Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Rodinný
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (8)

plakát

Vlak dětství a naděje (1985) (seriál) 

Seriál beru hodně osobně a provází mě celý život od dětství. Osobně proto, že jsem četl knihy, které vytvořily předlohu. Osobně také proto, že mám vztah k oboum filmovým místům, Jeseníku (Frývaldovu) i rodnému Brnu. I když se defacto celý seriál natáčel úplně jinde a z "opravdového" Brna je v šesti dílech použito dohromady asi jen 20 sekund záběrů, beru ho jako mateřský. Kachyňa + herecké koncerty všech daleko přesáhnou to, že film není natočen na kvalitním materiálu a že byl hned ze startu vhozen do trezoru.  Z vyprávění předků a pamětníků sice (aspoň v Brně) konec války a osvobození vypadalo trochu jinak, než vidíme v posledním díle, ale musíme si uvědomit, kdy seriál vznikl. Ale i tak to bylo soudruhům málo a mrskli seriál pod zámek, než stačil jít na obrazovky.  Velký dík patří panu Zindulkovi, bez kterého by tento klenot nebyl tak dobrý.

plakát

Všichni moji blízcí (1999) 

Podle mého názoru, jeden z pěti vůbec nejlepších českých porevolučních filmů. Silný příběh, grandiozní herecké obsazení, výborná lokace. Nepamatuju se, kdy se potom sešlo u jednoho českého filmu tolik hereckých hvězd najednou. Jen to šlo celé natočit podstatně lépe, v čemž se vzácně shodnu s Ondrou Vetchým, který to také naznačil v jednom rozhovoru. Škoda, že pan režisér neměl v době natáčení více zkušeností a že ho nepodpořily další neherecké profese, které k filmu patří. To je důvod, proč nemůžu dát pět hvězd. Je ale potřeba říct, že film je vzácný úkaz toho, že i téma holocaustu lze natočit bez střílení do hlav a plynování v komorách, jak se stalo v tomto žánru nepsanou povinností.

plakát

Colette (2013) 

Toto téma mě vždy zajímalo a zajímat bude. Film byl po stránce výpravy (zejména díky animacím a dalším počítačovým efektům) proveden opravdu špičkově. V samotné Březince jsem několikrát byl a můžu říct, že takto dokonale to zatím nikdo v žádném filmu nevykreslil. Ani Spielberg v seznamu, ale je třeba říct že měl značně omezené možnosti s technikou počátku 90 let. Příběh je to také zajímavý, Lustiga mám rád, ale nemyslím si, že film vystihnul všechno jak měl. Že český dabing českých herců vypadá hodně divně je jasný, ale vzhledem k tomu, že film měl oslovit hlavně mimočeský trh, tak se to dá pochopit, ale šel udělat určitě líp. Zní to ohromně uměle, jsou potlačeny další zvuky, prostě tohle šlo, vzhledem k naší dabingové proslulosti z dob minulých, sakra udělat líp. Jirka Mádl mi vůbec nevadil, naopak ukázal, že umí zahrát i tyto role. Nevím proč, nějak mi tam nesedla postava Ondry Vetchého, kterého jinak považuji za jednoho z top herců. Stejně jako Andrej Hryc, který svou postavou s bříškem do KT Auschwitzu moc nezapadl, i když nebyl "řadový" Žid, ale jejich kápo. Vím že se tam v té době děli strašné věci a že je potřeba to lidem stále zvěstovat, aby si z toho vzali ponaučení, ale těch scén, kdy se vězni střílí z metru do hlavy a vystříkne gejzír krve už je tam fakt zbytečně moc. Suma sumárum, tři hvězdy jsou tak akorát - hlavně ale kvůli Arnoštovi a jeho silnému příběhu.

plakát

Lucie: Příběh jedný kapely (2016) 

No, určitě zajímavý archivní záběry, rozhovory, ukázky ze starých live vystoupení... příběhu tam moc není, chronologie žádná, skáče se z minulosti do současnosti, pak zase zpět. Ale to by samozřejmě nevadilo, srdce fanoušků určitě zaplesá i tak. Co ale považuju za zásadní a o čem dokument naprosto mlčí je bývalé členství basáka Marka Minárika, kterej s kapelou mimochodem nahrál nejkvalitnější a nejoceňovanější desku Černý kočky. Hrál i na následujících dvou deskách. Jeho vliv na těchto CD a na tvorbu skupiny v tomto období je neoddiskutovatelný, přesto o něm ve snímku nebyla ani zmínka. Nemám vůbec nic proti PBCH, ale v době jeho osmileté pauzy byl Minárik plnohodnotný člen skupiny Lucie. Zajímavý bylo sledovat, v čem jsme všichni chodili oblíkaní těsně po revoluci, některý modely stály opravdu za to :-) inu vývoj nezastavíme...

plakát

Vinaři (2014) (seriál) 

no docela se bavím na hodnoceními různých hodnotitelů z různých krajů republiky. Nad kvalitou zpracování se snad nemá cenu zamýšlet, to není účelem tohodle počinu. Jde o jednoduchou letní komedii na pokračování a já jsem si u ní docela oddychnul. Jako rodilý Moravák a potomek prarodičů přímo z Pavlova (seriálových Křetic) znám rozdíl v nářečí v kraji a nářečí použitého v seriálu, ale o tohle tady fakt nejde a vúbec mě to neuráží. Je pravda, že je rozdíl v "mluvě" herců z Čech (Postránecký, Táborský atd) a herců z Moravy, Junáka, Navrátila,Nečase,Matonohy a jiných. Nejvíc mě baví to, jak se tady značná část obyvatel žijících od Jihlavy na západ pohoršuje vůbec nad tím, jak něco "takového" mohlo vůbec vzniknout. Něco co se troufale točí pražákama mimo Prahu a s jiným dialektem než "heleee". Na to můžu říct snad jediný,krásně je v celé naší republice a pokud tomu nevěříte, přijeďte se mrknout, pokud to vydržíte :-) dávám tři hvězdy, už bylo zfilmovaných mraky horších, ale i lepčích seriálů...

plakát

Dědictví aneb Kurva se neříká (2014) 

čekal jsem že z tohohle počinu vznikne něco takovýho. Trapné pasáže, žádný vtip, nesmyslné záběry z vrtulníku, nenávaznost postav - když už byly použity, měli navazovat lépe. S jedničkou nechci srovnávat, ale je to prostě nebe a dudy. Byla v ní živočišnost, prostota, buranství a to vše tak nějak "obyčejně" natočeno.. To vše tady chybí, navíc postrádám jakýkolv děj. Pokud se mělo někdy pokračování natočit, mělo to být podle mě dřív a měla to udělat nebožka režisérka, dokud mohla. Možná to Bolkovi přineslo nějakou kačku, ale hrdej na tohle být rozhodně nemůže. Tu hvězdu dávám vlastně jen za to, že původní film je kult a že jsem z tohoto kraje...

plakát

Díra u Hanušovic (2014) 

Tak nějak nevím, co si o tomhle počinu myslet. Mirek Krobot je sice rodák z tohoto kraje, ale s akcentem všech postav je úplně vedle. Vyškovským, nebo chcete-li hanáckým nářečím se na více než 100km vzdáleném Jesenicku rozhodně nemluví, což snímek vhánělo občas až do trapna. V tomto kraji jsem častým hostem a je mojí srdcovou záležitostí, o to hůř tento filmový počin nesu...Celý děj, pokud ho někdo zachytil, se pak odvaloval velmi líně a neobratně. Tyto snímky budou asi trendem do budoucna, osobně jim ale asi moc nerozumím. Jednu hvězdu dávám, vlastně ani nevím za co..

plakát

Schindlerův seznam (1993) 

Spielbergův velkofilm jsem viděl poprvé jako středoškolák v premiéře před více než dvaceti lety a od té doby ještě několikrát. Velký film na velké téma - holocaust... přes tři hodiny poutavého příběhu o utrpení, mistrně zachyceného a skvělou Wlilliamsovou hudbou celou dobu provázeného. Černobílá projekce s občasným „barevným vytažením" zlomových dějů ve scénách jen podtrhuje autenticitu díla. Film byl natočen ve skutečných exteriérech, Krakow, Březinka a jiná místa, která Vás dokonale vtáhnou do děje. I přes to, že film nebyl natočen s žádnou (tehdejší) superstar, většina rolí, především Oscara Schindlera, Izaka Sterna nebo chladnokrevného Amona je zvládnuta bezchybně. To že se příběh nezakládá zcela na pravdě a je oproti skutečnoti značně přetočen, nechávám bez povšimnutí, hodnotím pouze kvalitu filmu, kterou tento snímek bezesporu má a řadím jej k jednoumu z nejlepších filmových počinů všech dob.