Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Animovaný
  • Drama

Recenze (232)

plakát

Bod obnovy (2023) 

Na české poměry velmi dobré scifi krimi, ale i ve světě by myslím šlo o lepší průměr. Ucházející příběh, dobře ztvárněná blízká budoucnost a oceňuji, že tvůrci jen nezasadil klasickou kriminálku do scifi prostředí, ale ústřední motiv, bod obnovy, je využit i při vyšetřování. Našlo by se i dost nedostatků. Nevyužitý potenciál motivu nesmrtelnosti, zkratkovitý závěr připomínal spíš nějaký komplikovanější díl Policie Modrava a ani hlavní hrdinka mi úplně nesedla. Ale celkově povedená záležitost a snad naděje na lepší časy českého filmu.

plakát

Dokonalé dny (2023) 

Hugo napsal Chrám Matky Boží v Paříži, protože se mu líbila katedrála. Dokonalé dny vznikly proto, aby se ukázalo, jak zajímavé mají v Tokiu veřejné záchody. A není to špatně. Několik dní v životě údržbáře je překvapivě příjemné sledovat. SPOILER A nic zásadního se nestane.

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

V některé z recenzí jsem četl, že je to jako koukat na to, jak někdo hraje D&D. A to je sakra přesné. Parta lidí, co už něco uhrála a umí si pohrát s nadhledem s minulostí postav, hraje dračák a my se na to díváme se slušnými triky a ve vysokém rozlišení. A je to překvapivě zábavné. Spousta vtipů je slabých, klišé o jednotlivých povoláních z D&D z plátna přímo tryská. Ale celé to nějak funguje, je to zábava a dobře se na to dívá. Takže 3,5 a půlka hvězdy navíc za owlbeara :-)

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Za mě asi nejslabší díl, a to mě už ani Křišťálová lebka moc nenadchla. Od zajímavých artefaktů, které mají (i svou funkcí) alespoň nějaké zakotvení v realitě, jsme se se posunuli v posledních dvou dílech k absurdním konspiračním teoriím. Indy sám zestárl nehezky a nechává se spíš vláčet ostatními postavami. A nepomůže tomu ani úvodní omlazená pasáž, které prostě odmítám jako divák věřit. Navíc samozřejmě vše dobré, čím bylo ukončené předchozí pokračování, je pryč, což je už dnes absurdní klišé. Záporáci jsou s výjimkou Mikkelsena spíš šedesátkové parodie a honička na tuk-tuku se prostě s tankem nemůže měřit. Není to až tak špatný dobrodružný film. V sérii Lovci pokladů by byl super, ale jako zakončení Indiho ságy, děkuji, ale fakt ne.

plakát

Malá mořská víla (2023) 

Upřímně to nebylo tak špatné. Vizuálně povedené, s pohádkovým multikulturním světem nemám problém. Největší chybou filmu je, že je to remake. Kdyby se v podobném duchu tvůrci rozhodli vytvořit vlastní verzi Malé mořské víly, mohla to být pecka. Takhle film každou chvíli řve: Tohle jsi viděl v animáku a takhle by to vypadalo v reálu! Jenže to nefunguje. Mořští bezobratlí jsou prostě v reálu méně roztomilí a vy je nechcete vidět zpívat.

plakát

Napoleon (2023) 

Uznávám argument, že historicky film má být spíše zábavný, než přesný. Ale tady je z kariéry Napoleona vynecháno tolik, že to prostě za mě nelze odpustit. Hezky se na to kouká, bitvy jsou pěkné, herci hrají obstojně, ale z komplexně životopisného filmu o Napoleonovi prostě nesmí úplně zmizet Trafalgar a Lipsko (byť jen třeba zmínkou). Ridley Scott měl šanci odejít ve velkém, místo toho spáchal generický životopisný film, dokonce včetně úvodních vysvětlujících titulků a sčítání mrtvých pro ty, kdo by z děje nepochopili, že Napoleon není klaďas.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Dávám 4*, ale je to spíš 4,5*. Po celou stopáž jsem byl přikovaný do sedadla, protože řemeslně je to prostě úchvatný film. Obraz, zvuk, herecké výkony, všechno bylo výborné, prostě Nolan a spol. umí. Při zpětném pohledu, ale musím půl až hvězdu ubrat za ten styl vyprávění. Stále je to spektákl, kvalitní, ale přece spektákl. A soustředěný divák by se měl v dějové lince a stylu vyprávění orientovat, aniž by si přestal užívat film a musel si začít kreslit grafy. Což tady úplně nešlo.

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Nadšení kolem tohoto filmu rozumím, ale nesouzním s ním. Pokusím se vysvětlit.  Nedalo mi to a podíval jsem na svůj komentář k prvnímu filmu. Byl krátký a obsahoval jen obavu, že bude pokračování. A je to tu. A stalo přesně, čeho jsem se obával. Paralelní světy byly originální, příjemně komiksové, s fajn postavami a celkové překvapivě dobrý filmový zážitek. A pokračování si bere tento úspěšný recept a prostě jen všechny ingredience přidá. SPOILERY Co dát do pokračování desítky, ne, stovky Spidermanů? Co to udělat barevnější, akčnější a klipovitější? A multiversum, to bude nové a komplikované, s vlastními cool pravidly nutícími k zamyšlení o povaze vesmíru, života a vůbec. A hrdinové budou ještě lidštější a budou mít ještě komplikovanější vztahy s blízkými. A čím víc Spidermanů, tím víc cynických hlášek. A nevadí, že máme hned dvě celkem fajn zápletky? Nevadí, bude to přece na pokračování a rozvineme je obě.  Za mě prostě Napříč paralelními světy není lepší. Je to pokračování udělané tím horším způsobem: Vzít vše, co fungovalo v prvním případě, a přidat. A i když se nejedná o špatný film, vizuální stránka je stále dost inovativní, postavy vesměs zajímavé a některé fóry fungují, stojím si za názorem z roku 2019. Mělo zůstat u jednoho filmu.  A přimlouvám se, aby paralelní vesmíry jako součást fikčních světů zůstaly vzácným kořením příběhů. Je to s nimi jako s cestováním časem. Málokdy se to povede opravdu dobře.

plakát

To se mi snad zdá (2023) 

Opravdu jsme se tak v půlce filmu těšil, že zase jednou dám něčemu pět hvězd. Pan profesor stahovaný do temnoty kafkovsky absurdní událostí, kafkovským opovržením i nejbližšího okolí i vlastní malostí se Nicolasovi opravdu povedl. Ale pak přišel podivný závěr a já jsem seznal, že víc než čtyři to nebudou.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

Povedený příspěvek do Predátor universa. Zajímavé prostředí, slušné herecké výkony a klasické predátoří ingredience dobře zafungovaly. Škoda místy špatného SGI a za mě trochu odfláknutého finále. SPOILER: Arnoldovo bahno bylo rozhodně mnohem logičtější než bylinka zpomalující krev. Těžko věřit, že vesmírný lovec náhle zhloupne asi tak o 90%.