Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (91)

plakát

Expanze (2015) (seriál) 

Mars shall prevail!!!

plakát

Kokainoví kovbojové (2006) 

Když jsem se v patnácti rozhodoval co dál dělat, kokain byla jasná volba...

plakát

Domek z karet (1990) (seriál) 

I couldn't possibly comment.

plakát

Ginga eijú densecu (1988) (seriál) 

Opravdu bych chtěl napsat nějaký kvalitní komentář, což mi ovšem za prvé nikdy nešlo a za druhé je to dost nevděčný úkol, vzhledem k tomu, že to už udělal Subjektiv, kterému mimochodem vděčím za to, že mě k LOGH de facto přivedl, thanks bro ;-) . No nic, jdeme na to… Úžasné, dokonalé, famózní. Asi tak bych mohl popsat Legend of Galactic Heroes, velkolepou sci-fi ságu, která si vydobyla místo v mém TOP anime seriálů. Vedle většího měřítka, kde jde o válku a politiku se soustřeďuje také na dva hlavní, a již zmíněné, protagonisty, kteří mají oba své vlastní cíle a touhy, které se však velmi liší. Celkově vzato, v porovnání třeba se Star Trekem LOGH jasně vítězí. Další věcí, kterou bych vypíchl je nejednoznačnost dobra a zla. Říše, která by se na zloducha dobře hodila, se za něj skutečně nedá považovat. V popisu stran bych však jednu věc vytkl, přestože je Říše inspirována především císařským Německem, některé její historické fragmenty jasně připomínají Třetí říši, to si podle mého mohli tvůrci odpustit. Naopak to, co se mi nesmírně líbilo, byla hudba. Originální skladby jsou prokládány díly klasiků, Beethovena, Mahlera a dalších. Jak již bylo řečeno, jde o dost starý seriál a tomu odpovídá i animace, ovšem tady nejde o vzhled, příběh je mnohem důležitější. A na závěr snad jen jednu hlášku: Sieg Mein Kaiser.

plakát

Claymore (2007) (seriál) 

Tenhle seriál mě skutečně potěšil. Svým způsobem mi totiž připomněl další temnou středověkou fantasy, a to Berserka. Vizuální podoba je úchvatná a stejně tak i příběh, točící se okolo války s démony mě zaujal. Rovněž i hudba je dibře poslouchatelná. V posledních pár dílech však seriál ztrácí na kvalitě, které se odchylují od mangy, kde se tvůrci ve spěchu snaží vytvořit alespoň nějaké dílčí zakončení, které by se ovšem dalo dost dobře udělat i podle mangy. Díky tomuto odchýlení, se některé díly, které odhalují minulost Claymore, stávají vpodstatě zbytečnými. Navzdory nepovedenému konci, je to však stále za 5*, já se u toho bavil skvěle.

plakát

GTO (1999) (seriál) 

Vzhledem k tomu, že v anime dávám přednost vážnějším žánrům a komedie příliš nevyhledávám, tak bude moje tvrzení asi dost neobjektivní, přesto si ho nenechám pro sebe. GTO je ta nejlepší anime komedie jako jsem kdy viděl a jakou nejspíš kdy uvidím. Z těch pár ostatních komedií se při porovnání s GTO stávají naprosté frašky. Příběh novopečeného kantora, který má méně inteligence než většina jeho studentů a jeho cesta za snem stát se nejlepším učitelem v japonsku. A Eikichi se s tím vším vypořádává skutečně originálním způsobem. Co mě nejvíc dostalo byly ty jeho příšerné ksichty, těm se prostě nejde nesmát. No, i když já se vlastně smál od začátku až do konce při každém dílu. I když jsem to vlastně ani nijak neodůvodnil, všem doporučuju GTO shlídnout, rozhodně nebudete litovat.

plakát

Basilisk: Kóga ninpó čó (2005) (seriál) 

Japonská verze Romea a Julie zahalená do ninja hávu. Starý šógun má dva potomky a o tom, který se stane jeho nástupcem má rozhodnout souboj dvou klanů ninjů, kteří se nenávidí po celé generace. Samotný boj vyplňuje drtivou většinu seriálu, vzhledem k různorodým schopnostem, a v některých případech i charakterům, všech ninjů se však nestává jednotvárným. To vše má bohužel za následek, že někteří ninjové nemají vpodstatě žádný prostor a propracovanost charakteru se dostává jen několika postavám, které vydrží dýl než pár dílů. Jediná věc, která mi na seriálu trochu nesedla byla částečná stylizace jedné ze stran jako záporáků, sám bych dal přednost tomu, kdyby ani jedna ze stran nebyla dobrá či špatná. Animace je velice kvalitní a realistická, určitě patří k tomu lepšímu. Na závěr bych ještě zmínil perfektní, rockově podbarvený opening. Ve srovnání s hranou verzí, filmem Shinobi, tento seriál jasně vítězí. Během filmu ke mně často doléhal pocit nudy, což se u seriálu skutečně nestalo.

plakát

Kenpú denki Berserk (1997) (seriál) 

Moje další modla z žánru anime. Hledáte skutečně temnou a krvavou podívanou plnou bolesti a smrti, potom je Berserk něco pro vás. Rozhodně se však nejedná o bezduchou mlátičku. Příběh Gutse, ohromného zabijáka (barbar Conan sux) a jeho cesta na vrchol a následný pád na dno. Animace je opravdu poplatná době vzniku, ovšem mě to ani trochu nevadilo, v tomto ohledu zde skutečně vítězí obsah nad formou...i když ty boje byly fakt super :-)). Na druhou stranu si nějak nedokážu představit, že by Berserk s dnešní animací by na mě dokázal tak zapůsobit. Jde o skutečně vyjímečný seriál, který můžu každému doporučit, lepší temnou fantasy skutečně nenajdete. Subjektiv zde už zmínil mangu, momentálně jí čtu a chtě nechtě musím říct, že těch 5* v porovnání s mangou docela bledne. Chcete pokračování Berserku...přečtěte si mangu, věřte mi, že to stojí za to.

plakát

Stalingrad (2003) (seriál) 

Třídílný dokument o nejkrvavější bitvě v našich dějinách, zpracovaný převážně z německé strany. Při výpovědích účastníků, především v posledním díle, skutečně mrazí v zádech. V tom je hlavní přednost tohoto dokumentu, nejde totiž jen o výčet počtů padlých, dat a vojenských manévrů, ale především o výpovědi účastníků, čímž to všechno dostává osobní rozměr. Pokud jde o Stalingrad, nejspíš jde o nejlepší dokument jaký jsem zatím viděl.