Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (6)

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Můj názor na Matrix 4 se několikrát změnil. Feministické vyznění, které začíná po skoku protagonistů ze střechy, mi nedávalo spát. Až jsem si uvědomil, že je to „provokace“, cesta z Matrixu, nikoli stanovisko. Takže je nástrojem jako feminismus, ne kýženým stavem, válkou. Film je odlehčený a humorný, vedený ladným pohybem, velmi lehkou rukou. Nevím, když překousnu feministický závěr, který je mým mínusem a naopak kladem filmu, který nám de facto říká, že feminismus existuje jen tak dlouho, jak existuje odpor k němu (neboť z ženy nenávist odteče jako voda), nemůžu než Lanu Wachowskou pochválit za důsledný a precizní počin (obdivuji takový smysl pro pravdu u Američanky, který národ v tomto ohledu podceňuji), jenž míří přímo na komoru - za Matrix. Vizuální stránka mi přišla dobrá, úsporně efektní, a film se v tom nazaprodává hollywoodským komerčním trendům, zůstává přísně účelný, střízlivý. Volba ústřední melodie (White rabbit) je skvělá. Tak uvidíme, jestli bude motiv filmu ve mně ještě pracovat a jak...

plakát

Vetřelec: Covenant (2017) 

Bezesmyslný cirkus, 5 let čekání na velké zklamání.

plakát

Jak jsem poznal vaši matku (2005) (seriál) 

Velice dobře udělaný sitcom ze života New Yorkských přátel s nápaditou stavbou děje a silným závěrem. Velmi charakteristické postavy. Vtipné ztvárnění zásadních okamžiků lidského života.

plakát

Grimm (2011) (seriál) 

Podobenství o skrytých silách v člověku i společnosti. V prvním plánu kriminální seriál, v dalších osobní příběhy hrdinů i spektakulární konspirační thriller. Seriál přes svou fantasknost působí na diváka jako realita. Masky, které jsou často kamenem úrazu jiných děl, do tohoto dobře zapadají. Jeden z nejpovedenějších seriálů poslední doby.

plakát

Evangelium sv. Matouše (1964) 

Film naprosto minimalistickými prostředky vytváří neskutečně silnou atmosféru režií, hereckými výkony a podmanivou hudbou. Vše je dokonale spojeno. Hypnotizující, téměř beze slov, pokud se mluví, je to strhující, jako třeba v kázání na hoře.

plakát

Prometheus (2012) 

Film s obrovským potenciálem, který se bohužel již nenaplní. Film provází řada nejasností, nelogičností a nedotažeností. Špatný scénář, herecké výkony, dialogy, režie dialogů - herců. Nerealistické chování postav. Tým diletantů s chováním na výletě do Krkonoš. Tým letí bilióny km, aniž by věděl, o co jde, mohl se připravit. Nerealistické vylodění bez patřičného průzkumu. V takové situaci: "Nepočkáme na ráno? Ne, jsou přece Vánoce, chci si otevřít dárečky." Kde je technický personál? Výsadkový modul? Stálá bezstarostnost vrcholící sundáním helem. Opatření proti chemické, biologické kontaminaci? Nepochopitelná reakce na setkání s neznámou formou života nebo na výtok z lahví. Nejasné vysvětlení identifikace hvězdné soustavy. Naprosto nepovedené ztvárnění starého Weylanda. Postava androida napsaná stejně špatně jako ostatní. Nádoby, na to, že jsou to zbraně, jsou nezabezpečené, nestabilní. Pozitiva filmu jsou nepochybně atmosféra, výtvarné řešení, exteriéry, technika a hudba. Diváci s dobrou fantazií, která film dotvoří, si do určité míry přijdou na své.