Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Pohádka

Recenze (277)

plakát

Jan Balabán (2011) (TV film) 

Toho autorského čtení bez obrazu bylo příliš, až to působilo, že si to tvůrci jenom ulehčili. Ale přínos samozřejmě, že byl Jan Balában zachycen. Také se ovšem o jeho životě mohlo říci víc.

plakát

Stíny v mlze - Poslední případ (2024) (epizoda) 

Nakonec tak napůl. Daří se napodobit skandinávské kriminálky, ale já bych na závěr potřeboval něco našeho, čím byly vždy naše detektivky zajímavé. A tak jsem doufal, že na konci tu druhou ženu zachrání někdo třetí, a vrah se  ve své důslednosti přece jen  přepočítá a zaskočena bude trochu i policie. Ve vilové čtvrti se vyskytne tajný milenec sestřičky, možná ten starší zubař z jejich ordinace, či ukrajinští dělníci nebo psi ze sousedství, kluci hrající fotbal ve věku jeho syna. Také bych čekal, když celé bylo vystavěno i jako souboj kriminalistky s vysmívajícím se vrahem, že jako epický vrchol seriálu bude jejich dialog ve vyšetřovací komoře, ne jeho smrt v sanitce na mostě. Takhle jsme se ani moc nedozvěděli o jeho motivech. Navíc poslední dva dialogy kriminalistů na mostě a při štípání dřeva úroveň seriálu shodily. A vůbec mne i trochu zaskočilo, když je autorem zkušený spisovatel, že se spokojil s jednoduchými replikami mezi policisty. A v reálu by to bylo asi taky jiné, když policie ví koho konkrétně hledá, zná i přibližně značku ukradeného auta, určitě by přece spustila na ostravských výpadovkách rozsáhlou akci, jakou dělají, když uteče nebezpečnější vězeň.

plakát

Svatá (2024) (TV film) 

Dal bych o hvězdičku míň, ale potěšilo, že tam nebyl žádný patolog, vtipkující tým kriminalistů apod., ale zas po čase psychologický příběh. Herecky od P.Beretové, L.Vlasákové, i A.Mihulové, J.Vondráčka velmi zvládnuté. O paní Bohdalové nemluvě, v tomhle věku hrával snad jen František Kovařík a to už dostával pouze menší role roztržitých dědů, byť také nezapomenutelné role. Pouze mne trochu mrzely ty příliš časté a trochu přehnaně červené oči hereček. A jen na okraj, i po Mnichovu zůstali někteří Češi v sudetských městech žít a celou válku tak prožili jako říšští občané, byť zřejmě druhé kategorie. Například v Ústí tak podle historiků zůstalo v české čtvrti plno dělnických rodin, které nebyly vyhnány.

plakát

Ruce v záruce (2022) (TV film) 

Pochvalu si zaslouží nápad zakomponovat do současného příběhu prvky a napětí americké grotesky a pantominy, a Polívkovou obojí zvládnuté.

plakát

Nanebevstoupení L. L. - Epizoda 8 (1994) (epizoda) 

První polovina seriálu mi přišla ve vyprávění sevřenější a tím zajímavější, přesto je dobře že seriál byl konečně po letech reprízován. Připomněl pestré osudy lidí ve dvacátém století a navíc v tak pestrém regionu jako byla Slezská Ostrava a okolí.

plakát

Ledviny bez viny (2022) (TV film) 

Obsahově trochu nedotažené, ale dívat se na to dalo. A J. Pidrmanová tomu dávala nějaké to kouzlo navíc.

plakát

Nanebevstoupení L. L. - Epizoda 7 (1994) (epizoda) 

Trochu se to obsahově v tomto dílu rozteklo, a těch lyrických vzpomínkových vsuvek tam bylo až příliš.

plakát

Nanebevstoupení L. L. - Epizoda 6 (1994) (epizoda) 

Vydařený díl, i když trochu připomíná předlistopadové seriálem s obsahem opačného znaménka. A hudba začala být v tomto seriálu postupně přece jen výraznější a vlastně velmi působivá.

plakát

Pozadí událostí - Rošády (2022) (epizoda) 

Přiznám se, že pointa kriminální zápletky mne příjemně překvapila, nečekal jsem to. A nemyslím si, že seriál byl příliš plakátový (viz. recenze p.Spáčilové) a navíc měl řadu zajímavých hereckých výkonů. Ale ve čtvrté části mi už ty vztahové zápletky přišly poněkud přebarvené či překalkulované, v tom množství přehnané, a tím pádem asi i brzy zapomenutelné.  A hlavní hrdina (docent v podání Havelky), na kterém se  postavil rozjezd  a zápletka příběhu, se vlastně ve 4.dílu  vytratil skoro  jen v takovou vedlejší postavu, tak trochu do počtu, to mi přišla chyba.

plakát

Pozadí událostí - Střet zájmů (2022) (epizoda) 

Tam, kde jsou dialogy dvou postav, většinou to má slušnou úroveň a režisérovi se z herců podařilo dostat slušné výkony. Problematičtější to bude asi ve výsledku s celkovou kostrou, tam zřejmě doopravdy hrozí až určitá plakátovost.  Ale typy jako hraje Čvančarová, člověk v životě potkává. A propos, kdyby někdo chtěl natočit tv.film o životních  cestách J. Švorcové, asi by v ní našel její představitelku.