Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Reality-TV

Recenze (17)

plakát

Četník a mimozemšťané (1979) 

Můj nejoblíbenější snímek z řad Četníků a můj druhý nejoblíbenější film s Louis de Funésem. Vrací mne do doby kdy Francie byla Francií, kdy zesměšňování policie bylo legrační, nikoliv trapné, kdy i scifi bylo možné pojmout jako skutečnou celovečerní legraci a kdy žil jeden z největších velikánů filmového plátna.

plakát

Titanic (1997) 

Velice povedený snímek, který v mém osobním životě zanechal velikou stopu. Teď opravdu nemám na mysli milostné scény Jacka a Rose, které je možné vidět v každém lacinějším filmu, ale ta neuvěřitelně, až maniakálně, propracovaná historická přesnost. Jedná se o jeden z mála filmů, kde doslova každý komparzista hraje historickou postavu se skutečným jménem, kde je skutečně brán velký zřetel na eliminaci věcí mladších roku 1912, kde každý objekt na Titanicu má své historické místo - počínaje každým krokem důstojníků na můstku který se jen dalo z historické rešerše zjistit, konče poslední vázou v koutě jídelny první třídy. Celý snímek podkresluje vynikající hudba Jamese Hornera, která diváka doslova vnese do emocí hlavních hrdinů (tím opět nemyslím pouze Jacka a Rose). Jednoznačně se jedná o nejlepší historický film všech dob, scénu "Ledovec před námi!" jsem viděl snad tisíckrát.

plakát

Letadla (2013) 

Graficky velice povedný film, letouny odpovídají reálným předlohám a je zde i něco málo děje. Nicméně každému kdo viděl legendární Auta musí být jasné, že film je jakousi jejich odvozeninou. Zápletka se opět točí okolo světového závodu, tentokráte pochopitelně leteckým, kdy je všem dopředu jasné, jak bude závod probíhat a kdo nakonec zvítězí. Postavy jsou až nápadně podobné Autům a je jasné, co od nich může divák čekat. Nicméně se stále jedná o příjemné a mile zpracované dílko, které si rozhodně zaslouží dobré hodnocení.

plakát

Haf! (1989) (seriál) 

Ač jsem tento seriál sledoval ve věku pro mne určeném, moc mě teda nebavil. On by ani nebyl tak špatný, ale děj je příliš roztahaný a v jednotlivých dílech se prakticky nic zajímavého nedělo. Mít maximálně 30 epizod, jistě by byl přijatelnější. Jediné, proč jsem vydržel celou první řadu, byla modrá Škoda 120, kterou jezdil otec hlavního hrdiny/psa.

plakát

Pearl Harbor (2001) 

Stručně řečeno, jedná se o dobrý film, který byť zaměřen na události druhé světové války, zejména onoho útoku na tichomořskou námořní základnu Spojených států na Havaji, zcela jistě navodí romantickou atmosféru i pro večer určený ke sledování filmů s přítelkyní. Na své si přijdou i starší děti, film totiž, až na pár vyjímek, postrádá skutečně kruté scény (topící se lidé na USS Arizona nejsou nic v porovnání s invazní pláží filmu Zachraňte vojína Rayena), je plný explozí a destrukce velkých objektů a v neposlední řadě u mnoha dětí, zejména chlapců, může probudit zájem o historii. V žádném případě se však nejedná o snímek určený dětem třetí třídy základní školy, na to je nutné myslet. Na druhou stranu je však film plný historických chyb, které každého skutečného WWII fandu urazí nebo rozpálí do běla. Mám na mysli - zelená A6M (roku 1941 létala bílá), přesilový souboj A6M se dvěma P-40 je naprosto nerealistický (bez ohledu na početní převahu mělo A6M v malých váškách navrch, a to nezohledňuji výcvik a bojové zkušennosti japonských námořních pilotů), část odehrávající se v Bitvě o Británii je též podivně zpracovaná.

plakát

Ábécédé s Michalem (2013) (pořad) 

Michal pracuje jako skladník ve velikém skladě. A aby mu nebylo smutno, spíchl si jednoho dne Bafíka - podivného tvora s tělem z pružiny, zaječími zuby a izolepovou hlavou, inu obsah každé popelnice je možné recyklovat a znovu přetvořit. A to víte, že s takovým brigádníkem, jehož inteligence končí víkem lepenkové krabice, se hned lépe pracuje. Michal má najednout s kým probírat důležité chlapské rozhovory, třeba že je "A" jako auto, "Ť" jako ťululum nebo "B" jako Bafík, přičemž k zapamatování těchto mouder vždy napíše počáteční písmenko pomocí barevné izolepy na náhodně stojící stěnu krabic. Jak už to ale ve světě plném internetů, Bruselů a Ábécédé pružin bývá, přes veškerou legraci nezbývá čas na práci. Ke konci každé epizody tedy Michala a jeho krabicového kolegu překvapí alarm upozorňující na příjezd divákovi neznámého závozníka s Avií Furgon, který ze skladu rozváží velice cenné a žádané Made in China hračky. A to je najednou mela a podívaká k popukání, jelikož Michal celý pracovní den promrhal čmáráním po krabicích a jejich následným otevíráním, zatímco na práci kašlal a venku čekající závozník již samou netrpělivostí vykouřil druhou krabičku Camelek.

plakát

Britannic (2000) (TV film) 

Britannic, inu co k tomu dodat... Snad jedině, že exisovala i třetí sestra, Olympic, a že ani jedna z nich neměla tak výrazný osud jako Titanic. Nápad na zfilmování posledních okamžiků HMHS Britannic by byl z historického hlediska jistě zajímavý, nicméně pro běžného diváka natáhnout poslední plavbu takto obecně zcela nezajímavé lodi na bezmála dvě hodiny, bylo naprosto zbytečným a trapným počinem. O to více to každému dojde, pokud již dříve viděl legendární Titanic, se kterým se tento snímek snaží ze všech sil držet krok, ale rozpočet (exteriéry lodě jako z PC hry) a ani samotné historické dějství tomu nepřejí. Zkrátka, mohlo se jednat o dobrý výpravný historický film, nicméně vzít nápad a prakticky i celé dějství z Titanicu, to celé přesunout do Egejského moře a místo ledovce dát torpédo, to se vážně nepovedlo.

plakát

Let 42 (2015) 

Tento chabý pokus studia zhulených pomatenců žijících jako staří mládenci u maminky, odborně nazývaného The Asylum, je teda silné kafe. Film, či co to vlastně je, je plný jak historických, tak zcela logických chyb. Kde jinde je možné zahlédnout dva historiky čerpající veškerá moudra z knihy "Dějiny druhé světové války" koupené za pár dolarů kdesi v letištním krámku a disponující nadlidskou schopností určení polohy v noci a v několika kilometrech nad zemí letícího letounu, pouze podle bombardování jistého města a vlnící se řeky? Odpověd zní - jedině ve filmu Let 42. Dále bych rád opozornil, že za letu cca 700 km/h a v přetlakované kabině není možné otevřít dveře, natož z nich bezpečně a s pomocí narychlo vyrobeného padáku vyhodit hrdinným UK vojskům velice důležitou část palubního radaru. O demontáži radaru zaměrně pomlčuji, však na co odborný letištní personál, pche, takhle primitivní zařízení je schopen vymontovat za letu pouhým šroubovákem kdejaký vesnický hejhula. Na závěr další technická poznámka - ta paní, která byla po dvoustém zásahu 30 mm leteckým kanonem MK 108 (ano, je to ten kanon který na dvě rány krájel americké opancéřované bombardéry) vytrhnuta i se sedadlem a dírou o velikosti Rudého náměstí opustila letoun a zmizela kdesi v noci války alternativní historie, zřejmě nikoho nezajímala.

plakát

Mickeyho klubík (2006) (seriál) 

Velice hloupý pseudoseriál pro děti, vhodný tak maximálně pro malé vygumované Američánky. Není zde nic co by mělo malého diváka naučit něčemu novému, poučit jej, přivést k zamyšlení se, nebo alespoň pobavit. Mickey Mouse a ostatně všechny postavy jsou zřejmě bývalými chovanci psychiatrické léčebny, jelikož tak velká míra sebezapření vlastního mozku se prostě nemůže u zdravého člověka/myši/psa/kachny vyvinout. Děj je samozřejmě minimální, většinou točící se okolo banality např. ztraceného hrníčku, který se postavy snaží řešit naprosto nesmyslným a zdlouhavým způsobem. Zakončení každého dílu poté probíhá retardovaným tanečkem a ukrytím celého Klubíku pod zem. Po grafické stránce se jedná o ubohost, takže ani zde nehledejte něco pěkného. Hodnotím jednou hvězdou, protože ačkoliv se jednoznačně jedná o odpad, přeci jen trocha té zábavy se dá najít, pokud pořad sjedujete se svými kamarády tak po šestém pivu.

plakát

Velryba Decimálka (1986) (seriál) odpad!

Naprosto příšerný seriál, při jehož sledování se mi otevírala kudla v kapse. Není snad ani možné vyjmenovat vše, čím byl tento seriál špatný (hodnotím z pohledu racionálně smýšlejícího a na kamarády z vysoka kašlajícího zamindrákovaného desetiletého asociálního kluka z vyšší střední třídy), snad jen vyzdvihnu jedinou věc - pytle pod očima, že by je i komisař Derrick záviděl. Skutečně nevím jakou prožívají Pik a Kvik, a ostatně všechny postavy, noc, přeci jen pojmy jako třetí pohlaví nebo chlastací kalba byly v dobách temného socialismu strikně tabu. Tipuji tedy něco ve smyslu noci strávené v přítomnosti LSD, houbiček, Okeny, Toluenu nebo sousedovy odpadní jímky.