Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Fantasy

Recenze (15)

plakát

Dívka tvých snů (1998) 

9/10 Je mi jasné, že to není kinematografický zázrak, ale je to moje srdeční záležitost. Fungující příběh, krásná chemie mezi herci několika národností, úchvatná atmosféra. Miroslav Táborský si po zásluze odnesl španělskou filmovou cenu.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

7/10 Dokonáno jest. Popravdě řečeno, dojem z mohutného epického finále je poněkud rozpačitý a tak ani poslední filmové zpracování Harryho Pottera nepřekročilo svůj stín (s čestnou výjimkou azkabanského vězně) a je jen obrazovým doplňkem knížky pro ty, kteří mají nulovou fantazii. Kdyby poslední díly netočil nýmand, scénář nepsal ňouma, hudbu neskládal ignorant a majitelka práv a autorka v jedné osobě nebyla tak úzkoprsá, mohlo by to být zajímavé. Potenciál nevyužit. To vše říkám jako čtenář a fanoušek knižní předlohy. První i druhá část filmu mají dohromady neskutečných 276 minut (Petr Jackson to v režisérském sestřihu Návratu krále dotáhl "jen" na 251) a někdo by měl narvat střihačské nůžky na filmový pás. Z epické bitvy se vytratila epičnost, finální souboj vypadá tak na osmifinále a smrti různých postav, které jsou známé a byly třebas někomu i blízké, jsou znázorněny ve stylu seznamu mrtvých po atentátu na Heydricha. Milosrdných 7 z 10 jen proto, že je to lepší než první půlka, že se tím uzavírá jedna knižní a filmová epocha, se kterou jsem vyrůstal a za fenomenálního Alana Rickmana, jehož charisma celou sérii drželo nad průměrem.

plakát

Králova řeč (2010) 

10/10 Tohle není film pro multikina, pro colu a popcorn. To je pro menší artové kino, sklenici vína (či šálek kávy nebo čaje) a nějakou sofistokovanější mlsku. Je to překvapivě intimní pohled na průměrného krále, který byl vržen do víru modernity a dějin. Drobné narážky, jemné nuance dokážou odhalit velkou prázdnotu duše, se kterou musela pracovat celá řada monarchů v historii. Já vím, že film není historicky přesný. Já vím, že postoj k nacismu a hitlerovskému Německu nebyl jednoznačný, ale k sakru - kdyby Mozart viděl Formanova Amadea tak jde a rozkope Milošovi zadek. Je pro mě prostě nesmírným potěšením sledovat vybroušený scénář a geniální herecké výkony. Není to film, který posune kinematografii dopředu. Ale je to film, který potvrzuje, že film je umění. Komu není film určen?Zarytým republikánům - monarchie je i tady děsně cool. Těm, co nemají rádi Británii - životopisný film o královi, který dovedl Brity k vítězství ve válce? To fakt není oslava kontinentální Evropy...

plakát

Kmotr (1972) 

10/10 Dámy a pánové, takto vypadá klenot filmového umění. Vybroušený diamant posazený na vrcholu koruny novodobé múzy filmu. I přes pro někoho obsáhlou délku stojí každá minuta této fresky za to. Navíc s geniální hudbou Nino Roti... Jakákoliv další slova jsou zbytečná. Komu není film určen? Těm co nemají rádi svou rodinu. Zde se dozvíte, že rodina je nejen základ státu.

plakát

Lovci dinosaurů (2005) 

1/10 Jsou filmy, které jsou tak blbé, až to člověka urazí. Pak jsou filmy, které jsou tak blbé, až jsou vlastně neuvěřitelně zábavné. A tací jsou i Lovci dinosaurů. Je to blbé. Je to nesmírně blbé. Dovolil bych si parafrázovat dopis Ladislava Stroupežnického J.Cimrmanovi: "Váš filmový pokus jsem bohužel viděl, a nevím, co Vám mám vytknout dříve, zda chatrný děj, mátožnost postav, či veškeré prohřešky proti zákonům filmu, jichž jste se stačil dopustit již během prvních deseti minut." Nejhorší na tom je, že je to vlastně neuvěřitelně zábavné. Ach jo. Komu není film určen? Ehm, spíš mě nenapadá, komu je film určen.

plakát

V srdci bouře: Churchill ve válce (2009) (TV film) 

7/10 Film by se měl jmenovat Churchill: Střípky z mého života. Nečekejte Churchillůb psychologocký rozbor, pohled do jeho zajímavé historie ani zákoutí jeho rozhodování. Nicméně i tak je k vidění solidní životopisné dílko, které by se hodilo jako vynikající doplňující materiál ke středoškolským hodinám dějepisu (a že je zrovna období 2.sv.války velmi odbíváno!) Brendan Gleeson vystihl Churchillovy klady a zápory bezchybně a tak jakoby dlouholetý premiér, sir a držitel Nobelovy ceny za literaturu obživl. Vzhledem k tomu, že to byl také notorický "hláškař" je pěkné si některé známé a méně známé kousky osvěžit. Komu není film určen? Těm, co prospali středoškolský dějepis. Těm co prospali dějepis i na základní škole. Neonacistům. Ani tady Führer nevyhraje.

plakát

Dívka s perlou (2003) 

8/10 Odehrávat se film v současných kulisách a současné době, tak se zjistí, jaké je to plytky scénáristické dílko na úrovni průměrné bakalářské povídky. Nicméně nejsme v současnosti, ale v Nizozemsku těsně před propuknutím obchodní a průmyslové revoluce. A že nás výprava ponoří pěkně hluboko. Jen málokterý film ve Vás vyvolá pocit, že se skutečně díváme na dobu, kterou se snaží vyprávět. Kulisy, kostýmy, domácí doplňky (dobře, možná jen u příliš mnoho porcelánu jsem frflal) - vše do posledního detailu evokuje konec 17. století. Vynikající a relativně minimalistická hudba a skvělá chemie ústřední dvojice Johanssonová+Firth dá nakonec zapomenout, že se vlastně díváme jen na živé obrazy. Ale setsakra pěkné živé obrazy. Komu není film určen? Milovníkům velké akce, milovníkům střední akce, milovníkům jakkékoliv akce. A kulturním barbarům, kteří považují Vermeera za plesnivý sýr.

plakát

Father Ted (1995) (seriál) 

Třetí série Otce Teda je ta nejdokonalejší esence britského humoru, kterou lze někde vidět. "Já nejsem fašista, jsem kněz. Fašisti se oblékají do černého a říkají vám, co máte dělat, kdežto kněží..... Další pití!"

plakát

Avatar (2009) 

Začnu z jiného konce. Když mi bylo osm, viděl jsem poprvé v kině Hvězdné války. Bylo to v letním kině v Chebu v roce 1990 a stala se z toho celoživotní láska. Kdyby mi bylo osm letos a já viděl Avatara v 3D, asi bych hýkal nadšením obdobně a myslel si, že jsem viděl nejlepčejší film všech dob... Osm mi bohužel není a já do dneška viděl až moc filmů na to, abych mohl být nadšený jen z efektů. Jako ostatní musím vyzdvihnout technickou stránku a efekty. Tomu nejde nic vytknout, ale to Cameron uměl vždy. Neměl jsem pocit, že jsem v dobře vypadající počítačové hře a podobnému světu bych klidně i uvěřil. Příběhu zas až tolik ne. V dnešní době, kdy politická hyperkorektnost je až za hranicí únosnosti si rozhodně nemyslím, že by drancování světa s inteligentními bytostmi neušlo pozornosti miliónu nevládek, novinářů a podobného šmejdu - stačí se podívat na takovou válku o Irák. A po takové botě se už všechno veze dolů. U spousty jiných filmů mně logické boty nevadí, ale takové filmy mě dokáží vtáhnout do děje tak, že o chybách nepřemýšlím a přistoupím na režisérovu hru. A to Avatar nedokázal a já se u dlouhých pasáží přistihl, že nemít na nose ty tlačící brýle, že bych usnul jako u Emmerichově Godzily. Pro mě je to 6/10, přičemž bod je jen za Sigourney Weaver, která na svůj věk vypadá skvěle a ve filmu kouří cigarety, což je v dnešní době velmi osvěžující.

plakát

Eurotrip (2004) 

Tak toto je má oblíbená guilty pleasure. Nejsem fanoušek teenagerovských komedií, ale tahle mi sedla jako pověstný pr** na hrnec. Správně ulítlé, výborné hlášky, zajímavá camea. Bonusem také je, že celá Evropa se nám vešla do Prahy, což také znamená české herce v menších rolích. Naše východní bratry asi vykreslení Bratislavy příliš nepotěší... 8/10