Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (162)

plakát

Párty Hárder: Summer Massacre (2022) 

No zklamání. Pro mě zhoršení oproti jedničce. Ten rozpočet na jiným levelu to na jinej level za mě neposunulo, naprosto jsem byl spokojenej s úrovní předchozích snímků. V některých ohledech se to snaží posunout na víc profi level, ale v těch, který mi moc neříkaj. Herecký výkony se neposunuly ani co by se za nehet vešlo (sorry dámy a pánové). Ve snímcích Máma má raka a starších ti herci neskutečně sedli na prdel, fakt, prostě jako kdyby se hráli sami, neuvěřitelná autenticita, špica. V Párty hárd už to lehoulince drhlo, ale dobrý. Tady horší. Možná to souvisí i s tím, že mi to celý přišlo takový míň kompaktní, možná, že tyhle Mártyho snímky jsou prostě na hodinu a ne na víc. A když to chvilku pokulhává, nedostatky jako v herectví vylezou víc ven. Rozumím touze se posunout a je to asi správně a je i v pořádku, že ne vždy to vyjde na první počin. I když, co, lidem se to líbilo, úspěch to mělo. A i moje zklamání je pořád za 3*, kolika filmům za miliardu jsem dal míň... Ale píšu to v kontextu předchozí tvorby. Možná si to ještě rozmyslím a docením při dalších shlédnutích, viděl jsem to teprv jednou. Každopádně ale za žádných okolností tahle párty nebyla o nic hárder (až na Žarkovy děti :-)) a párty hárdest by asi už, díky všemu tomu hajpu, byla volej. Kdyby si to nehrálo na něco víc, než jednička, tak bych si 3 hodinový díly teda s radostí užil, to zase jo. Hele ty některý vtipy byly teda fakt mazec. Užil jsem si královsky např. vyhazovače, naopak doktor teda už trochu vyšeptal svůj potenciál, v jedničce jsem z něj umíral. Potěšila legenda o vodních lidech, kreslené skeče... Chyběl Grundza, jeho cameo teda bylo dobrý, ale jeho role v jedničce (zlatý hřeb kinematografie tohoto století) byla třeba jedna z věcí, o který je ta jednička pro mě lepší. Hezký závěr mně, literárnímu prosťáčkovi, ovšem dal indícii, že trojka nebude. Jelikož z celovečerní dvojky asi nejde přejít v trojce zpět na hodinovou amatérskou sradničku, tak možná dobře. Těžko říct. Hlavně se, Márty, nadále drž svejch kořenů a nezkurvi se jednou komercí, mainstreamem. Byla by tě škoda.

plakát

Simpsonovi - Golfová společnost (1990) (epizoda) 

Výtečný díl. Podařilo se zde i něco ne zcela běžného, rozuzlit to nějakou sentimentální, hodnotovou a rodinuoslavující linkou, ale při zachování správného savage humoru (vč. dějové linky) - to první to prostě nezkazilo. Krom toho počáteční nesmělost prvních dílů je pryč, recyklace námětů dávno před náma a správná tahanice Homera s Nedem - to je koktejl s povolením zabíjet.

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Film o ničem. Aspoň pro nás, normální lidi. Možná vhodný pro skalní nadšence nebo účastníky, pro něž je či byl Hollywood životem, ale pro nás ostatní úplně o ničem. Nic se tam nestalo, hromada vedlejších postan naprosto bezprizorních, bez příběhu nebo napojení, nic. Ono se nestalo skoro nic ani v Pulp fiction, ale ty rozhovory byly naprosto kouzelný. Tady ani náznakem. Pitt a jeho postava nadpřirozeně, pittovsky a tarantinovsky přehnaně cool, ale ve filmu, kam vůbec nepasuje. Závěrečná bitka to samý. A přitom asi tak 5s po začátku první scény jsem okamžitě věděl (páč jsem to nevěděl předem), že to je film od Tarantina. 2,5*

plakát

Strážci - Watchmen (2009) 

Ultraextrémní vypatlanost. Přesto si dovolím udělit s odřenýma ušima jeden a půl hvězdy. Většina řemesel áčkově, hrozně jsem si ujížděl na z trapné šedi vystupujícím soundtracku, plusové body za stopáž (sice sračka, ale ke složitému ději se to patřilo) a ze všeho především finále. Finále skvělé, tedy spíš co se dějové a myšlenkové linky týče, jenže z 15min prostě tříhodinový bič neupleteš. Možná tak tu jednu a půl hvězdy, ale stojí to i na všech těch řemeslech, který ty zbylý 2:45 dokážou udržet nad hladinou odchodu od obrazovky, což byl po hodině docela kumšt.

plakát

Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) 

Děláte machry a hajzly máte na chodbě. Buranský humor byl na místě a byl zpravidla výborný. Krásná práce s jazykem a snad i (neumím posoudit, ale líbilo se mi to) nářečím. Ty kecy byly top a hlavní námět taky. Krom teho bych chtěl ještě vyzvednout herecké výkony většiny zúčastněných, hrozně se mi líbil krom Polívky např. Donutil, ačkoliv u něj je to celkem standard. Nelíbil se mi výkon Vojtkové, možná je dobře, že nehrála dál. Naopak ze všeho nejhorší na tom byl scénář jako celek či profesionální výtvor a asi režie. Taky mě ten film na jednu stranu irituje a je to hrozně nedotažený - a za mě je nedotažen především v neotesanosti, ve které jsou proloženy výborné nápady, hlášky, situace, náměty do jednoho díla. Některé hlášky zašumí, některé jsou neuměle osazené do scény/situace, u některých ostatní herci neví, jak u toho být, někdy je prostě ta dějová linka nedotažená k nějaké souvislosti. Tedy, výkon Chytilové celkově dost špatný, takový jako když točil filmy Řezník jako študák, jenže to byl študák a točil za pár litrů.... I přesto jí za tento snímek děkuju a je nesmírně dobře, že vznikl.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Asi mě to taky ozářilo, protože tu kvalitu v tom prostě nedokážu nalézt. Extrémní snaha o efekt se teda u mě naprosto míjela účinkem a neustále jsem netrpělivě čekal, kdy tyhle scény budu mít za sebou. Samozřejmě to totálně pohřbilo pokusy o historickou adekvátnost nebo smysluplnost, půlka stopáže je snůška nesmyslů. Hudba ke zgrcání. Rekapitulace na začátku každé další epizody, když to stejně vydali vše na jednou a má to dohromady jen 5h, wtf? Titulky 3min v každý epizodě? Lol. Celý to je tak na hodinku dvacet roztažený zbytečně do pěti hodin. Mix angličtiny a ruštiny naprostý nesmysl. Mělo to i nějaké světlé chvilky a ty vydaly sumasumárum asi tak za 2 hvězdy. Jestli toto je vrchol dnešní tvorby, tak jsme tomu kolapsu už opravdu hodně blízko.

plakát

Whiplash (2014) 

No já nevim teda v čem je ten film tak skvělej, mně to přišlo příběhově hodně slabý, některý věci logicky/realisticky nedotažený (tvl to co tam hráli v tý první kapele, to se hraje takle na lepší ZUŠ a ne nejlepší konzervatoři-VŠ asi kontinentu) a  vůbec ten film by měl bejt rozvinutější a chybí mu ještě další tak aspoň třetina. Herecký výkon Simmonse taky totálně overrated. Na to, že to psal někdo z pozice oběti, tak mi tam chybí nějaký morální rozřešení, ten kapelník tam je nakonec skoro za hrdinu. Mělo to i světlý momenty a vůbec jedna hvězda jen za námět a koncept, jedna hvězda už jen za hudbu, jestli si seženu soundrack z nějakýho filmu, tenhle bude první v pořadí.

plakát

Zachraňte vojína Ryana (1998) 

Když už, tak už bych třeba rád viděl takový film ale durch historicky reálný. Ale možná chci moc a možná by z toho dobrý film udělat nešel, těžko říct. Každopádně půl hvězdy dolů za ty jejich přehnaně sentimentální příběhy o totálním ničem. Ale beru to, že je to pro ty Anglosasy normální a pro Spielberga je zas normální přehnat ten sentiment. Moc mi tahle linka neseděla, ale chladným mě vůbec nenechala. Závěrečná úloha Uphama a načasování přílivu posil opět americká a spielbergovská nesmyslná klasika, nemám to rád. I přesto naprosto skvělý film a něco mě nutí tam tu pátou hvězdu i tak loupnout. 90%

plakát

Mumie (1999) 

Je milé, že natočili takový zábavný biják pro rekonvalescenty po lobotomii. Zajímalo by mě, zda, pokud tohle má 78%, je např. ten film s Rockem s 26% pro rekonvalescenty po osmnácti lobotomiích, nebo je to naopak i pro ty prvně jmenované už moc sofistikované a možná by se mi to právě líbilo víc. Zajímalo by mě to dost, ale asi ne natolik, abych riskoval další byť jen minutu, že moje mozkové buňky sami od sebe radši budou znova skákat z mostu.

plakát

Muž na laně (2008) 

Jeden z těch lepších. Samozřejmě výtky by se našly, nejvíc mi chyběla jakákoliv poznámka o financování týhle docela dost nákladný akce - jak francouzské.