Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (600)

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

Já nevím, ale asi to není můj šálek kávy. Ano, je to dobrý film, ale na to, že je to komedie, postrádá dostatek humoru. Taková jednoduchá a nenáročná zábava, která mě rozhodně neurazila, ale ani nepotěšila. Čekal jsem víc.

plakát

Adeurui Yeoja (2008) 

Naprosto nemastný a neslaný kraťas bez nápadu. Dvě hvězdičky za to, že je alespoň profesionálně natočen.

plakát

Americké dějiny (2015) 

Americké dějiny jsou nezávislý francouzský film, který v New Yorku natočil štáb pěti (!) lidí podle scénáře režiséra Armela Hostiou a herce Vincenta Macaigne, jenž také ztvárnil hlavní postavu jménem... Vincent. Jde o subtilní příběh Francouze ztraceného v sobě, své lásce a New Yorku, který tvoří také jednu z hlavních postav filmu. Film vyniká právě skvělým portrétem nejúžasnějšího města na světě, které je zde otevřené a vítající, ale zároveň chladné a anonymní jako jakýsi labyrint. Vincent jím pak bloudí ve snaze získat zpět svou bývalou lásku, která už však o něj nestojí, což si tento trochu potrhlý, naivní a zničený Francouz (který neumí moc anglicky) nedokáže připustit. Postupně jej sledujeme přesouvat se od nadšení a naděje k apatii a odevzdání, po celou dobu je konfrontován s osudy jiných lidí, jež potkává v tomto fascinujícím městě. Film měl zhruba po dvou třetinách více než roční přestávku, což je v ději znát i silnou změnou atmosféry a nálady, která Americkým dějinám dodává na uvěřitelnosti a posouvá je ke skvělému závěru. Celkově jde o zajímavý film, který vyniká právě specifickou náladou, kterou umí vykouzlit jen New York.

plakát

Americký zločin (2007) 

Profesionálně natočený film podle slušného scénáře inspirovaný skutečností. To je tak vše, co se o tomhle snímku dá říct. Chování všech zúčastněných (předevších těch z vnějšku rodiny) naprosto nelogické, promlouvání ze záhrobí si taky tvůrci mohli ušetřit, ubírá to filmu na syrovosti, které jinak měl tak akorát. Připadalo mi, že je to natočené bez emocí, nějak mě to prostě nechytlo a bylo mi jedno, jak to dopadne. Takhle jen za tři.

plakát

Amorův úlet (2006) 

Při očekávání ultraslátaniny s vulgárními vtipy může Amorův úlet docela překvapit. Není to moc romantika, jako spíš lehce střelená komedie, která je docela milá. Slabší tři hvězdy, hlavně za sympaťáka Biggse a roztomilou Islu.

plakát

Anatomie českého odpoledne (2020) (studentský film) 

Pivní pupky, povislé paže, parný den a typické češství. Dokonalé zachycení jedné tragédie (jen velmi volně inspirované skutečným případem ze Lhoty), kde se manifestuje lidská povaha - radit, kritizovat, zlehčovat a nic nedělat. Vše je podané jistým režijním vedením, zajímavou kamerou (detaily, při dialozích záběr jen na jednoho z herců) a skvělými hereckými výkony (Špalek, Šeda). Ceny kritiky i lvy zcela zaslouženě, Martinec je velký talent.

plakát

Andělé a démoni (2009) 

Děj je ok, má skvělý spád, není nějak moc překombinovaný - nebýt prvních patnácti a posledních deseti minut... Tvůrci tlačí na pilu kde můžou, a tak se ty nejabsurdnější situace stávají "skutečností", až si divák zároveň klepe na čelo a svíjí se smíchy. Dochází tu k milionu klišé - naštěstí ale, v detailech, takže jako celek vycházejí Andělé a démoni dobře, asi lépe než Šifra. A jak jsem řekl, člověk si začne všímat toho, jak je to stupidní, jen když poleví tempo děje, což se díky bohu (!) téměř nestává. P.S. Ewan McGregor bude vždycky hvězdou každého filmu, ve kterém se objeví.

plakát

Ano, šéfe! (2009) (pořad) 

Konečně se někdo odhodlal postavit zrůdnostem české gastronomie a mě jen překvapuje, že se toho chopila komerční stanice, resp. že to dopadlo tak skvěle! Pohlreich je osobnost, gurmán, odborník, spanilý jezdec na dlouhé a strastiplné cestě za lepšími pokrmy. Takovýhle pořad má smysl, narozdíl od vařících příšerností typu Babicy nebo Kuchařské pohotovosti. Ano, šéfe! slouží k inspiraci, kam jít na jídlo, jak jídlo připravovat a jak vůbec k jídlu i celému stravovacímu byznysu přistupovat. Jedna hvězdička strhnuta za to, že od druhého dílu už nedochází k tak razantní přeměně - zatímco v prvním díle se na to hned vrhli, v pozdějších se celou první polovinu jen hodnotí a kritizuje, a pak už není čas pořádně konat, to jsem příliš nepochopil. Finální ortel přesto zní: výborné!

plakát

Anthropoid (2016) 

Doufal jsem ve víc, ale čekal zhruba toto. Hodně jsem přemýšlel, jestli prostě nejsem přehnaně kritický, protože jde o jeden z největších příběhů moderních českých dějin, ale ne, Anthropoid jednoduše není dobrý film, a neobstál by, ani kdyby pojednával o tématu ne tak osobním. Na jednu stranu si strašně vážím nadšení, odhodlání a snahy páně Ellisovy, který si film vysnil, napsal, zprodukoval, nasnímal a zrežíroval, ale bohužel špatně. Nevadí mi zkratky, nutná zjednodušení a nakonec ani patetické hollywoodské lovestoriózní nánosy, které byly do příběhu přidány, ty vem čert. Vadí mi šílená papírovost scénáře, plochost postav, ta neskutečná nuda, která prostupuje první polovinu filmu, kde se nic neděje, místo aby byly například lépe vysvětleny okolnosti - důvod pro nutnost operace Anthropoid, přípravy parašutistů, vykreslení Heydrichovy tyranie a snahy čs. odboje... Místo toho sledujeme dva nepříliš přesvědčivé kluky (Murphy je aspoň herecky přesný, Dornan je poleno), jak se prochází po Praze či bytě Moravcových, všem vykecají svoji misi, zamilovávají se, bojí se, klepou se a setkávají se s odbojem, který, zdá se, tvoří už jen dva (sic!) lidé. Když konečně dojde na akci, je natočená trochu nepřesvědčivě a využívá ohraných klišé, jako je náhlé ztlumení zvuku a nasazení tklivé hudby. Snad až závěrečné scény v kostele splnily očekávání, ale to už bylo bohužel pozdě. Nakonec jsem měl pocit, že být třeba historie neznalý Američan, odnesu si z toho to, že jim ten atentát za tolik nevinných obětí nestál. Ale kdo ví, možná na to neumím koukat "světově". Každopádně potěšilo, že takový Neužil v epizodní roli směle konkuruje Murphymu a spol. Možná že cizinci můžou přidat jednu hvězdu, ale víc ne. P.S. V kině zas parta dementů, která si koupila lístky za 150, aby film prošeptala a prvních 40 minut se smála tomu, že britští a američtí herci nemají perfektní českou výslovnost... facepalm!