Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (13)

plakát

Meg 2: Příkop (2023) 

Napsat scénář muselo trvat aspoň hodinu...

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Velké zklamání. Nemá to hlavu ani patu. Scénář, jako by se psal 5 minut před natáčením, pokud vůbec. Akční scény jsou jedna jako druhá, bez nápadu. Nechápu, jak toto dílo mohlo spolknout 190 milionů dolarů.. Matrix přece nemůže být romantický kýč, ale pořádná punková řežba. Nevím co tímhle chtěl básník říct. Spíše něž o restart série se jedná o fatal error.

plakát

Duna (2021) 

Patřím k těm, kteří knihu četli a to několikrát. A nejen to. Četl jsem všechna pokračování, která Frank Herbert napsal i díla jeho syna Briana. Duna, je dle mého názoru nejlepší a hlavně nejkomplexnější sci-fi novela všech dob. Nikdo již nic takového nenapíše. Nevím, jestli je znalost předlohy v tomto případě výhodou, spíše jsem měl obavy z toho, jak to celé dopadne. O Duně se dlouho tvrdilo, že je nezfilmovatelná. David Lynch se o to pokusil, ale z různých důvodů to úplně nevyšlo. Denis Villeneuve se určitě snažil o to víc. A tentokrát to vyšlo! Denis Villeneuve dokázal, že Dunu zfilmovat lze a to tak, že pro mě jako fanouška Duny, přišli letos Vánoce o dva měsíce dříve. Jsem spokojen. Několik dekád čekání se vyplatilo. Villeneuve už v Blade Runner 2049 ukázal, že vizuální stránky filmů jsou jeho nejsilnější parketa a Duně jeho styl režie sedí jako ulitý. Duna není Marvel. Zde jde všechno pomalu, svým tempem, akce minimum, hovoří obraz a fantastická hudba Hanse Zimmera, která vše nádherně podbarvuje. Není kam spěchat. Je dobře, že se tvůrci rozhodli rozdělit děj knihy do dvou filmů. A i tak se tam pochopitelně zdaleka ne všechno dokáže vměstnat.  Ale to nevadí. Od toho máme knihy. Chtěl bych také vyzdvihnout výběr herců. Všichni se na svoje role perfektně hodí. Nemají zde sice příliš prostoru pro nějaké absolutní herectví, ale i tak výkony v rámci jejich rolí považuji za velmi slušné. Technickou stránku snímku není třeba více rozebírat, vše již bylo napsáno. Za několik posledních let tady nic podobného nebylo. Snad jedině Nolanův Interstellar nebo Villeneuvův Blade Runner 2049 mohou Duně v tomto směru konkurovat. Film je pochopitelně nutno vidět v kině. Pro kina byl natočen. Nic víc a nic míň. Nyní máme před sebou dva roky čekání na druhý díl. A pak? Dune Messiah: Part One a Part Two, Children of Dune: Part One a..Part....možná??Materiálu je na 10-12 filmů + na několik řad seriálů např. o historii tohoto  ,,vesmíru Duny,,. Možná jsme na začátku nové kultovní série. A nebo možná ne. Ale to nevadí. Cíl byl již splněn. Duna se dá natočit a to že skvěle.

plakát

Bitva u Midway (2019) odpad!

Jako učební pomůcka pro začínající filmaře v předmětu ,,jak nemá vypadat válečný film,, je to skvělý. Český dabing je naprosto otřesný. Dialogy jsou neuvěřitelně tupé a bezobsažné. Triky místy až trapné, jako by člověk hrál videohru. Dramaturgie naprosto otřesná, ten kdo ji dělal by měl jít raději psát horoskopy.

plakát

Společnost mrtvých básníků (1989) 

Tenhle film je tak nenápadný,že už ani víc nenápadný být nemůže.Tenhle film jsem viděl kdysi dávno v televizi a vůbec nedokážu slovy popsat jaký na mě udělal dojem.Neuvěřitelné!Vynikající!Jedinečné!A především,nesmírně dojemné!Je škoda že tohle dílo běželo v TV snad jenom jednou(Ale Go Go show je každý měsíc,fuj!!!).

plakát

Porota (2003) 

Poněkud chabý pokus o techno-thriller,John Grisham by si jistě zasloužil lepší adaptaci svého bestselleru.Postavy a děj je celkem předvídatelný.Naivně moralizujcí snímek,kde je jasně stanovená čára mezi dobrem a zlem,Rankin Fitch(Gene Hackman,jedíný podal nadprůměrný výkon) jako bezohledný poradce zbrojařského koncernu,Nick Easter(John Cusack,výkon standartní) je sympaťak,který získané peníze rozdá pozůstalým po obětech střílení v jedné škole v Indianě a Wendell Rohr(Dustin Hoffman,poněkud matný výkon) přdstavuje spravedlivého právníka jenž odmítne zaplatit úplatek a zajistit si tak vítěztví v procesu,který stejně nakonec vyhraje, jak jinak.Režisérovi se nedaří vystupňovat napětí a vše vrcholí stupidním happyendem.Ale jako oddechovka na zkrácení dlouhé chvíle poslouží film dobře.

plakát

Dannyho parťáci (2001) 

Skvělá zábava.Plejáda hvězd sice odvede průměrné herecké výkony,ale jinak jde o úsměvnou hi-tech krimi komedii.Nedá se od snímku očekávat nějaká hloubka nebo psychologicke rozbory jednotlivých postav a už vůbec né nějaké velké ,,umění,,.Jde především o zábavu a to se Soderberghovi povedlo parádně.

plakát

Otevřené moře (2003) 

Při příchodu do kina jsem byl plný očekávání.Témá nabízelo obrovský potenciál.Při odchodu jsem byl trocho zklamán, sice né úplně ,ale přeci jenom zklamán.Milovníky potápění snímek zřejmě potěší svoji autetičností.Největší noční můra všech potápěčů, je právě zůstat sám na otevřeném moři a to to zdůraznění v tomto snímku úplně chybí.Kentis se sice snaží působit autenticky a surově ,ale chtělo by to více psychologie a poznání obou hlavních postav,hádka a následné usmiřování je pouze chabým pokusem.Jedině noční scéna ,při které opravdu běhá mráz po zádecha a kde je zoufaství a bezmoc obou potápěčů vyjádřena nejlépe se opravdu povedla,škoda že snímek není celý v tomto duchu.

plakát

Propast (1989) 

Jednoznačně nejlepší Cameronovo dílo a zároveň jeho nejmíň známé a doceněné.Společně s Kubrickovou 2001:Vesmírná odyssea nejlepší sci-fi všech dob.Cameron,známý milovník vody a technokrat,se na tomhle snímku doslova vyřádil.Vynikající triky,hudba,kamera,střih a herecké obsazení.Special edition dala snímku úplně nový rozměr,škoda že do kin tehdy nešla právě tato verze,možná by se filmu dostalo většího uznání jakeho si podle mě zaslouží.

plakát

Gangy New Yorku (2002) 

Na tanhle film nedám dopustit.Scorsese stvořil velkolepé historické výpravné dílo o boji gangů o nadvládu nad New Yorskou čtvrtí Five Points v době války Severu proti Jihu.Surové dílo, bez známky probudit v divákovi nějaké city.DiCaprio není můj oblíbenec,ale v tomhle filmu podává skvělý výkon,ovšem bombou je doslova démonický Daniel-Day Lewis,jeho William Cutting alias ,,Butcher,, je jako vystřižený z nějaké noční můry.Cameron Diaz se sice snaží,ale na lepší výkon asi nemá.Ve filmu je vynikajícím způsobem ukázán New York v době občanské války ze všemi svými problémy,přistěhovaleckou vlnou z Evropy(zejména Irska,týdně jich sem přijelo 15 000),nespravedlivým systémem odvodů do armády a násílím jako nedílnou součástí života.Skvělé kostýmy,tady se skutečně filmaři vyřádili,uchvatná kamera,vynikající hudba(skladba The Hands That Built America od U2 byla tuším nominována na Oscara),cynický humor a drsná uvodní a závěrečná bitka.Film spoustu lidí asi odradí svou délkou,ale kdo má rád filmařinu a filmové umění tak si ho vychutná.Musím dát pět hvězdiček,nemůžu si pomoct.