Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (85)

plakát

La La Land (2016) 

Neskutečně dechberoucí jízda hned od geniální úvodní scény. Strhující technické provedení spolu s nostalgickou atmosférou mě dokázalo neskutečně vtáhnout do pestrobarevného snového světa. La La Land je nádhernou poctou velkým hollywoodským klasikám. Jednoznačně nejlepší filmový muzikál od dob Moulin Rouge, pro mě jeden z nejvýraznějších filmů posledních let. Jisto jistě obrovský favorit blížících se Oscarů!

plakát

Osmý smysl (2015) (seriál) 

Říct, že je to geniální by bylo příliš slabé. Naprosto dechberoucí audiovizuální dílo. Nejlepší film od mistrů Wachowskis od dob prvního Matrixu. Sláva Netflixu za to, že financuje takové skvosty. Je to omíláno stále častěji, ale teprv v případě Sense8 to platí dvojnásob - a sice, že televizní tvorba současnosti je v mnohém daleko před tou filmovou. Shlédl jsem 4K verzi, a po technické stránce je to skutečně až neskutečné. Mimochodem dojde i na přestřelku v matrixovském ražení a scéna "hromadného" porodu je nezapomenutelně geniální. Sense8 je seriálový milník jaký tu dlouho nebyl a zřejmě zase dlouho nebude.

plakát

Zyma v ogni (2015) 

Autentický a znepokojující dokument, když si uvědomíte, že takové věci se dějí v naší současnosti a v civilizované Evropě. Ještě příšernější když si uvědomíte, jaká to musí být naprostá bezmoc, jak lhostejná je okolní evropa a že i v novodobé evropské historii je boj s utlačováním tak náročný a bez jistého výsledku.

plakát

Noe (2014) 

Nemůžu si pomoct, ale mě Noah připadá geniální a vidím v něm daleko větší hloubku než v mnohem vřeleji přijaté The Fountain. Pokud zde někdo nadává nad nefungujícímu blockbusterovskému schématu, pak si pravděpodobně vybral špatný film. Daren předkládá příbeh plný souvislostí a odkazů (nejen) na dnešní společnost. Oceňuji odvahu přijít se svým pohledem na známý biblický příběh.

plakát

Nebraska (2013) 

Precizně, přesto velmi civilně, nasnímaný příbeh o stárnutí a především nenaplněných ambicích, snech a osudech. Trpce dojemné, přesto povznášející. Parádní herecké výkony podkresluje neméně výrazná hudební a vizuální stránka neplánovaného výletu do Nebrasky.

plakát

Ona (2013) 

Znepokojivě deprimující a zároveň tak lehkovážné povznášejíci! Spike Jonze natočil velmi křehký příběh - promyšlenou sondu do pocitů dnešní digitální generace, která rezonuje o to více, že je nastíněna do (zdánlivě) nedaleké budoucnosti. Pro mě jeden z jasných filmových vrcholů roku 2013.

plakát

Ve jménu vlasti (2011) (seriál) 

Prvotřídní seriál! Hodnotím po třech sezónách. Dramaticky i herecky perfektně zvládnutý seriál. Jen je velká škoda, že se tvůrci rozhodli původní dosti nekorektní linii rozmělnit v politicky akceptovatelné rozměry, byť se i nadále mírně klouže na hraně. Přesto je druhá sezóna napínavější a příběh nabírá zajímavý vývoj. Třetí sezóna mi přišla neucelená a o poznání slabší než ty předešlé. Doufám, ve velkolepý návrat :)

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

O hodně dlouhý šíp lepší než slabší úvodní díl. Potěšilo mě především temnější zpracování a neskutečně detailně propracované prostředí. Vzhledem k předloze není sice příliš prostoru k hlubšímu vykreslení postav a sází se především na spektakulární akci, ale vůbec mi to nevadilo!

plakát

Spring Breakers (2012) 

Geniálně vyprázdněná a neustále repetetivní výpověď dnešní doby. Umocněná častým odosobněným až hypnotickým vyprávěním, absurdními příběhovými liniemi a narativním chováním sexy středoškolaček. Sladký bonbónek!

plakát

Bowling for Columbine (2002) 

Perfektní, účelová, vykonstruovaná a především silně konfrontační kritika americké společnosti.