Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Romantický

Recenze (3)

plakát

Wind River (2017) 

Nerozumím tomu nadšení. První záběry zasněžené noční krajiny slibovaly skutečně mysteriózní a vyjímečný příběh. Bohužel na scénu vzápětí vstupuje ukecaný lovec mdlého charizmatu. Jeho rádoby filozofická moudra v každé druhé scéně jsou otravná. Zálesácké mlčení by bylo rozhodně snesitelnější. Renner to navíc neumí. Působí jako mluvící hlava, které se občas lesknou oči slzami, a všechny své úvahy o životě přeříkává jako bezobsažný, předem naučený text. Wind River měl mnoho předpokladů zaujmout. Zločin v drsné krajině, kruté zimě, společenský úděl indiánů, to všechno mohlo splynout v zajímavý příběh. Místo toho tu máme bezvýznamné rozjímání a vyjukanou FBI blondýnu procházející proměnou v silnou ženu. Klišé jako hrom, včetně podpatků nehodících se na rozdrásané cesty. Škoda.

plakát

Bohéma (2017) (seriál) 

Bohéma má obrovsky silné téma. Myslím, že tvůrci se až na malé výjimky zdařile drželi hlavního motivu, že osud člověka je někdy spíše řízen silou doby než osobními rozhodnutími, a že v bouřlivé době je možnost správné volby spíše past. Bohému se proto vyplatí vidět až do konce. Není pak už tak podstatné, jestli všechna fakta a povlečení na posteli odpovídají do detailu historii. Seriál se hlavně snažil zachytit tehdejší atmosféru nad Barrandovem a velká vnitřní dilemata všech aktérů. Je na tom navíc něco velmi zvláštního vidět zprostředkovaně poměrně nedávnou minulost, která ještě není díky nejstarší žijící generaci a filmům pro pamětníky úplnou historií. Množství postav a určitá zkratkovitost možná může někoho odradit a tvůrci asi počítali s divákem, který už je předem obeznámen s dobovými fakty. Každý z osudů (hlavně Burian, Nový, Havel, Štěpánek) by si snad vystačil na samostatný celovečerní film. Za mě říkám, škoda, mohlo tam toho být ještě víc, ale chápu že tehdejší doba psala tak komplikované životní příběhy, že by seriál musel mít sto dílů, aby obsáhl všechna dramata filmových hvězd. I přes některé nedostatky (nějak mi vadila hudba a podivné erotické scény) považuju Bohému za zajímavý a odvážný počin, jeden z těch, který vás donutí zajímat se dál a vědět víc, než se vešlo do šesti dílů. A ještě navíc Javorský, Dlouhý, Plesl a Rašilov naprostá paráda.

plakát

Příchozí (2016) 

Arrival aneb jak se dá zkazit slibně rozjetý příbeh. Proč se musí i zajímavě pojaté luštění mimozemského jazyka zvrhnout v politické klišé? Svět se jako vždy rozděluje na americké hrdiny a na zabedněné a mocichtivé Číňany. Samozřejmě následované Ruskem. Otravný politický faktor a hodně zbrklý a drhnoucí závěr bohužel z mého pohledu degradoval celkový dojem na dvě hvezdičky. Třetí přidávám jen za Abbotta, Costella a jejich dopravní prostředek. Škoda, že opatrných návštěv v kosmické lodi a zkoumání mimozemské komunikace nebylo na úkor politického světonázoru víc.