Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Recenze (152)

plakát

Bratrstvo neohrožených (2001) (seriál) 

Až nyní, co jsem tento seriál viděl potřetí, cítím se oprávněn vynést svůj soud: NAPROSTO DOKONALÉ. V podstatě dokument. Takto by měla vypadat filmařská díla, která si nárokují titul "historický". Pokud hodláte věnovat na seznámení s průběhem pozemního tažení na západní frontě 2. světové války pouhých 10 hodin vašeho života, je tento seriál skvělá příležitost. Věrnost realitě je až neuvěřitelná, chyby ve výzbroji a výstroji naprosto minimální (pokud nějaké), všechny události jsou snímány narativně, tedy z pohledu pamětníků. Stran obvinění z americké propagandy - bullshit. Filmaři si prostě vybrali jednu z nejúspěšnějších amerických jednotek ve 2. světové válce, to je celá propaganda. Jinak vše sedí. Kdybych měl vybrat nejlepší scény, strávil bych tu noc. Vyzdvihuji souhrnně NAPROSTO REALISTICKÉ BOJOVÉ SCÉNY. Jinak jen pár dojmů z nepřeberné palety postřehů. Důstojníci měli rozhled, většinou byli vysokoškoláci, dost mě dostávaly ty jejich občasné hlášky o Římanech (Buck Compton v lese u Bastogne nebo Speirs v tom klášteře) atd. Zatracovaný a vysmívaný Sobel byl bezesporu špatný polní velitel, ale v rámci výcviku dal "Easy Company" základ k pozdějším výkonům, byl to on, kdo "Easy" udělal a svou roli splnil. A pochopitelně Winters... I nejlepší jednotka může být snadno zničena, když nemá dobrého velitele, ale to se "Easy" díky Wintersovi naštěstí nestalo. Co se týče dalších technických věcí: překvapilo mě, že navzdory množství režisérů to dohromady funguje tak dobře. Kamera je mimořádná, hudba geniální - někteří lidé si třeba ani nevšimli, že tam krom titulků a Beethovena v díle "Why We Fight" nějaká hudba je, natolik je příběh pohltil. Mohly se vychytat občasné gramatické chyby v titulcích DVD. Závěr: strhující historický (v pravém slova smyslu) seriál z druhé světové války o osudech elitní americké výsadkové jednotky na západní frontě. V současné době v daném žánru a médiu nejlepší možná volba. P.S.: Bez Vojína Ryana by nebylo Bratrstva neohrožených.

plakát

Burák a Bludička (2006) 

Kdo jinému jámu kopá... Ten by se měl začít bát.:o) Milé a veselé rozšíření dobrodružství z Kardanové Lhoty.

plakát

Byl jednou jeden král... (1954) 

Neodmyslitelná součást Vánoc i dalších velkých svátků, legenda z 50. let, jedna z vůbec nejlepších a nejkrásnějších československých pohádek. Jedna z posledních rolí Vlasty Buriana a premiéra Mileny Dvorské, obojí pod moudrým patronátem Jana Wericha... Na oči princezny Marušky nelze zapomenout.

plakát

Čáryfuk (1970) (seriál) 

Potrhlý čaroděj Čáryfuk, jeho věrná ropucha Tačvůd a jejich nebohý novodobý průvodce Kerot. Legendární dětský seriál 80. let, tedy alespoň v rámci ČSSR.

plakát

Černý den v Black Rock (1955) 

Jeden den jednoho muže v jednom zapadlém městečku kdesi na americkém Jihozápadě po 2. světové válce, kde je všehovšudy jedna vlaková zastávka, jeden hotel, jeden bar, jedna pumpa a jeden šerif, ale zato pořádných parchantů hned několik... Dusivá a stále houstnoucí atmosféra, již ještě umocňuje bezútěšné pouštní prostředí, svižné tempo a vynikající herecké výkony (Spencer Tracy) pod taktovkou zkušeného Johna Sturgese jsou hlavními devízami filmu, který mi i dnes přijde stejně dobrý jako tenkrát.

plakát

Četníci z Luhačovic (2017) (seriál) 

Po prvním dílu to vypadalo dobře, ale další pokračování už tak slavné nebylo. Po pátém dílu se však zdá, že seriál má vzestupnou tendenci. Uvidíme.

plakát

Četníci z Luhačovic - Baron Kafr (2017) (epizoda) 

Tak tohle bylo jakési... nedovařené. Spíše groteskní pojetí dílu mě žel nezaujalo, místy děj dokonce sklouzl až k hranicím trapnosti. Škoda.

plakát

Četníci z Luhačovic - Bestie (2017) (epizoda) 

Další a tentokrát skutečně drsný případ luhačovické četnické stanice. Vynikající díl. Temné tóny příběhu navíc podtrhuje i tísnivé vědomí, že se něco podobného v naší krásné vlasti kdysi skutečně stalo...

plakát

Četníci z Luhačovic - Evička (2017) (epizoda) 

Dost dobrý díl o případu vesnického lynče. Ten seriál je čím dál, tím lepší. A výborně zahráno. Líbí se mi například četné odkazy na válečná léta, například zjevné trauma četnického velitele, které mu oživují okolnosti případu. Úplně jsem prožíval jeho vzteklou bezmoc, ale nakonec byla "fronta prolomena".

plakát

Četníci z Luhačovic - Pytláci (2017) (epizoda) 

Po prvním díle to vypadá na pěkný krimiseriál odehrávající se na moravském východě v zajímavém období těsně po první světové válce. Zaujal zejména typově dobře obsazený Robert Jašków jako četnický velitel, který přes počáteční skepsi má finále případu pevně v rukou. Mimochodem, chudáci četníci, kteří se od své flinty nesměli hnout ani na krok.