Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (307)

plakát

Tlumočník (2018) 

LFŠ 2018, Film 16: Nacismus je špatný, mmmáááno. Nacisté dělali špatné věci mááno. Menzel hraje jako ponocný, mmáááno.

plakát

Tranzit (2018) 

LFŠ 2018, Film 17: Film o úniku před nacisty, zasazený v jakémsi zvláštním mezičasí. Policisti mají automatické zbraně, ale cestuje se především loděmi a vlaky. Hlavní hrdina se shodou okolností dostane do přístavního města Marseille, kde si musí vyřídit tranzitní povolení k cestě do Mexika. Do cesty se mu ale připlete žena, která však miluje jiného. Prostě taková Casablanca 2.0, až na to že tu není žádný humor. K tomu navíc režisér nasilně přidal dějovou linku s africkou manželkou hrdinova kamaráda a jejím malým synkem, snad aby zde měl i nějaké to etnikum. Naštěstí se zde nekoná žádné přirovnávání k uprchlické krizi počátku 21. Století, a pokud ano, tak jen v náznacích.

plakát

Videodivers (2018) (studentský film) 

LFŠ 2018, Film 28: No, popravdě moc o film nejde, ale do třicítky mi jeden chyběl. Nápad zajímavej, něco podobného už bylo i v jedné epizodě simpsonů a určitě taky v nějaké zóně soumraku. Inspirace brakovou popkulturou je milá, ostatně je to zrovna in. Vzhledem ke stopáži se nedá víc hodnotit, je zajímavé to porovnat se starším Byl jsem Mladistvým Intelektuálem, který ovšem šel mnohem dál.

plakát

Zkouška ohněm (2018) 

Letní Filmová Škola 2019, film 30: Život se vám dokáže rozpadnout v jediném okamžiku. Ať je to nehoda, úraz, mrtvice, či v tomto případě deformující popáleniny, jako následek pracovního nasazení (omlouvám se za spoilery, ale u filmu, který se jmenuje Zkouška ohněm a je o hasiči není moc těžké přijít na to co se stane). Sledujeme pak hlavního hrdinu, který se snaží vrátit do "normálního režimu" nebo se tomu aspoň co nejvíce přiblížit, a postupně překonává deprese, splín a krize partnerského a rodinného života. Důležitý film pro všechny, co nemají zkušenosti s podobnými životními situacemi.

plakát

Bajkeři (2017) 

Odporně vlezlý product placement, především ta Evropa 2 trhala oči i uši. Herecké výkony starší poloviny obsazení byly adekvátní, především Nečas v roli trenéra, u těch mladších to trochu drhlo, obzvláště u Mišíka, ale to se u tohohle typu filmu dá přežít. Bonus za dějovou linku s kolovou (já tyhle obskurní sporty žeru) a za Hanku Vagnerovou, kterou by si jako bike jnstruktorku přál asi každý heterosexuální 16 letý hoch. Celkově takový slabší průměr, nicméně na poměry českých letních komedií posledních let to je slušný počin. Jako film na rande se sousedovic Alenkou, předplatitelkou magazínu Velo, to není špatná volba.

plakát

Na Chesilské pláži (2017) 

LFŠ 2018, Film 26: Přes dvě hodiny sledujeme jak se Billy Howle pokouší o zásun do Saoirse Ronan, což nakonec vyjde jen tak na půl (SPOILER: Přesněji řečeno Saoirse dostane pouze nálož koncentrovaných dětí na stehno). Mezitím se ve flashbacích rozvíjí postavy rodin obou protagonistů, (mimochodem mnohem zajímavější než hlavní hrdinové) a ve flashbacích flashbacku je pak nakousnuto i hlavní trauma kvůli kterému je Billy Howleovi nadělen sexuální půst. Kde se film rozjede je poslední zhruba půlhodina, kdy se nejdřív oba rozhádají, a režisér pak chytře vypráví pouze z pohledu jedné poloviny milostného páru. V epilogu se pak postupně uzavřou všechny nahozené udičky, někdy i za cenu laciného ždímání emocí. Herecké výkony ujdou, na Oscara to není, na Baftu možná. Famozní je ovšem výprava, podoně jako např. ve filmech Joe Wrighta.

plakát

O těle a duši (2017) 

LFŠ 43 (Film 14): Krásná studie autismu, sociální fobie a deprese s lehkým nadpřirozeným přesahem. V hlavních rolích až zločinně sympatický Géza Morcsányi a roztomile krásná Alexandra Borbély. Těmhle dvěma prostě musíte fandit, i kdyby jste měli srdce zmrzlejší než rybí prsty. POZOR: Varování, pokud jste náchylnější na scény s krví, možná se raději tomuto filmu vyhněte během projekce tu zkolabovali dva diváci, a dle zdrojů z internetu to nebylo poprvé.

plakát

Marťan (2015) 

Weirova óda na lidskou vynalézavost si přímo říkala o převod na filmové plátno. Scott se toho zhostil důstojně, i když při tom spousta atmosféry knížky vyletěla přetlakovým uzávěrem. Například výrobě bramborové farmy je věnováno poměrně málo prostoru v porovnání s knihou a většina technických a vědeckých vysvětlení je buď velmi zjednodušena nebo jednoduše odbyta. Nicméně chápu, že převádět do filmové řeči vnitřní monolog ohledně metráže úrodné půdy by asi nevedlo k velkým kasovním ziskům. A naštěstí ty hlavní špeky tam zůstaly. Co se naopak povedlo skvěle, je casting, od hlavního hrdiny (pro mě první role, kdy mi Matt Damon nevadil), přes celou posádku Ares 3 (Peňa je trefa do černého) až k NASA a JPL (Tam jsou trefou všichni, včetně Kristen Wiig, kterou jsem si v roli Annie představit nedovedl a tímto se omlouvám a těším na Ghostbusters 3). Technické provedení je takový ten hollywoodský standard, neočekávejte žádnou Gravitaci, tady je hlavním hráčem příběh. A to příběh, vyprávěný v nejlepší tradici NASA, kde 90 procent stopáže sledujeme jasnou strukturu Problém - Plán - Řešení. Vaše finální hodnocení se tak bude odvíjet hlavně od toho, jestli jste jako malí hltali Robinsona Crusoe nebo McGyvera, případně zda se vám líbil Zemeckisův Trosečník nebo Redfordovo Vše je ztraceno.

plakát

Most špiónů (2015) 

Někdo si může myslet, že Studená Válka, byly pouhé Válečné Hry (100). Na jedné straně Říše Zla (97), na straně druhé NATO (21). V USA právník James Donovan (Hanks) zastupuje, doktríně zadržování komunismu (25) navzdory, odhaleného Ruského agenta (Rylance). Postupně se mezi oběma muži vyvinou Zvláštní Vztahy (105). A zatímco, poplatný dobové hysterii, se jeho syn doma učí Skrčit se a Přikrýt (4), nad Tureckem dojde k Incidentu U-2 (60). Mezitím rostou Nepokoje ve Východní Evropě (29), přičemž z Blokády (10) Západního Berlína jsme se posunuli až k vytvoření Zdi (96). Bohužel pro Američany, mají na východní straně i svého Přeběhlíka (103), mladého studenta ekonomie. A tak se Donovan neptá co může jeho vlast udělat pro něj... (77), ale rozjíždí masivní Kyvadlovou diplomacii (73), zahrnující mimojiné i kuchyňské rozhovory (48) a nejeden východoněmecko-sovětsko-americký Summit (45), a po Malých krocích (80) se posouvá ke kýžené trilaterální vyměně zajatců. Takže... Zahraje si se mnou někdo Studenou Válku?