Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (27)

plakát

Chudáčci (2023) 

Určitě ten příběh znáte taky: slyšíte superlativy ze všech směrů, kouknete na ČSFD a IMDB na hodnocení a ... odcházíte zklamaní z kina. Chudáčci asi jsou objektivně dobrý film - herecký výkon Emmy Stone je fenomenální a tohle by za mě byl asi jediný opodstatněný Oscar 2024. Ale musíte se prostě připravit na to, že jdete na artový film se slušnou dávkou bizarnosti. Pokud je to přesně to, co hledáte (třebaže normální filmy vám přijdou moc fádní a pořád o tom samém), pak se vám to nejspíš strefí perfektně do vkusu. Ač se mi to od půlky celkem líbilo, pořád ve mě zůstává pocit "co jsem to sakra viděl?!". Ano,  děj má hloubku a je jakousi alegorií na ženskou emancipaci. Ano, vizuál je místy působivý a stylově připomíná filmy Karla Zemana. Jak říkám, objektivně dobrý film, ale mě se asi hrubě netrefil do vkusu. Pokud chcete vidět něco originálního, jděte na to.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

MODRÝ TITANIC ANEB "KDYŽ MÁŠ ČÍM HOUPAT, POJĎ SE S NÁMI KOUPAT". No, bude tomu už 13 let, co jsme byli na prvním Avatarovi v pardubickém AFI. Pak dlouho nic a najednou je tu dvojka! A musím říct, že se mi tento díl líbí o dost víc než jednička (což je v kinematografii celkem vzácnost, že dvojka předčí originál). Dějově je to mnohem lepší než scifi Pocahontas předchozího filmu Tady mám popravdě spíš "Zachraňte Willyho" feeling (pokud si tenhle, dnes už boomerský, snímek pamatujete). Mariňák Jake má teď famílii, ale stane se průser a musí emigrovat k moři. Tam žijí vzdálení příbuzní, kteří mají jednak jinou kulturu a trochu i jiný fyzický vzhled (dojde na přeměřování ocasů). Zatímco původní modrásci byli inspirovaní indi-, eh, původně americkou kulturou, světle modří potetovaní bráchové s většími ocasy zase čerpají od Maorů. Vizuálně to vypadá fantasticky. Zasazením se rychle po začátku přeneseme z levitujících hor (s hudebním podkresem v podobě tónů fujary - to jsou aspoň Vysoké Tatry, bratia! ) na tropické soustroví. Ale není to žádná nudná Jugoška! Dokonale vyrenderovaná voda, mořské prostředí, živočichové, pláže, ostrovy a mohutné lodě, roboti a ponorky. A jasně, 3D už není taková revoluční pecka jako tehdy, ale vypadá to pořád krásně. Jo jasně, je tam furt jakýsi patos a jakási hippie mytologie. Ale tak nějak se to asi stává součástí té značky. Celý je to velmi rodinně pojatý, hlavní hrdina je celkem zastíněn svými potomky, hodně se tam hraje na "krev je hustší než voda" (což je v závěru demonstrováno poměrně obrazně). Snad neprozradím spoiler, když ocením závěr filmu odehrávající se na potápějící se lodi. Velmi Cameronovské! Máme tu zaplavování chodeb, lásku, souboj se zbraněmi na palubě. Chybí tu jen smyčcový kvartet a sex v autě. Suma sumárum pěkný film a pokud bude James Cameron v kvalitě dalších pokračování (které mají teď-už-opravdu přijít brzy) pokračovat, máme tu zaděláno na další scifi-kult, který by se mohl měřit se skomírajícími Star-Wars nebo přežívajícím Star Trekem. PS: bacha, ten film je fakt dlouhej.

plakát

Život na předměstí (2022) (seriál) 

První 3 díly - Ser!al K!ller Brno.  Anders je čtyřicátník, který žije poměrně nudný život - nudná práce s rádobycool šéfem, bydlení na obyčejném ospalém předměstí, ojeté spolehlivé auto před domem a žena bez vášně a hany s dcerou na kteoru si začnou vyskakovat spolužačky. Vlastně by se dalo říct, že i jeho přátelé jsou buď nudní nebo "na ranu". No a při venčení Andersovi dojde trpělivost a udělá schválnost. A ten následný pocit se mu zalíbí natolik, že začne dělat další a další schválnosti dalším a dalším lidem, co ho se*ou. Dobře se na to kouká, díly mají kolem půl hodiny, takže je to příjemná jednohubka. Pracuje se tu s bouráním čtvrté stěny, což celkovému vyznání přidává na vtipnosti a některým situacím na bizarnosti.  Bylo by super, kdyby se tohoto seriálu chopila česká distribuce, protože na publiku v sále bylo vidět, že Andersovy trable středního věku na nudném předměstí je něco, s čím se dokáže hodně lidí docela dobře identifikovat. :)

plakát

Ted Lasso - Série 1 (2020) (série) 

Jako jo, je to strašně naivní a občas až pateticky pozitivní.  Ale tak dobře si u toho oddechnete a tak nějak vás to prostě příjemně povzbudí. Navíc v příjemné stopáži v podobě půlhodinky.  Chutná seriálová jednohubka na spravení nálady! :)

plakát

Batman (2022) 

Stojím si za tím, že je to dobrý film. Celý je to spíš akčnější noirovka, což do kulis podzimního a ponurého Gothamu sedí žánrově jako pr..el na hrnec. Vizuál je opravdu krásný - od deštivých ulic města po neonové scény nočního klubu. Zvukově a hudebně asi taky není co vytknout - zvlášť ta skladba od nejmenované kapely, co hraje na začátku i na konci - jako by ona banda vznikla v Gothamu místo Seattlu - naprosto přesně trefený! Záporák v podobě Riddlera je opět vynalézavý psychopat, který někomu může připomenout kultovního Jokera z The Dark Knight, nicméně je o poznání méně výrazný než Ledgerova legenda. Vlastně tím, že je film občas spíš detektivkou než akčním filmem, tak je většinu filmu záporák trochu zahalen tajemstvím "co je vlastně zač". Což je dobře, avšak jeho "psychocharisma" se nestihne projevit.  Musím uznat, že Pattinson se hlavní role neujal špatně. Je fakt, že tu má trochu větší "emo" nádech a na můj vkus je trochu víc ukecaný ohledně vnitřních pocitů, ale nakonec proč ne. Žánrově to docela zapadá a tak nevadí a neruší ani jeho líčení nebo fancy emo patka. Zoë Kravitz je jako Catwoman krásná (aby ne, taky má být jako dcera Lennyho Kravitze po kom), nicméně mám slabost pro Anne Hathaway, takže ta pro mě zůstává top strop. Batmanovi docela zdárně sekunduje a rozhodně tam není jen tak do počtu.  Pozn: v tomhle filmu (pro mě zcela nečekaně) chybí profláklá scéna vraždy rodičů Bruce Waynea. Je tam samozřejmě o Thomasovi a Marthě zmínka, ale člověk, který Batmana nezná jakože vůbec může být zmatený o tom, jak se ze sirotka stal bojové sporty ovládají superhrdina v podivném obleku.  Nolanova trilogie u mně zůstává mnohem výš v oblíbenosti, ale vůbec bych se nezlobil, kdyby vyšly další podobné filmy od Reevse. Jedna z posledních scén v Arkhamu tu vytváří jistý potenciál :)

plakát

Krychlič (2022) 

Krychlič byl, je, a bude součástí Pardubic jako takových. Vždycky mě zajímalo, co je to vlastně za člověka a proč vypadá tak, jak vypadá. Všechno se v tomto dokumentu dozvíte. Ten film je dobře udělaný, přibližuje osobnost pana Kulhánka a dovoluje nám nahlédnout do jeho života prostřednictvím jeho vlastních záběrů. Nejvíc se ovšem líbily prostřihy se čtením dopisům, které pan Kulhánek posílal. To jen doplňuje styl dokumentu - spíš komorní a intimní, naprostý opak bouřlivých a šokujících dokumentů, který je plná Netflix. Stinnou stránkou je, že (a teď to možná vyzní trochu cynicky, což bych nerad) je občas vyobrazen trochu jako stalker. Taky mi trochu chyběly pohledy jeho příbuzných a jeho rodiny (ve filmu je uvedeno že odmítli na kameru vystoupit, což mi přijde jako strašná škoda). Každopádně dokument popisuje příběh citlivého pána bez zášti, který byl větší "pankáč" než většina lidí co o sobě tvrdí, že jsou "pankáči".

plakát

Joker (2019) 

Nejlepší film roku. Joaquin prostě musí dostat Oscara.

plakát

Premiér (2019) (seriál) odpad!

Ne. Fakt ne. Všechno špatně. Sledování tohoto výtvoru fyzicky bolí. Jen na vlastní nebezpečí.

plakát

Svědkové Putinovi (2018) 

Hezky natočený a vypointovaný dokument. Smutným hrdinou je tu Boris Jelcin, jehož mi bylo tak nějak lidsky líto. Trochu poodhaluje jak je možné Putinovi skočit na špek...

plakát

Dukla 61 (2018) (TV film) 

Syrový, drsný a výborně natočený film. Určitě jedna z těch nejlepších českých věcí posledních let.