Reklama

Reklama

Vinaři

(seriál)
  • Slovensko Vinári
TV spot 1
Česko, (2014–2015), 31 h 5 min (Minutáž: 53–67 min)

Hrají:

Václav Postránecký, Tereza Kostková, Hynek Čermák, Miroslav Táborský, Tomáš Matonoha, Lucie Benešová, Jitka Smutná, Pavel Liška, Oldřich Navrátil (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Kateřina Hýsková přijíždí z Prahy se svými dvěma dospělými dětmi navštívit rodiče do malebné jihomoravské vesnice Křetice, kde její otec vinař právě .slaví narozeniny. Kateřina je emancipovaná rozvedená manažerka, má poněkud rozjíveného syna Buddyho, který by se nejradši jen poflakoval, a sportovně založenou dceru Petru, která sní o dráze profesionální basketbalistky. Jenže zatím ani jeden z nich netuší, že se vlivem různých okolností jejich pobyt v Křeticích značně protáhne...

Vážený křetický občan Bedřich Pavlíček slaví pětašedesáté narozeniny. Jeho narozeniny jsou v Křeticích stejně významnou událostí jako třeba Vánoce – ale oproti Vánocům můžou všichni pít jeho víno zadarmo, takže je to ještě lepší. Jediný, kdo si nepřeje, aby ho Pavlíček hostil, je velkovinař Vlček. Chtěl by se s ním konečně usmířit, a tak mu chce oslavu udělat po svém. Jenže organizaci narozenin drží pevně v rukou Stázi Pavlíčková, takže to nebude mít jednoduché. Popřát Bedřichovi chce i jeho dcera Kateřina, která přijíždí i se svými skoro dospělými dětmi Buddym a Petrou. Těm návštěva „Asie", jak říká Moravě Pražák Buddy, moc nevoní. Ale to je nakonec všechno jedno, protože v hlavní roli se stejně ocitne jedno mrtvé prase... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (328)

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dojmy z prvního dílu: Široká plejáda dobrých herců, kteří dostanou většího prostoru nejspíš až v nějaké epizodě. Snaha o moravsko-vinařský humor tu je, ale nějak vyznivá nedotaženě a do prázdna a vtipu "Bobulí", kterým se snaží i obsazením přiblížit a nalákat diváky na něco `známého`, jaksi nedosahuje. Škoda, potenciál tu je. Ono natočit vtipnou komedii, která opravdu pobaví je uměni. edit: I po třináctém díle tomu chybí ta správná šťáva, kterou bych si představoval, že by mít mohla. I děj v podstatě zamrzl jen na epizodních historkách. Alespoň, že jsou to pěkné lokace, což je největší deviza proti ateliérovým seriálům. I přes ty výtky mne to baví sledovat (i jako záminka dát si lahvinku např. Pálavy) a v každém díle se pár humorných perliček najde... * lepší dvě hvězdy edit: viděna komplet první série 2.série (2015): první díly druhé série se zdají být v dosti podobné úrovni, určitě ne lepší... Po 11 dílech druhé série musím říci, že tu dvojku pěkně zvojtili a díl od dílu je to větší ztráta času. Především pro "komické" figurky, které už vtipné nejsou a už mi lezou krkem... ()

kiddo

všechny recenze uživatele

Vinařský fetišismus, asi jediná autentická forma hipsterství, na jakou si Morava může dělat nárok. Dle prvního dílu to samozřejmě vypadá na typickou nováckou sračku pokračující v oslavě Bobulemi představeném, kompletně vyfabulovaném životním stylu (na podobná hovada člověk narazí fakt jen mezí kajícnými ex-Pražáky/domů se vrátivší náplavou, kteří se z nějakého důvodu snaží dostát nerealistické představě o bodrém uvolněném Moravanovi ustavičně napíchnutém na kapačky se sedmičkou bílého), ale nemůžu popřít, že ta vidlácká posedlost Cajzlíky a následná zakomplexovanost, která tu prostupuje pomalu vším, vždy a všude, je zachycena opravdu věrně. Podepsán: rodilý Moravák, současná náplava = mezi Čehůny přivdaný lokální kosmopolita. ()

Reklama

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem zvažoval 4*, ale nakonec se přikláním k 3*. Důvody jsou prosté celý příběh se motá kolem moc málo postav na 16 hodinových dílů a hlavně nejeden díl postrádá humor či logiku. Na stranu druhou je zde mnoho hlášek i super scének + povedená úvodní znělka + kvalitní a příjemné herecké obsazení (u mládí to povedené volby nejsou vyjma krásné Anny Fialové). Co se obecně vytýkaného záporu s nářečím týče, tak ano není to ono, ale co je to ONO? Hledáte hlavní zápor tam kde ho je zbytečné hledat jde o příběh, herecké výkony atd.. Strháte filmy za horší dabing, či horší titulky? Strháte The Big Bang Theory za to, že v českém znění jsou ty hlasy dost jiné a nevyzní to? Tady to je to samé. "Praví" Moraváci z Mikulova se na tento seriál dívají a berou ho jako recesi a srandu ví že to není logické, ale vůbec neřeší zda tam mluví tak či tak. Podívají se usmějí se hlouposti režie, atd.. ale nedělají z toho vědu. (ověřeno v Mikulově ve sklepě u "domorodců"). Zkrátka a jednoduše seriál dokáže dobře zabavit, ale není to něco co bude člověk sledovat s chutí několikrát do roka spíše to bude tak jednou možná párkrát za život. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem nabyl pocit, že jistí pražští (a nejenom pražští) herci s kolektivem všech možných spolutvůrců dostali opět chuť na moravské víno (pokud možno zdarma) v nějakém tom sklípku u vinaře, který se rád pochlubí nezvyklou, atraktivní návštěvou filmařského štábu. Inu, když je v pozadí nějaký ten osobní zájem, kvalita obvykle pokulhává. To byl pravděpodobně případ i Bobulí. Nádherné letecké záběry mého rodného kraje ve kterém žiji nic nezmění na mém hodnocení. Odbytý scénář zaměřený především na jednoduchého diváka, přitroublé dialogy a samozřejmě, jak jinak, natvrdlí poldové (jako v Kameňáku). Sledování dalších dílů přenechám "novákům" , "primákům" a všem dalším gumákům. Už dávno, dávno se netočí v moravském kraji o moravském kraji stejně dobré filmy, jako kdysi např. Náš dědek Josef či všechna ta bouřlivá a zralá vína s Vladimírem Menšíkem. Všechny ty filmy (když pominu tu nešťastnou socialistickou ideu) ukázaly ve smutku i s humorem tu naši pravou vinařskou Moravu. To co vidíte v seriálu "Vinaři" je obyčejná komerce, která nemá nic společného s kvalitním filmařským uměním. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pán Bůh dal Moravanům víno, aby neovládli celý svět....a teď je celý svět na Moravě. Úvodní pilot je naprosto příšerná pecka do vajec. Poté se to vylepší, nebo si prostě zvyknete. Na moravské dialekty je třeba rychle zapomenout, Pražáci si prostě natočili seriál o Moravě. Seriál patří do kategorie "žehlící", pokud si odskočíte, nebo se chvíli nedíváte, o nic nepřijdete. Přesto jsem dokoukal obě série najednou. Důvod? Záhadným způsobem mne to začalo bavit. Hlavně ve chvílích, kdy to úplně celé ztratí smysl...je tu pár fakt zhulených dílů, většina postav si své role dost užívá, a postupně je vybrušuje k dokonalosti. Místy se mihne i moudro. Druhá série už je jenom taková sranda, recese, v dobrém míněno. Takže jak říkám, věnovat tomu o 30% větší péči, mohla to být velmi povedená věc...až na tu moravštinu, která tam fakt není. Takto dávám max. 70%, s lítostí, že to nepromákli víc. ()

Galerie (261)

Zajímavosti (23)

  • Karel Roden inkasoval za jeden natáčecí den 19 tisíc korun. (ČSFD)
  • Nářečí, kterou mluví seriálové postavy, se stalo terčem kritiky mnoha skutečných Moraváků. Producent Tomáš Vican se hájil tím, že šlo o nadsázku, a ne o dokument, a obec Křetice je fiktivní, tudíž se v ní mluví "křeticky". (Olík)
  • V seriálu si kněz Tomica (Pavel Liška) zapisuje hříchy, avšak ve skutečnosti si kněz zásadně nic zapisovat nesmí. (M.B)

Reklama

Reklama