Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Romantický
  • Akční
  • Dobrodružný

Obsahy (6)

Salón Eliott

Salón Eliott (1991) (seriál)

Děj seriálu je zasazen do dvacátých let minulého století a popisuje příběh dvou sester, Beatrice a Evengeliny Eliottových, které vyrůstaly v zajištěné domácnosti. Po smrti svého otce se ale náhle ocitají bez prostředků a stojí před problémem, jak svou finanční situaci vyřešit. Rozhodnou se založit oděvní salon a brzy se jejich módní kreace stanou vyhlášené po celém Londýně. Požitek pro všechny, kteří obdivují módu dvacátých let.

Northangerské opatství

Northangerské opatství (2007) (TV film)

Adaptace románu Jane Austenové vypráví příběh dívky Catherine Morlandové (Felicity Jones) s bujnou fantazií a zálibou v romantických a hororových knihách, která žije se svou početnou rodinou na poklidném a trochu nudném anglickém venkově. Zlom v jejím životě nastane, když ji rodinní přátelé vyzvou, aby je jako jejich společnice doprovázela do města Bath. Zde je Catherine uvedena poprvé do společnosti a setkává se se sympatickým Henrym Tilneym (JJ Feild) a jeho sestrou Eleanor, jejichž otec ji pozve na rodinné sídlo, opatství Northanger. Strašidelné a pochmurné sídlo opředené, jak se Catherine domnívá, hroznými tajemstvími, způsobí, že její představivost začne pracovat na plné obrátky a způsobí jí nemalé potíže - ale jiného druhu, než se domnívala...

Tato adaptace pochází z produkce společnosti ITV, která v rámci tzv. austenovské sezóny natočila i Mansfieldské panství a Annu Elliotovou (Persuasion). Většina diváků považuje právě toto ztvárnění knihy Opatství Northanger za nejzdařilejší ze všech tří filmů. Pod scénářem se podepsal Andrew Davies, autor scénáře k úspěšné televizní minisérii Pýcha a předsudek z roku 1995.

Láska v bílém pekle

Láska v bílém pekle (2004) (seriál)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role.

Our Mutual Friend

Our Mutual Friend (1998) (seriál)

Our Mutual Friend (Náš společný přítel) je čtyřdílnou televizní adaptací stejnojmenného románu Charlese Dickense. Vypráví příběh dvou párů, které, aby mohly dojít štěstí, musí překonat řadu překážek – předpojatou společnost, vlastní touhy nebo tajemnou minulost. Právník Eugene Wrayburn (Paul McGann) z vyšších společenských kruhů se zamiluje do Lizzie Hexam (Keeley Hawes), dcery muže, jehož prací je lovit mrtvá těla z Temže a který se tak nachází mezi těmi nejnižšími z nejnižších. Kromě společenských předsudků se jim staví do cesty i učitel Bradley Headstone (David Morrissey), který se z lásky k Lizzie dostane na pokraj šílenství a neváhá se zastavit ani před vraždou, aby Lizzie získal. Druhý pár představuje Bella Wilfer (Anna Friel), která se hodlá vdát tak, aby zbohatla, a John Rokesmith (Steven Mackintosh), muž, o kterém nikdo nic neví a který se bezhlavě zamiluje do krásné Belly, ale ta ho vytrvale odmítá, protože Rokesmith nesplňuje její představu o bohatství. Ale je tu ještě závěť zesnulého Johna Harmona, která říká, že jeho majetek závratné výše zdědí jeho syn, jen pokud si vezme právě Bellu. Lidé věří, že syn zahynul při nehodě na lodi, ale je to pravda? A pokud ne, tak kde se nachází?

Spletitý příběh plný tajemství, úklad, pletich, zrady, lásky a nečekaných rozuzlení natočila spolenost BBC v roce 1998.

Persuasion

Persuasion (1995)

Příběh založený na románu Jane Austenové o tom, jak nepříjemné následky může mít přílišná povolnost mysli. Anna Elliotová (Amanda Root) se ve svých sedmadvaceti letech už vzdala naděje na manželství. Nabídku k sňatku kapitána Wentwortha (Ciarán Hinds), jediného muže, kterého kdy milovala, odmítla na nátlak své snobské rodiny, aby toho pak trpce roky litovala. Znovu se s ním setkává na návštěvě u rodiny své provdané sestry. Wentworth si za tu dobu vybudoval kariéru v námořnictvu a teď je rozhodnutý najít si manželku. Setkání s Annou ho vyvede z rovnováhy, ale jeho hněv na ni kvůli jejímu odmítnutí v něm stále přetrvává. Anna poznává, že jí Wentworth stále není lhostejný, zejména když se začne dvořit jiné ženě a o ni zdánlivě nejeví zájem. Když si ale Wentworth uvědomuje, že Annu ze svého srdce nedokáže vystrnadit, zdá se, že je pozdě. O Annu se uchází její pohledný a zámožný bratranec pan Elliot, který má to, co Wentworthovi chybí – podporu Anniny rodiny…

Northanger Abbey

Northanger Abbey (1986) (TV film)

Adaptace románu Jane Austen vypráví příběh Catherine, dívky s bujnou fantazií a nadšením pro tzv. gotické romány, která se svou početnou rodinou vede prostý a trochu nudný život na anglickém venkově. Obrat nastane, když jako společnice doprovází rodinné přátele do města Bath. Zde se účastní plesů a začíná vést rušný společenský život. Poznává sympatického pana Tilneyho a jeho sestru, kteří ji pozvou do svého rodinného sídla - na opatství Northanger. Pobyt v tajemném opatství, které vypadá, že skrývá hrůzná tajemství, způsobí, že Catherinina představivost začíná pracovat na plné obrátky. Zdá se, že ji čekají nemalé potíže a prozření... I když obojí jiného druhu, než se domnívala.

Reklama