Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Rodinný
  • Dobrodružný

Recenze (2 032)

plakát

Kabát: Pohoda (2001) (hudební videoklip) 

Nieje to bohviečo, ale v porovnání s ostatní klipoprodukcí dané kapely určitě vysoký nadprůměr. A jelikož text výborný, muzika klasika, není důvod nedat výjimečně plný počet. A dobře uděláno. Přičaroval jsem osmičku na začátku.

plakát

Mafiáni - Miroslav Sýkora – Impérium bez hraníc? (2015) (epizoda) 

Mafiánská první liga. Ty nejlepší styky navázal jž na MGYMO. Zajímavé, že jméno té instituce ve filmu nikde nepadlo. Asi je jasné proč. Stačilo málo a stanul by patrně po boku svých spolužáků ve vrcholovém byznyse a politice.

plakát

Mafiáni - Jaroslav Svěchota – Ten, čo ťahal za nitky (2016) (epizoda) 

Závěr seriálu natvrdo. Autoři si za tento počin určitě zaslouží úctu. I když točeno samozřejmě až v čase, kdy už většinou aktéři nemůžou ublížit. Občas je děj a popis poněkud monotematický. Ale ono to tak asi i bylo. Politické a policejní vazby na jednotlivé "hrdiny" jsou samozřejmě tristní, nikoliv však překvapivé. Rovněž zůstává otázkou, kolika kolegům daných hrdinů se podařilo včas přetransformovat svoje "podnikání" a jsou z nich dnes úspěšní politici a kapitáni průmyslu. O nich ale možná až někdy později.

plakát

Okupace ve 26 obrazech (1978) 

Chorvati se neztratí! Pro našince nemá děj příliš velkou šťávu. Samozřejmě kromě vychýrených scén. Síla snímku ale tkví v jeho podstatě, kterou dokáží plně docenit jen ti, co v dané lokalitě žili nebo žijí a mají sociálně-historické povědomí. Pokud by někomu to co se děje ve filmu s lidmi, připomínalo to, co se v současnosti děje na východě, je to samozřejmě podobnost čistě náhodná. Čtyři hvězdy. Vzhledem k autorství a osobnosti autora samozřejmě přídavek.

plakát

Sedem svedkov (1967) (TV film) 

Excelentním způsobem vystavěný scénář. Asi je jasné, že ne každému se tato v podstatě žvanírna bude líbit, ale je to parádní psychologická studie s parádními dialogy. Pro toho, kdo se do věci umí a chce ponořit samozřejmě. V neposlední řadě je inscenace vynikajícím způsobem zahraná. Jak taky jinak, když se jedná o elitní slovenské herce. Jak se dává šest hvězdiček?

plakát

Gentlemani - Ne bez nebezpečí (2024) (epizoda) 

Už minule to zrálo k pětce, tož včil. I za návrat svatého Dicksona, který ve finále určitě řádně zamíchá kartama. Gabriela zklamala. Z potencionální inspektorky z protidrogovýho je nakonec jen šlápota. Schade. Rastaman už je jako Jakub.

plakát

Den cvoka (2002) 

1900 recenzí. To je třeba oslavit malou filmovou lahůdkou. Tohle se Polsku fakt podařilo! Kdo by to do těch holoprdelnických imperialistů řekl? Taková dávka humoru, sebereflexe, sebeironie a kdo ví čeho všeho ještě. Rozjezd poněkud rozvláčnější, ale pak dobře nabito. Tvůrci možná chtěli původně film nazvat: Den mezi cvoky, ni..?  Bravo!

plakát

Keby som mal pušku (1971) 

Druhá světová válka očima malého fantasty z podtatranské dědiny. Poetická férie znázorňující sny a fantazie dětí, které se ocitly uprostřed vykloubené doby, což jim ale nebránilo v humoru a páchání alotrií. Spousta postaviček, pomatené ženské, kolaboranti, ale i malí hrdinové. Žádná falešná snaha ospravedlnit co se dělo, ani hra na masový odpor proti fašismu. Prostě nečekaně zajímavý a pravdivý pohled na věc. Kindermund tut Wahrheit kund. Kožku už nemá, ale má nožik!

plakát

Temný případ - Tajný osud veškerého života (2014) (epizoda) 

Po úspěšné inaktivaci farmářů a jakoby uzavření případu následuje zklidnění děje epizodami z osobního života. Marty díky své závislosti na rodině se po jejím návratu stává submisivním liberálem, na což záhy doplatí. Záhy na to skok v čase a částečné rozkrytí karet, jakoby už končila série. Jenže nekončí. Struktura děje a snímku je spletitá, ale úžasná. Rovněž tak třeba i kamera a hudba.