Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Akční

Deníček (7)

MFDF Jihlava 2021 pokračování

V rámci letošního ročníku festivalu jsem viděla celkem 28 filmů: Jak to mám ráda, Tmavě červený les, Gorbačov. Ráj, Bez touhy skrývat se, Z divokého moře, 1970, Dobré světlo, dobrý vzduch, V paprscích slunce, Zaslíbená země, Delphininy modlitby, Ted K, Santelmo, Cesta za temným světlem, Země je modrá jako pomeranč, Tabu menstruace, Lamačky kamene, Okouzlení, Bratrství, Storia di B., Italo Disco, Al Amari, Houba mluví, Rozhraní, Jednotřídka, Očista, Zákon lásky, Opouštět Počátky, I když mi nerozumíte.

Film s nejlepšími vizuály - Tmavě červený les

Film, co mě nejvíc dojal - Delphininy modlitby

Film, co mě nejvíc naštval - Zákon lásky

Největší zklamání - Dobré světlo, dobrý vzduch, Ted K

Největší překvapení - Očista, Opouštět Počátky

Zatímco minulý rok jsem měla největší radost z korejských a čínských dokumentů, letos mě nejvíc nadchla Itálie a příjemně překvapilo Česko.

MFDF Jihlava 2021

Už druhým rokem se účastním online MFDF Jihlavy. Dokumenty si vybírám spíš podle zemí původu. Snažím se vyhýbat těm americkým, protože jsou velmi konvenční a moc nového divákovi zvyklému na západní tvorbu nepřinesou. Docela mi vadí, že na ČSFD ty dokumenty skoro nikdo nekomentuje. Kdybych si mohla přečíst alespoň jeden komentář, tak bych spíš věděla, jestli se mi film líbit bude, nebo ne. Proto se snažím ke skoro ke všem dokumentům napsat komentář, třeba tak někomu pomůžu.

Druhý ročník je lepší v tom, že mám na zhlédnutí filmů čas 14 dnů místo týdne. Využívám online videotéku, protože jet do Jihlavy na týden během semestru je fakt nesmysl, když se můžu na filmy dívat z pohodlí domova v jakýkoliv čas. Na druhou stranu se mi už u několika dokumentů bohužel stalo, že byly "vykoukané", neboli byl vyčerpán limit zhlédnutí. Velmi rychle jsem si za ně našla "náhradu" - jiné zajímavé dokumenty.

První rok jsem zhlédla celkem 14 dílek a to: Hongkongské okamžiky, Žít vodu, Too shy to date, Shadow flowers, Otčiny, Factory Complex, Dilema touhy, The Murmuring, Mezi námi, Epicentro, Vlastní domov, Coronation, Paměť doteku, Jeden říká ne. Tučně vyvedené na mě nejvíc zapůsobily. Celkově ročník hodnotím jako absolutně super. Vybírala jsem si dokumenty dost náhodně, ale každý den jsem si dokázala najít něco zajímavého.

aldkfj

Nedávno jsem objevila zvrhlou zálibu ve sledování průměrných a podprůměrných filmů, zvláště těch českých. Někdy v bahně najdete takové "perly", až byste se divili. Asi je to svým způsobem zvrhlost, dívat se dobrovolně na mizerné filmy za účelem pobavit se na účet režiséra a účinkujících herců. Holt jsem hrozný cynik no.

Zbytečné úsilí

Již podruhé se mi stalo, že jsem komentovala nějaký film a když jsem klikla na odeslat komentář, z nějakého důvodu se komentář neodeslal a moje úsilí přišlo vniveč. Je to fakt k vzteku, když si na komentáři necháváte záležet a snažíte se ho dobře vymyslet. Jsem docela dost naštvaná, ale příště si dám větší pozor. Bohužel ty komentáře už znova psát nebudu, protože si je nepamatuju a nechce se mi vymýšlet něco nového.

Ženy a jejich role ve filmech - Suicide Squad

Margot Robbie byla úžasná, ale Harley Quinn ne. Proč mi vadí? Její postava je silně sexualizovaná (scéna, kdy se převléká na vězeňské dvoře a její kostým, který nemá s původním nic společného) a vůbec se mi nelíbí, jakým způsobem je zobrazen její vztah s Jokerem. Film končí jako nějaká "Lovestory". Ve skutečnosti Harley Joker týrá, zneužívá a jejich vztah je velmi nezdravý. Proč ho museli tvůrci ve filmu tak idealizovat? Moc by se mi líbilo, kdyby někdo natočil film, ve kterém by byl zobrazen vztah mezi Harley a Jokerem bez příkras a pravdivě by vyprávěl Harleyn příběh podle komiksu. Kéž by můj těžko splnitelný sen někdo realizoval.

Pohádky 2015

Rozhodla jsem se, že letos shlédnu nové pohádky ČT1: Korunní princ, Svatojánský věneček a Johančino tajemství. Nemožný výběr herců, stupidní dialogy. Jako bych se koukala na slepeniny z různých starších pohádek. Hrůza. Natočte něco kvalitního nebo netočte nic!!! Opravdu lituju, že jsem se místo parodií na pohádku nekoukla na staré osvědčené pohádky.

Hledá se:

Docela dost často se mi stává, že vidím nějaký film nebo seriál, ale jaksi zapomenu název a když si ho chci dostatečně najít, mám smůlu. V současné době hledám film:

 

Film: Odehrává se asi v 19. století. Nějaký dělník zabije ředitele továrny. Sebere svou mladší sestru, holku a utečou před spravedlností na venkov a nechají se najmout u bohatého statkáře, který se zamiluje do jeho holky (protože jsme v 19. století, vydávají se za bratra a sestru). On svou holku přemluví, aby si ho vzala (boháč je na smrt nemocný a každou chvíli má chcípnout), a tak je svatba. Díky sňatku může bratr se sestrou zůstat u statkáře. Jenže časem začne na svou holku žárlit, až statkáře zabije. Utečou do lesa, kde ho zabije správce statkářova majetku. Jeho milenka se stává prostitutkou a jeho sestru dává do internátu, aby z ní vyrostla holčička s budoucností. Ona z internátu uteče s kamarádkou.