Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Vidíte to? Já moc ne. S brácháma nám přišlo, že tomu trochu chybí šťává.   Ale občas se našlo něco, u čeho jsme se nahlas zasmáli a chvilku se bavili. K originálnímu humoru tvůrci neměli nakročeno tak špatně a Boží hod to určitě nezkazilo. Příběh byl moc rychlej (tři výpravy najednou) a zároveň pomalé a nevýrazné odvyprávěnej, Švehlík mě ničím nezaujal a jeho Krakonoš byl docela kruťas. Nejlepší byl Sokol/Jiráček. Fakt super... Těšil jsem se na každou jeho další scénu, dost mě bavil a když kraluje on, je to náhodou docela zdařilé. Pohádku jsem řešil s rodinnou i kamarády..Celkové střet vědatora a  horských mýtů měl potenciál. K tomu hezké prostředí i hudba. A  na druhou to bylo docela milé a ukázalo to význam upřímné lásky nad hromaděním majetku.:o Sice se mi nelíbilo, že si Krakonos vzal hodnou holku jako posluhovačku, ale zase byl hezký motiv, jak se Liduška pro svou lásku obětovala a bylo zajímavé pro jednou vidět obětovat se i ženu za chlapa. Jen to příště doladit, aby kvůli tomu nemusela dělat bramboráky. I když bych si je dal. Určitě už bylo u nový český pohádky i líp, ale hlavně  podstatně  hůř.  Kdo by taky chtěl jíst pořád kyselo? P.S Po roce se mi to při televizní repríze líbilo víc. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Jak příhodně okomentoval můj partner, "pustit si novou českou pohádku je jako pustit si plyn". Postavy jako by právě vyšly z barrandovské kostymérny, grading přehnaný do barevné nesnesitelnosti, která na sebe neustále strhává pozornost. Co mi vadí nejvíc, je problematické vykreslení vztahu mezi mužem a ženou – aneb když chceš získat ženu svého srdce, uvězni ji doma a vezmi ji veškerou svobodu. Když pohádka pro děti přebírá toxické, genderově stereotypní vzorce z českých mainstreamových romcomů, je to hodně špatně. _ Uvidím ještě jednu vánoční pohádku (a la skanzen) a začnu střílet. ()

Reklama

Eawy 

všechny recenze uživatele

Príliš dlhá stopáž a niekoľkonásobné opakované scény, kde sa jedna z hlavných postáv len prechádza, robia túto ,,rozprávku" skoro až nedopozerateľnou. S rodinou sme sa zhodli, že sa dokonca nejedná o klasickú rozprávku, tak ako ju my poznáme, keďže sú hlavní hrdinovia absolútne nesympatickí a dokonca nie ten najlepší dostane odmenu v podobe majetku na konci. Premenovali sme ju preto na romantický film. Krakonoš okrem toho vyvoláva silný second male lead syndrome a myslím, že každá žena by zostala v jeho chyžke a varila mu branbory. Musím ale skonštatovať že hudobná stopa ako aj kamera sú veľmi príjemné. 30% ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Celkově vlastně docela koukatelný kousek, jehož plusy spočívají převážně v kvalitní výpravě, kameře a světlu. Jedna z mála "pohádek" za poslední roky, u který jsem neměl potřebu promočit si kamaše hanbou a trapností. Jenže! Samotný Krakonoš neukrývá žádná tajemství! Neboť (zdá se) je již několik století vnitřně zcela mrtev. Švehlíkův depresivní fousatec není ani náhodou strašlivý a nevypočitatelný vládce hor, který když se zlobí, lítají oblohou blesky z Medvědína až do Poniklý - kdepak, je to jakýsi zlomený jedinec bez náznaku emoce, co sedí doma a  vyřezává fajfky. Plahočí se filmem laxně, tiše, rezignovaně. Není v něm ani za mák tajemnosti, hrůzostrašnosti nebo nedej bože nějakého chlapáctví. Scéna, v níž Krakonoš přileze zkroušeně domů a řekne hlasem zpráskaný subiny: "Dobře jsi ty bramboráky upekla, Liduško", měla skončit tím že se po těch slovech sesune mrtev k zemi. A Liduška stejně prázdně a bez emoce prohlásí: "Chudák. Zemřel smutkem"... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tvůrci sice předem upozorňovali, že nepůjde o "další Krkonošské pohádky", nicméně zhruba první polovina jako by se jim přece jenom chtěla přiblížit, a to prostě nemohlo dobře dopadnout. Druhá polovina už zvážněla a byla zajímavější, ale Ondřeji Sokolovi to v šaškování stejně nezabránilo a zbytečně dlouhá stopáž nakonec všechno pohřbila. Romantický propletenec byl zvláštní, úplně dobře se mi nedívalo na neustálé věznění chudinky Lidušky a taky si myslím, že nebylo nutné ukazovat šlechtu zase v tak nepříznivém stereotypním světle. Film v rukách tak dobrého režiséra a s charismatickým Davidem Švehlíkem měl na víc. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • Film měl největší sledovanost ze všech pohádek vysílaných 25. prosince za dobu měření televizní sledovanosti, tedy od roku 1997, a to 3,22 milionu diváků. Byly to téměř dvě třetiny všech lidí, kteří měli v daném čase zapnutou televizi. (Duoscop)
  • „Krakonošovo tajemství má podle mne v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky,“ uvedl režisér Peter Bebjak. (SONY_)
  • Jakub Prachař hraje v pohádce dvojroli Štěpána a jeho dávného předka, podle něhož je namalován i portrét v zámecké jídelně. (melica)

Reklama

Reklama