Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Dokumentární

Recenze (10)

plakát

Divoké Rakousko: Stvořeno vodou (2018) (TV film) 

Krásně a na světové úrovni udělaný umělecký dokument. Jen je škoda, že v popiscích zde na csfd není uvedeno, že velkou část dokumentu natáčel český kameraman a vzděláním biolog Jirka Petr a na filmu se podílelo i několik dalších českých tvůrců. Pro mě je to ukázka toho, jak si neumíme vážit čechů, kteří ve světě něco znamenají, ale když zrovna nedělají prvoplánové filmové krváky, doma se o nich neví.  Podobné dokumenty se v Rakousku nebo Německu vysílají v hlavní vysílací době. U nás jdou v době, kdy u televize skoro nikdo nesedí...

plakát

Zaledněná planeta (2015) (TV film) odpad!

To je teda snůška nesmyslů! Připomíná mi to "vědecké" žvásty z dob komunistického Sovětského Svazu, když vládli "vědci" typu Mičurina, Lysenka a jim podobných. "Objevovali" to, co po nich stranické vedení chtělo, aby dokázali, jak jsou na tom Západě hloupí. Tohle je přesně steně sestavený blábol.... Asi to Putin potřeboval, aby ukázal, jak jsou na západě špatní...

plakát

Volha - TEL-EVÍZE (2023) (epizoda) 

Komedie? Možná pro ty, kteří už tohle nezažili! Ale z mnoha scén mrazí! Vrací se strach i po 40 letech! A scéna ze schůze BrSocPrc.. no ta je dokonalá! To si tedy scénárista a/nebo režisér snad vybavovali v hypnóze, to bylo jak záznam přímého přenosu! Strašná doba dělala strašné lidi. Dodnes se to tu projevuje, tihle lidé tak vychovali i své později narozené děti...

plakát

Útok megažraloka (2018) (TV film) odpad!

Mám rád úlety, ale tohle bylo strašné! Nevím, jestli byla prkennější maketa žraloka nebo "herci" nebo kde tu sebranku v maskáčích nabrali! Odpad!

plakát

King Kong (1976) 

No, v době vzniku asi vizuální efekty byly pecka, i když často pozadí je velmi nepravděpodobné. Především vodopády Iguazu a pak střih na sprchu někde ve studiu, to je legrace. Věděli třeba autoři, že řeka. tvořící tak obrovské vodopády, musí téct z půlky kontinentu? A proč stavěli domorodci takové složité opevnění, když tam (odkud??) běloši vlezli zcela bez povšimnutí? A co jedli, když žili uzavření ve své pevnosti? No ale dobře, hlavní hrdinka je pěkná, jen těch orgasmů nemusela mít tolik. Ale asi to tak některé ženské mají, že když se bojí nebo jsou na drogách, že to na ně jde... Ale pěkná je, to jo, jen to z ní mohl Kong aspoň jednou strhat všechno :o))

plakát

Krakonošovo tajemství (2022) (TV film) 

Trochu jsem se bál, aby si tahle pohádka nevzala z klasických večerníčkovských pohádek tu šílenou sociáldemokratickou ideologii, kde bohatý pán je vždy špatný pán a když už náhodou nikomu neškodí, tak ho vyprovokujeme, aby nějakou špatnost udělal. Tady jsou docela normální lidé s normálními přednostmi i chybami -  včetně Krakonoše, který v sobě stále nese neštěstí lidské povahy, i když už je 300 let duchem hor. Příběh plynul, netrpěl umělým nastavováním, jen záběry v exteriérech působily dost lacině a televizně. Když už jde o život v horách, mohly být reálnější, rašeliniště i skály opravdovější a počasí drsnější... Ale možná by skandinávská syrovost na naše zhýčkané děti působila příliš hororově.. Podle mě žádný propadák, ale ani žádný vrchol tvrorby. Takový lepší průměr, který o Vánocích neurazí, ale asi ani neulpí na dlouho v paměti.

plakát

Vltava: Zlatá řeka (2020) (TV film) 

Efektní podívaná, pěkné záběry, jen pravdy málo.. Často jsou záběry pořízené úplně jinde, než podél Vltavy. Mokřady nad Lipnem jsou točené někde na dalekém severu (labuť zpěvná...), jinde rozsáhlý mokřad v pozadí s domečkem je pravděpodobně někde od Dunaje. Lipno je podáváno téměř jako ochranářský počin, který do krajiny vrátil chybějící (komu?) jezero z dob před miliony let.. Mokřady rákosiny na břehu Lipna? Ale kdepak! Přístavy jachet, nekonečné kempy a apartmánová ubytování. Lunapark.  Ale ty mokřady tam ani tak nemohou vznikat, až na pár malých zálivů. Voda v přehradě kolísá a časté vlnobití (velká vodní plocha a větrné klima pod Šumavou) rozbíjí vegetaci. Divoká Vltava pod Lipnem je další klam - to je jen pár hodin, kdy pouští vodu pro závody vodáků. A naopak - záběry klidné a pusté Vltavy mezi Vyšším Brodem a Krumlovem bez fronty raftů? To museli točit tak v pět ráno! Sysel nad Krumlovem? Není! Lesy kolem Orlíku ideální pro rysa? Ani náhodou! Orlík vypadá jak průzračné jezero. Pokud se naivní Němec nechá nalákat a přijede v srpnu, najde zahnívající zelenou břečku "nakrmenou" z přerybněných rybníků Třeboňska a vodu bude hledat někde v bahně a kamení o 5 metrů níž, než jsou vyschlé pláže...  To není dokument, to je jen taková líbivá "Moldau sci-fi". Neznám českého dokumentaristu v tomto oboru, který by se snížil k tak lživému filmu! Při tom i Němci dokážou natočit pěkný a pravdivý dokument, třeba "Die Elbe" https://www.csfd.cz/film/823842-die-elbe/recenze/. A naši filmaři se podíleli na dalším skvělém dokumentu - Dunaj - evropská Amazonka https://www.csfd.cz/film/339844-dunaj-evropska-amazonka/recenze/. Problém není ve filmařích, ty máme a skvělé (Jirka Petr, Marian Polák). Problém je u nás v penězích. Film o Dunaji šel v Rakousku v hlavním čase a měl sledovanost několika milionů diváků.. A kde je zájem diváků, tam jsou i produkční peníze..

plakát

Jak vlci změnili Yellowstone (2017) (TV film) 

Film krásný, jen ho zmrvil překladatel. Neustále se mluví o přemnožených losech a stádech losů.. Ale ve skutečnosti jde o jeleny! Ono pro odborný překlad nestačí našrotit Oxford English, ale taky se podívat na lokální názvy... A když už nic, alespoň se při překladu dívat na film a dojde to i úplnému ignorantovi! Přímorožec americký je taky blbost, správně jde o vidloroha amerického. Ještě že správně přeložili orla bělohlavého a nemluví o orlu holohlavém (bold eagle - bold = plešatý, holohlavý...).

plakát

Čeští vědci v tající Arktidě (2021) (TV film) 

Je smutné, když závěry vědců, tedy skutečně objektivních lidí, kteří těmto věcem rozumí, někdo známkuje "sluníčkářstvím" a "pirátksým" a "zeleným". To jsme to v téhle zemi dopracovali, když se víc věří politikům a populistům, než vědcům. Arktida je nádherná, ale tvrdá, a to i v létě. K těm pár měsícům studeného arktického léta si přičtěte půlrok tmy, mrazu a větru. To fakt není žádná dovolená, dělat v těch podmínkách výzkum! Výborně udělaný dokument.

plakát

Ztráta paměti (2000) (seriál) 

V úvodu zaznělo to nejdůležitější, co bychom si měli připomínat. Komunismus je založen na závisti, nenávisti a snahy podvodně si urvat si co nejvíce. A tahle lidská vlastnost asi nikdy nevymizí a proto nikdy nevymizí ani riziko, že by se mohl vrátit. Aktuálně k tomu nemáme daleko, bohužel. Na nejvyšších místech státu jsou lidé patologicky nenávistiví a závistiví (prezident a jeho okolí) a podvodníci (premiér). A pak je už neuvěřitelně velká šedá zóna nepřemýšlejících, kteří hledají cestu, jak si urvat co nejvíc.