Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Thriller

Recenze (25)

plakát

Slíbená princezna (2016) (TV film) odpad!

Jestli takhle vypadá podle České Televize vánoční pohádka, tak raději nechci přemýšlet nad tím, jak asi vypadá nevánoční pohádka. To se zase něco natočilo za naše koncesionářské poplatky, co? Tenhle pohádkový šrot mě tak nudil, že jsem u něho dokonce usnul. To, že jsme pohádková velmoc, už dávno díky těmto filmům neplatí. A mám pocit, že lidem v České Televizi je to úplně jedno.

plakát

Proč já? (1990) 

V tomto filmu si hlavní roli zahrál jeden z mých oblíbených herců Christopher Lambert, kterého zde dabuje Antonín Navrátil. Film vyšel na videokazetách společnosti INTERSONIC v první polovině roku 1992. Jedná se o docela průměrnou komedii, která sice nenudí, ale také nijak zvlášť neoslní. Spíše bych řekl, že patří k tomu horšímu, co Christopher Lambert natočil. Když jsem film viděl poprvé, vůbec mě nezaujal, teprve, když se Lambert zařadil k mým oblíbencům, vzal jsem tento film tak trochu na milost. Jinak nejlepší herecký výkon podle mě podává René Assa, jinak představitel hlavní záporné postavy. K nejlepším momentům filmu určitě patří jeho rozhovor s Lambertem v limuzíně nebo scéna, kdy malá holka prosí Lamberta, jestli by jí nepomohl odemknout kolo. Vzápětí vyjde najevo, že je to malá zlodějka. Dále za zmínku určitě stojí také hudba, kterou složil Phil Marshall. Je velmi příjemná, melodická. Český dabing se také povedl. Kromě zmíněného Navrátila s Trávníčkem dále ještě Petr Pospíchal, Stanislav Fišer a Miloš Vávra. A to i přes to, že někteří dabéři propůjčili hlas více postavám. Ale to bylo u nás na počátku devadesátých let běžné.

plakát

Český lev 2013 (2014) (pořad) 

I když jsem se v minulosti Českého Lva všude na internetu zastával (a stále si myslím, že je to dobrá kulturní akce), musím přiznat, že tentokrát budu trochu kritizovat. Sice to mělo větší úroveň, než v minulosti (a to si Český Lev zaslouží), ale z takové velké výhry Hořícího keře mám trochu zvláštní pocity. Téma Jana Palacha v žádném případě nechci zlehčovat, je to vážná věc a na hrůzy komunismu by se mělo stále poukazovat a film si určitě různá ocenění zaslouží. Ale z včerejšího udělování jsem měl pocit, že se tam dostává určité politikaření a to je špatně. To by se z Českého Lva stalo něco, co by se z něho stávat nemělo. A nebo jsme se chtěli zviditelnit před světem (Agniezska Holland je celosvětově známá, úspěšná a uz návaná režisérka), což se sice dá pochopit, ale určitě to také není dobře. To by Česká republika vypadala před ostatními zeměmi jako zemička, která se musí před ostatními poklonkovat, protože trpí ztrátou sebedůvěry. Takhle to na mě působí.

plakát

Ambulance (1990) 

V tomto filmu si hlavní roli zahrál jeden z mých oblíbených herců Eric Roberts, kterého zde skvěle dabuje Antonín Navrátil, který je podle mého osobního názoru jeho nejlepším dabérem. Film vyšel na videokazetách společnosti INTERSONIC v první polovině roku 1992. Jak zde již většina z vás napsala, film těží z legendy o sanitce, která unáší lidi. V tomto případě lidi, kteří mají cukrovku a na kterých provádí šílený lékař své pokusy. Šíleného doktora zde skvěle ztvárňuje Eric Braeden, kterého zde skvěle dabuje Jan Kanyza. Tento herec je v Americe známý především z nekonečného seriálu MLADÍ A NEKLIDNÍ. I když je film někdy označován jako horror (možná kvůli samotné tématice únosů lidí v sanitce a pokusech na nich), jedná se hlavně o dobře natočený thriller. A možná nejlepší film Erica Robertse. Z dalších hereckých výkonů stojí za zmínku ještě James Earl Jones v roli nedůvěřivého bručounského policisty a zejména stařičký Red Buttons v roli Eliáše Zachariáše, jehož dialogy především s Ericem Robertsem jsou nezapomenutelné a vytvářejí úsměv na tváři. Skvěle ho zde dabuje Stanislav Fišer. Malou epizodní roli si zde zahrál také Stan Lee, který si v podstatě zahrál sám sebe. I jeho postava v tomto filmu nese jméno Stanley. Film hodnotím pěti hvězdičkami, protože si to ten film zaslouží. Navíc je to film, který jsem si teď asi po deseti letech znovu pustil. A nostalgie tam je stále cítit. Nechápu uživatele, kteří film hodnotí ne zrovna dobře jen z toho důvodu, že to z dnešního pohledu nevypadá dvakrát dobře. Myslím si, že filmy se mají hodnotit hlavně z pohledu doby, kdy daný snímek vznikl a jak tehdy mohl na diváky působit.

plakát

Mořský vlci (1991) 

Mořský vlci je akční film, ve kterém hlavní roli ztvárňuje hongkongská hvězda (nebo možná lépe řečeno hongkongská královna) akčních filmů Cynthia Khan, které se po právu přezdívá hongkongská Cynthia Rothrock. Film je od začátku až do konce nabitý akčními scénami a bojovým uměním. I když se podle amerického názvu a jména postavy hlavní hrdinky jedná o sedmý díl akční série RED FORCE, u nás snímek vyšel pod názvem MOŘSKÝ VLCI (v českém dabingu uvedeno MOŘŠTÍ VLCI). Důvod může být ten, že v době vydání filmu u nás se s vydáváním této série teprve začínalo a Intersoniku se možná nechtělo vydávat sedmý díl hned na začátku. Proto možná zvolili tento název, který, nebýt toho, že se jedná o RED FORCE, by byl příznačný. Možná ani v Intersoniku nevěděli, že tuto sérii budou vydávat. Jinak film nepostrádá ani zajímavou zápletku, zabijáckého padoucha a ani krásné policistky. Nejvíc se mi líbila ta, která to nakonec chudák odnesla. Český dabing je na svojí dobu docela slušně udělaný (film vyšel na videokazetách na přelomu let 1991/1992), především pak Antonín Navrátil, jeden z předních dabérů Intersoniku. Bohužel ho už tak moc neslyším, a přitom se skvěle hodí k velké spoustě herců. Dokonce ani o samotné Cynthii Khan už není mnoho vidu a slechu, což je taky velká škoda. Jinak na tento film mám ještě jednu milou nostalgickou vzpomínku. Je to totiž úplně první originální videokazeta, kterou jsem si od Intersoniku koupil. Před nedávnem jsem si asi po patnácti letech tento film pustil znovu a jsem rád, že mě i po tak dlouhé době zase tak skvěle pobavil. Vřele doporučuji.

plakát

Osamělý vlk McQuade (1983) 

V tomto filmu hrají mojí dva oblíbení herci Chuck Norris a L. Q. Jones. Film vyšel v lednu 1992 na videokazetách dnes již neexistující společnosti INTERAMA. Určitě jeden z nejlepších akčních filmů, které Chuck Norris za svoji kariéru natočil. David Carradine zde předvádí dalšího ze svých typických padouchů. A hraje ho dobře. Bojové scény jsou skvělé, hlavně ta finální mezi Chuckem a Carradinem. Oba herci dokazují, že právem patří k legendám akčních karate filmů. Velmi se mi líbí také hudba. Vždycky jsem si myslel, že ji složil Ennio Morricone. Český dabing je taky skvělý, jedná se o tzv. voice-over. Film překládá jediný člověk (což v té době nebylo nic neobvyklého), pan Richard Honzovič. A slyšet pana Honzoviče, který vždy hovořil brilantní češtinou, jak překládá „ POHNĚTE SE VY ZKURVYSYNOVÉ, KVALTEM“ tak to vážně nemá chybu. Jediné, co na celém filmu nesnáším, je scéna, kdy jeden z těch padouchů zastřelí Chuckova vlka a přitom se ještě usmívá, jak velkou mu to udělalo radost. Násilí na zvířatech nemám rád, a to ani ve filmech. Tuto scénu si filmaři mohli odpustit. Ale jinak skvělá akční podívaná.

plakát

Buffalo Bill: Hrdina divokého západu (1965) 

Tento film vyšel na videokazetách společnosti Filmexport Home Video někdy v roce 1991. Byla to zároveň jedna z mých prvních originálek, kterou jsem si zakoupil. Po obsahové stránce to není žádný velký trhák, ale nudit se u tohoto filmu určitě také nebudete. Moc se mi líbí také hudba, která k tomuto westernu skvěle pasuje. Tomuto filmu nechybí ani hlavní záporák, kterým je indián Žlutá ruka, který si nepřeje mír mezi bílými a indiáni. Ve filmu si zahrála velká spousta známých, především evropských herců. K těm nejznámějším patří Gordon Scott, který se velmi často objevoval v dobrodružných a historických filmech, dále Jacques Herlin (ve filmu hraje indiánského náčelníka) který je známý především jako sluha Igor z Jakubiskova seriálu Teta. Z dalších známějších herců bych jmenoval herečku Ingeborg Schöner (u nás známá např. ze seriálu Doktor z hor) nebo herce Hanse von Borsodyho. U českého dabingu je slyšet původní originální stopu, což v roce 1991 bylo u dabingů zcela běžné. Na dabingu se podílela velká spousta známých českých herců - Alois Švehlík, Mirko Musil, Otto Lackovič, Jiří Zahajský, Jiří Zavřel, Petr Oliva, Bohumil Švarc a jiní.

plakát

Nindža odplácí (1982) 

Tento film vyšel na začátku devadesátých let u nás na videokazetách dnes již neexistující společnosti Lars. Ve filmu je slyšet původní hlasy. Co se českého dabingu týče, jedná se o takzvaný voice-over. Všechny ženské role dabuje Soňa Dvořáková a všechny mužské Petr Vacek. Jedná se o typický béčkový film. Herecké výkony zde nejsou žádné, texty jednoduché, jakoby vypadli z nějakého amerického nekonečného seriálu, obsah velmi jednoduchý. Ale ukázky bojových umění dokonalé. I když je příběh jednoduchý, tak nenudí a dobře se na něho dívá. Když jsem film viděl poprvé, dal jsem mu tři hvězdičky. Po více než patnácti letech jsem si ho pustil na videu znovu a musím říct, musel jsem hvězdičku přidat. Tentokrát se mi film líbil mnohem víc, než kdysi. Myslím si, že i přes svoji jednoduchost si je zaslouží. Ze všech akčních hvězd filmu je nejznámější asi Bolo Yeung a Harold „ Oddjob „ Sakata. Docela se mi líbí i hudba, která film doprovází. Ve scéně, kdy je Sakata na lodi, je slyšet motivy z Jamese Bonda. Možná proto, že nejznámější Sakatovou rolí je postava z Goldfingera. I zde používá svojí smrtící buřinku. Samotný závěr se odehrává v římském koloseu, kde se asi nejvíc ukazuje, jak Bruce Le kopíruje legendárního Bruce Leeho. Ale ukázky bojových umění jsou skvělé. Na videokazetě je možné před samotným filmem shlédnout také trailer k tomuto filmu. Když jsem si pročítal zdejší komentáře, tak mě pobavil J.Connor. Z jeho příspěvku jsem pochopil, že se mu film nelíbí, ale na druhou stranu ho má na dvd. Osobně mi to trochu zavání zaujatostí vůči béčkovým filmům, ale na druhou stranu je to pro j.Connora možná tak špatný film, že je raritou ho mít doma. Nebo uživatel keoma26. Film je podle něho děsný, ale v mládí ho viděl několikrát. Tak to mě také pobavilo.

plakát

Poklad na Stříbrném jezeře (1962) 

I když jako malý kluk jsem měl doma několik knih o Vinnetuovi a Old Shatterhandovi, nikdy jsem je nečetl, což je ostuda a já to přiznávám. Nebo si aspoň nepamatuji, že bych to četl. Ale obrázky tam byli pěkné. Nejvíc se mi líbil obrázek nějakého pistolníka, který měl v ruce pistoli a chtěl zastřelit nějakého medvěda. Souhlasím s Vámi všemi, co říkáte, že Poklad na Stříbrném jezeře je nejlepší Mayovka ze všech. To je pravda. I mě se líbí ze všech nejvíc. Když jsem si pročítal zdejší komentáře, měl jsem chvílemi chuť dát tomuto snímku pět hvězdiček, ale nakonec jsem zůstal u původních čtyřech. Herecké výkony jsou skvělé, z herců mě nejvíc vždy pobavil Ralf Wolter (představitel Sama Hawkinse), asi nejkomičtější postava celé série. Skvěle zahraný je také padouch Cornell v podání českého rodáka Herberta Loma. Film se odehrává v nádherném prostředí, hudba Martina Böttchera je dokonalá. O českém dabingu nemluvě. Ten je na svoji dobu prvotřídní. Na tento film vzpomínám nostalgicky i z jiného důvodu. Společně s Vinnetouem 1. jsou to první dva filmy, které jsme si s rodiči na počátku devadesátých let pořídili na originální videokazetě. Tehdy to vyšlo u Lucernafilm Video. Co se týče bonusových materiálů, tak v tomhle směru to Filmhouse zvládl docela dobře. Dozvěděl jsem se například, že těch filmů bylo natočeno celkem 17 (ten poslední nese název Poklad Inků, ale u nás nikdy na VHS a DVD nevyšel, pouze kdysi v kinodistribuci). Z bonusů mě nejvíc potěšili původní české kinotitulky. Také mě těší, že Filmhouse vydal tuto celou sérii také v kvalitním plastovém obalu a nejenom v těch příšerných papírových pošetkách.

plakát

Vinnetou (1963) 

I když jako malý kluk jsem měl doma několik knih o Vinnetuovi a Old Shatterhandovi, nikdy jsem je nečetl, což je ostuda a já to přiznávám. Nebo si aspoň nepamatuji, že bych to četl. Ale obrázky tam byli pěkné. Nejvíc se mi líbil obrázek nějakého pistolníka, který měl v ruce pistoli a chtěl zastřelit nějakého medvěda. Co se obsahu filmu týče, není potřeba o něm hovořit. Z původních čtyřech dílů se mi tento líbil vždycky o něco méně než ostatní. Nikdy se mi nelíbilo, když televize nejprve vysílala Poklad a teprve potom tenhle díl.  Herecké výkony jsou skvělé, z herců mě nejvíc vždy pobavil Ralf Wolter (představitel Sama Hawkinse), asi nejkomičtější postava celé série. Například, jak laškuje s tou indiánkou, hlavou zavadí o keř, spadne mu skalp, indiánka se lekne a uteče. To mě vždy pobaví. Ještě jedna scéna mě pobavila. A to, když Inčučuna řekne Nšoči „ Šu – Kej“. Jak je vidět, indiáni mají dobrý jazyk. Pěkné je i prostředí, kde se film natáčel, o hudbě Martina Böttchera nemluvě. A Mario Adorf svého padoucha také zahrál skvěle. Český dabing je na svoji dobu prvotřídní (Stanislav Fišer, Vladimír Ráž, Josef Větrovec).Na tento film vzpomínám nostalgicky i z jiného důvodu. Společně s Pokladem jsou to první dva filmy, které jsme si s rodiči na počátku devadesátých let pořídili na originální videokazetě. Tehdy to vyšlo u Lucernafilm Video. Co se týče bonusových materiálů, tak v tomhle směru to Filmhouse zvládl docela dobře. Dozvěděl jsem se například, že těch filmů bylo natočeno celkem 17 (ten poslední nese název Poklad Inků, ale u nás nikdy na VHS a DVD nevyšel, pouze v kinodistribuci). Z bonusů mě nejvíc potěšili původní české kinotitulky. Také mě těší, že Filmhouse vydal tuto celou sérii také v kvalitním plastovém obalu a nejenom v těch příšerných papírových pošetkách.  A když se budete dívat na scénu, ve které Mario Adorf padá ze skály, všimněte si, že je možné v této scéně zahlédnout i ocelové lano, po kterém sklouzává dolů.