po shlédnutí téměř celé první řady jsem si tento seriál zamilovala. Je to krásné, něžné, čisté. Lidé se zde chovají tak nějak slušně, ale přitom přirozeně a nejsou přepjatí. Moc se mi líbí útulné prostředí i kostýmy. Herci jsou velmi sympatičtí. Musím přiznat, že nejvíc jsem si, ke svému vlastnímu překvapení, zatím nejvíc oblíbila lenocha Tristana :D. 

Doufám, že si až do konce seriál udrží tuto kvalitu a lehkost. Tenhle seriál má ono magické "něco", co jsem zatím ještě u žádného jiného snad neviděla. Jakýsi přirozený šarm, který donutí diváka se zamilovat. A to i ty, které zvířata normálně tolik nezajímají.

Všechny velké a malé bytosti

Elisa z Rivombrosy

Elisa z Rivombrosy (seriál) (2003)

SPOILERY

Elisa je seriál mého dětství, který jsem sledovala, když se u nás téměř před 20 lety vysílal. A byl to možná úplně první seriál, do jehož sledování jsem se fakt "zažrala" a zřejmě právě on nastartoval mou lásku pro period dramata a Itálii, která trvá dodnes. Fabrizio byl asi první postava, jejíž smrt mě naprosto zdrtila, přestože zpočátku seriálu mě štval. 

Loni jsem zahájila rewatching první řady a musím říct, že jsem byl dost příjemně překvapená. Čekala jsem, že se mi seriál tehdy líbil jen kvůli mé dětstské naivitě a taky že tehdy prostě nic lepšího nebylo. Ale opak je pravdou. Za mě je to jedno z nejlepších period dramat vůbec a myslím, že by dokázalo potěšit i fanoušky například Cizinky či Poldarka. Krásná hudba i kostýmy, sympatičtí a dobří herci, mě vyhovuje i český dabing. A Elisa a Fabrizio mají úžasnou chemii, není divu, že herci spolu nějakou dobu chodili i doopravdy. Ačkoli přiznávám, že být Elisou, držím se reality a jsem s Angelem. Toho mi bylo líto. Mě osobně se ale moc líbí i jiné páry, jako Anna a Ceppi nebo Marguerita a Giulio.

Tenhle seriál má podle mě naprosto nespravedlivé hodnocení. Chápu, že občas to je až přehnaně pohádkové, ale co na tom? Takový Bridgerton (který mám mimochodem ráda, takže to nemyslím špatně) má něco přes 60 % a přitom je snad je snad ještě víc pohádkový než Elisa. Podle mě to hodně lidí po prvním díle zaobalilo jako hloupou telenovelu a dalo tomu odpady.

Upřímně bych si přála, aby tento seriál někdy opakovali v televizi. Myslím, že by si dokázal získat diváky a spousta lidí by si určitě ráda zavzpomínala.

Elisa z Rivombrosy

Láska v bílém pekle

SPOILERY

Tohle byla super minisérie pro milovníky period dramat. První dva díly byly pomalejší, ale v druhé půlce se to všechno dohnalo. Nad úroveň to vyzdvihla ta romantika mezi hlavním hrdiny. Pan Thornton mě úplně dostal, stejně jako nakonec hlavní hrdinku. 

Potěšilo mě, že zde se jednalo o "cudnou" romantiku bez postelových scén, protože si myslím, že i to je někdy potřeba a že člověk by si v lásce měl považovat a užívat i těch doteků, pohledů, milostného napětí.

Ikonická byla zejména scéna, kdy Margaret odjíždí a Pan Thornton si pro sebe přeje, aby se otočila. To je milostná scéna jako blázen, i bez "toho".

Myslím, že kdo má rád pana Darcyho, bude Thorntona mít rád stejně, ne-li více.Láska v bílém pekle (seriál) (2004)

Láska v bílém pekle

Berlín (2023)

Berlín (seriál) (2023)

SPOILERY!

Z tohoto seriálu jsem původně měla strach, protože La Casa de Papel je jeden z mých nej seriálů a Berlín jedna z mých nej postav a jedna z nejzajímavějších postav, co znám. Když jsem se dozvěděla, že bude mít vlastní seriál, nad mou radostí převážily obavy, že tuto postavu tvůrci úplně zničí a seriál dopadne moc špatně. Nakonec se mi seriál líbil víc, než jsem čekala, ne však kvůli Berlínovi.

První díl mě tolik nechytl, bylo to takové rozpačité, ale čím víc to postupovalo, tím víc mi všechny nové postavy, které jsem považovala jen za náhražky těch původních, přirůstaly k srdci. Je pravda, že, ironicky, Berlín byl z všech těchto postav asi nejméně zajímavý. Ačkoli už po uplynutí prvních dvou řad podle mě Berlína v La Casa zobrazovali trochu jinak. V tomto seriálu byl za mě Berlín mnohem, řekla bych, veselejší a romantičtější, než na začátku La Casa. Také byl podle mě ještě víc dětinský. Vzhledem k tomu, že se jedná o prequel a také zde ještě neměl svou diagnózu, tak to nemusíme brát jako chybu scénáristů, ale jako vývoj osobnosti.

Celou novou zlodějskou partu mám ráda. Mými favority jsou však rozhodně Keila a Bruce, kteří měli super chemii a romantika mezi nimi mě bavila úplně nejvíce.  Chápu, že někteří v tomto seriálu kritizují romantické zaměření. Mně nakonec tolik nevadilo a jediný pár, který mi neseděl, byl Berlín a Camille. Ačkoli jejich vztah byl pro zápletku zásadní.

I přes veškerou mou kritiku ale hodnotím dojem ze seriálu jako celku a musím říct, že jsem se zamilovala. Přece jen španělské pořadu jsou trochu jiné než třeba americké či české. Mají v sobě takovou jiskru a energii, která člověka nakopne. No, možná to nejsou všechny španělské seriály, ale ty ze světa La Casa de Papel ano. Hned po skončení jsem měla chuť se podívat znova. Vím, že tento seriál není jako La Casa de Papel, je jiný, ne tak temný. Konec mi přišel překvapivě dost uspěchaný, jak se snažili do jedné řady vměstnat zápletku, která mohla klidně trvat dvakrát tolik dílu. Tím by se podle mě celé napětí krásně rozložilo a divák by postavy lépe poznal. Jakoby tvůrci nevěřili, že bude další řada.

Já bych si tu další řadu ale moc přála, protože postavy mi přirostly k srdci a chtěla bych je poznat ještě více a sledovat další osudy. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne....

Berlín (2023)