Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Western
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Blade Runner

Blade Runner (1982)

80´years in Movie. Doba na kterou mnoho filmových fandů včetně mě nedá dopustit. Kultovní snímek režiséra Ridleyho Scotta z roku 1982, natočený na námět knihy Philipa K. Dicka byl spuštecím elementem mé pozdější lásce nejen k žánru sci-fi a oblíbenosti režiséra. Los Angeles v listopadu 2019, ve kterém genetičtí replicanti , jenž jsou vizuálně nerozeznatelní od dospělých lidí, postupně probouzejí své lidské já. Snímek byl ve své době opravdovým hitem, náležitě oceněn a tehdejší replikanti byli předchůdci celé řady pozdějších filmů o umělé inteligenci atp. Každopádně legenda a jak je to u mě obvyklé/ nelze oddělit vizuální složku od audio složky/ dávám5* jednu za hudbu Vangelise

Solaris

Solaris (2002)

Kultovní knižní předloha Stanisław Lema a její filmové zpracování z roku 1972 a 2002 rozděluje fanoušky do dvou táborů. Osobně mám raději verzi 2002 v režiji Steven Soderbergha a důvod je mimo jiné opět hudební doprovod. Cliff Martinez / mimochodem bývalý člen legendární americké kapely rudých a horkých pálivých papriček R.H.CH.P / svou hypnotickou hudbou stejně jako v jiném mladším snímku Drive, povyšuje tuto podívanou minimálně o level výš. Což se také zůročilo./ CenaSatellite Award za nejlepší zvuk/ Dávám 4* jednu za hudební doprovod.

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Cesta tří pistolníků za pokladem je dlouhá ne však nudná. Sergio Leone si tenkrát dobře vybral představitele hlavních rolí a pochopitelně i tvůrce hudebního doprovodu. Epická část, kdy hlavní hrdinové procházejí občanskou válkou je pro mě zvlášt zajímavá. Historický fakt, že na pozadí bojů a utrpení se vždy našli dobrodruzi kteří přemýšleli nad ziskem a taky tomu jsou ochotni vše podřídit, je epizoda která filmu dodává opravdu štávu a sociální rozměr. Spaghetti western jako podžánr klasického westernu / snad kromě Tenkrát na západě/ nikdy už nezabodoval u široké divácké obce jako tento kultovní snímek. Dávám 5* Jednak z nostalgie a opětovně * za hudební doprovod.

Na prahu temnot

Na prahu temnot (1987)

Toto je film, který hraničí mezi světem nadpřirozených upírských filmů dneška, a zrnitostí akčních filmů z Osmdesátých let. Upíři jako psanci , kteří se pohybují pochopitelně v noci, vypadají jako banda výtržníků a noční život malého městečka výrazně narušují, a to ctihodní obyvatelé ještě neví s kým mají tu čest. Zápletka nijak zvlášt originální: Mladý muž v malém městečku, se setká s atraktivní mladou tulačkou Mae . Těsně před východem slunce obdrží Caleb tradiční kousnutí a vycházející slunce způsobí že jeho tělo začíná hořet. Tak to je docela nepříjemná situace, kterou vyřeší upírský klan včele s charismatickým vůdcem Hookerem ( Lance Henriksen ), neochotně souhlasí, aby Caleb setrval se skupinou po dobu jednoho týdne. Za tu dobu by se mělo ukázat zdali se naučí lovit a může se stát právoplatným členem klanu. Příběh se dále rozvíjí v docela napínavém stylu, kde nelze nezmínit vynikající hudební doprovod skvělé německé kapely Tangerine Dream. Po pravdě řečeno právě hudba je to co filmu výrazně pomohlo z béčka na béčko+. Trochu zapomenutý snímek/doporučuji zejména mladším divákům, nebo těm koho film z nějakých důvodů minul/ jenž byl zastíněn jen o několik měsíců dříve premiérou podobného filmu Lost Boys.