Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (175)

plakát

Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) 

Když ono je to prostě jen velmi špatně zrežírované. Nápad zábavný, vizuál pěkný, herci neokoukaní, někteří i umí hrát... Škoda no, člověk na to musí koukat a představovat si, že je to holt sestříhané jinak, s jinými režisérskými volbami...

plakát

Ad Astra (2019) 

Vypadá to hezky....a to je asi tak všechno. Chvílemi to sice působilo jako (myšlenkově výrazně chudší) bráška 2001: Vesmírná odysea, ale z velké části to byla vlastně nuda. I ty akční scény vlastně nebyly moc akční. Zbývá jen rádoby realistická vize vesmírného výzkumu za 50 let. Rádoby, protože ten vypiplaný vizuál vesmírných lodí, skafandrů nebo základen účinně boří pár logických lapsů.

plakát

Anihilace (2018) 

Ten film dělá jednu věc dobře, a to je jeho hororový účiněk - všechny ty nevysvětlitelné mutace jsou dost creepy a fantazie diváka dokáže vykreslit hodně znepokojivé obrazy toho, co všechno se ještě může pokazit a jak strašlivou smrtí tam všechny postavy mohou skončit. Srovnávání s Lovecraftovou Barvou z vesmíru je na místě. Jinak mě ale neuvěřitelně rozčiloval diletantský neprofesionální přístup "vědců" při zkoumání nepochopitelného fenoménu. (bohužel podobně jako v řadě jiných filmů, Prométheem počínaje a Příchozímy konče, u kterých to bylo obzvlášť bolestivé). Chápu, že postupy reálného výzkumu mohou na plátně vypadat nudně a je třeba je obvykle zkrátit nebo přeskočit, aby se divák dostal k nějaké akci, ale tady to vypadá, že za všechny roky, co tajuplnou zónu zkoumají, nikdo nepřišel na nic lepšího, než tam stále znovu a znovu posílat lidi, kteří se nevrací.

plakát

Apollo 18 (2011) 

Ten film chce být zřejmě 1) přesvědčivý a 2) děsivý. Na to, aby byl přesvědčivý, by museli tvůrci domyslet, jak se "found footage" vlastně dostala na Zemi (stačilo by málo, nějaká automatická sonda v souvislosti s obnoveným zájmem o Měsíc po roce 2000, třeba?) Na to, aby byl děsivý, by muselo být "zlo" ještě méně viditelné a o hodně méně podobné jisté pozemské fauně. Největší hrůza, která na diváka působí, je to uvědomění si, že když se sebemenší maličkost podělá na místě, kde je mráz, vzduchoprázdno a 3 dny letu raketou od Země, tak vás před ošklivou a bolestivou smrtí nic, ale fakt nic nezachrání.

plakát

Astartes (2018) (seriál) 

Je trochu matoucí, o co tam na konci vlastně jde, ale je to natolik napínavé, že to nevadí. Každopádně existují různá jiná fanouškovská videa na YouTube, která předestírají tápajícím divákům všelijaká vysvětlení z oblasti warpových artefaktů, sil Chaosu a tak podobně.

plakát

Avatar: Legenda o Aangovi (2005) (seriál) 

Lehká, oddechová a hloupoučce humorná zábava pro teenagery, s občasnými morálními poučeními, kde se hodně bojuje, ale nikdo doopravdy neumírá (nebo alespoň ne v záběru). Na to, že je to čistě americký seriál, dokázali tvůrci zakomponovat velké množství různých klasických anime fíglů. Navíc vytvořili celý specifický svět se zvláštní atmosférou. Čtyři národy mají každý svou vlastní kulturní stylizaci (Voda - Eskymáci, Vzduch - Budhističtí mniši, Země - Starobylá Čína a Oheň - takoví trochu démoničtější Japonci) a ze všeho dýchá orientální mysticismus. Jednotlivá bojová umění ovládající živly jsou vybrána z reálných existujících učení právě kvůli svým charakteristikám, kterými jednotlivé živly připomínají - plynulé Tai Chi pro vodu, točivé Ba Gua pro vzduch.. Aktualizováno: V současné době se vysílá třetí série a nutno přiznat, že teprve od druhé série se seriál pořádně rozjel. Zápletka je složitější, dobrodružství napínavější, nápady zajímavější, svět rozmanitější a postavy sympatičtější (a jejich charaktery přestávají být rozhodně černobílé). Také jich hodně přibylo a především asasinská parta ohnivé princezny Azuly tomu dodává šmrnc.

plakát

Barbar Conan (2011) 

Tak dobře: výprava a veškeré zobrazení Conanova světa je super! U fantasy filmů mi na tomhle hrozně moc záleží, takže si u mě tvůrce dost šplhli. Co se týče příběhu...no, první část filmu s Conanovým dětstvím, porod uprostřed bitvy, bitka v lese, tatík Perlman...naprosto nemá chybu. Pak se ukáže poprvé ksicht dospělého Conana a začně poměrně uspávající přehlídka samoúčelných efektů, scén a proslovů, kde jen tu a tak člověk zpozorní při nějaké té zajímavější chvilce. Na druhou stranu: co jste čekali? Vždyť je to Conan! Ten z roku 1982 nebyl o moc odlišný. Akorát měl lepší hudbu. Být to jakýkoli jiný fantasy film, byl bych nemilosrdný, ale...Conan! Zběsilé mávání pětikilovým kusem ostrého železa! Zakuklení kultisti mumlající "Oooh-muu-shiiii"! Otrokáři, děvky, piráti! Ruiny prastarých měst na každých deseti metrech! Celé město plné zlodějů! Chapadlatá monstra a úchylní žalářníci! Jak už remaky v poslední době dělají, nepřináší to zhola nic nového, jen obléká do moderního kabátu ten starý příběh. Není divu, že to působí trochu trapně - originál je vždycky jen jeden - ale věřím, že ti, kteří by viděli napřed verzi 2011 a pak teprve 1982, tak by Arniemu zrovna moc nefandili.

plakát

Beowulf (2007) 

Velké zklamání se dostavilo na plné čáře. Já prostě na režisérovu animovanou hru přistoupit nemůžu (jak doporučuje Galadriel). Hudba byla skvělá, příběh zajímavý (konečně někdo odvyprávěl Beowulfův epos celý i s drakem), létaní na drakovi dechberoucí a leckterý detail nápaditý (líbil se mi třeba právě drak, který měl patrné lidské rysy). Ale pitomé digitální zpracování mě nedokázalo vtáhnout do filmu a dokonale jej pohřbilo.K epické vigingské sáze mi prostě animace na úrovni Shreka3 vážně nesedne. Stejně blbé, jako kdybyste chtěli zpracovat třeba Nebezpečné známosti coby loutkový film! A ze všeho nejlíp byly IMHO naanimované oblázky na pláži. Opravdu směšná třešnička na dortu absurdity byla ta vehementní snaha tvůrců zakrýt rozkrok nahého Beowulfa "náhodně" překážející mlhou-svícnem-cizí rukou-cizí helmou-lavicí-ženskou-a já už nevím čím. Přemýšlím, jestli mě náhodou víc nebavil ten příšerný postapocalyptický Beowulf z roku 1999, který měl celkem dost společných prvků (přinejmenším sexy Grendelovu matku) a vizuálně zajímavější mě rozhodně přišel Beowulf & Grendel z roku 2005. ___Nicméně za sountrack 5*!

plakát

Beowulf: Král barbarů (2005) 

Tenhle film je lahůdka pro znalce původního staroanglického hrdinského eposu "Beowulf" a milovníky vikingské kultury. Všem ostatním doporučuji raději věnovat pozornost holywoodskému akčňáku VIKINGOVÉ (The 13th Warrior), kde je velmi podobný námět oblečen do mnohem stravitelnějšího kabátku. V porovnání s VIKINGAMA působí Beowulf & Grendel trochu zanedbaně. Síň krále Hrothgara, kde řádí Grendel, vypadá jako stodola vedle impozantní stavby krále (také Hrothgara) z VIKINGŮ; zatímco 12 bojovníků má tak mohutné válečné oře, že jim arabský hřebec připomíná psa, jezdí Beowulfova družina na malých severských konících. Co na tom, že je to historicky věrnější - vypadá to chudě. Málokdo z diváků totiž ocení všechny ty skvostné detaily, které dělají film Beowulf & Grendel zajímavým. Například taková přilba krále Hrothgara, evidentně inspirovaná dochovanou helmou ze Sutton Hoo, tak zvanou "Grim-Helm", nebo přímé citace z eposu, pronášené jedním z Beowulfových mužů. Zrovna tak pouze znalec postřehne a ocení zajímavý záměr tvůrců vysvětlit syntézu křesťanských a pohanských motivů objevující se v eposu tím, že do příběhu přidají známého Irského mnicha Brandana, plavícího se v chatrné bárce k Seveřanům, aby je obrátil na jedinou pravou víru. Takže pro znalce - povinnost, pro ostatní - připravte se na nudu, prázdnotu, bezútěšnost středověké Skandinávie, mlhu a hrstku barbarů v promoklých pláštích s mečema.

plakát

Bídníci (2012) 

Je to trochu ošoupaných 5 hvězd, hlavně kvůli tomu, že i přes velký rozpočet, velké herce, velkou výpravu a kdesi cosi je to jako kdyby to točili záznam představení a ne velkofilm (mnohaminutové záběry na obličej zpěváka, Paříž vystřižená z kartonu a tvořená jednou ulicí a jedním náměstím,...). Ale nelze popřít, že to na diváka hodně zapůsobí. Hodnocení snížím, až to někdo natočí líp.