Reklama

Reklama

Osmý smysl

(festivalový název) (seriál)
  • USA Sense8
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2018), 24 h 57 min (Minutáž: 46–152 min)

Hrají:

Terrence Mann, Du-na Bae, Jamie Clayton, Tina Desai, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Ángel Silvestre, Brian J. Smith, Aml Ameen, Eréndira Ibarra (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Napínavý seriál od tvůrců filmu Matrix a seriálu Babylon 5 vypráví o osmi lidech, kteří dokáží navzájem telepaticky prožívat svůj život. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (261)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

--- PRVNÍ SÉRIE --- Sense8 má tu nevýhodu, že se do něj zpočátku trošičku hůře proniká a chvíli trvá, než divák docení jeho kvality. Osm různých postav z různých koutů světa řeší své problémy a zdánlivě se nic moc neděje. Sourozenci Wachowští ale (po zhlédnutí celé série) jasně dokazují, že umí a zjevně jim tentokrát nikdo výrazněji do řemesla nekecal. S jistotou můžu říct, že seriál s takovou výpravou a vypiplanou vizuální stránkou jsem v televizi ještě neviděl. Osm různých postav, osm různých koutů světa a nic se netočí před zeleným pozadím či v kulisách hollywoodského studia, nýbrž přímo na místě a to ještě naprosto božskou kamerou. Divák se tak podívá nejen do Chicaga, Berlína nebo Londýna, ale například i do Bombaje, Nairobi či na překrásný Island. Audiovizuál je jednoduše na úrovni tříáčkového filmu. Po dějové stránce se sice nejedná o nic přelomového (variace na Heroes omezená na telepatii), ale forma, jakou je látka podávána rozhodně originální je a řeknu to ještě jednou, na televizní poměry nevídaně. Wachowští pracují s všemožnými emocemi a dočkal jsem se jak čistě uměleckého zážitku, tak akčního bijáku, napínavého dramatu a místy jsem měl dokonce pocit, že Sense8 je oslavou života a lidskosti bez ohledu na rasu, věk, pohlaví a náboženství (na což i dost naráží samotný opening). I otevřené sexuální scény a LGBT prvky jsou v seriálu zobrazeny tak přirozeně, že se nad nimi člověk ani nepozastaví, jsou součástí děje a nepůsobí prvoplánově - a tak to má přesně být. Za druhou sérii se budu modlit. Hodnocení série: 5/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Vesměs to samé. Stejně pomalé tempo, některé epizody dokonce spíš připomínají hudební videoklip a tentokrát jsem si všímal samoúčelnější LGBT propagandy a takového toho, jak by řekl "slušný čech," sluníčkovského nádechu. Ale ono to zas tak moc nevadí. Pořád je to krásně přirozené, komplexní, vizuálně velmi bohaté a parádně zahrané. A když už se to tradičně rozjede, je konec a díky bohu, že snad vznikne alespoň závěrečný film, který příběh nějakým způsobem zakončí. Ten cliffhanger v závěru by totiž byl jinak vskutku na pěst. Tentokrát to není úplně jistých 5, to tempo je někdy až trošičku otravné, ale pořád to 5 stačí, protože se stále jedná na seriálovém poli o velice výjimečný počin. Těším se na finále a rozhodně chci vidět ještě alespoň jeden "clusterfuck." Doslova. :) Hodnocení série: 5/5 ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Wachanda s bráškou se také chtěl( no a tady mi to někdo vysvětlete, jak pravopis zohledňuje transky ....jestli jako trvrdý nebo vyměklý)přiživí na seriálové revoluci. Lubrikantem zajebanej robertek dobrej seriál nedělá. Je to zdlouhavý a neskutečně zamotaný, tak až vás to sere. Tohle je letošní druhej extrémně přehodnocenej Netflixu projekt roku. Dardebila jsem vydřel, alespoň tři díly. Tady mě krom Doo-ny neoslovil ani scénář, ani soundtrack. A ta uprchlická angličtina je vážně trapas. ()

Reklama

venalce 

všechny recenze uživatele

No a je to jasné, Wachowským bude lépe u seriálového formátu. Však taky Jupiter Ascending trpěl mimo jiné i tím, že se pokoušel nahňácat vesmírnou ságu do plochy jednoho filmu. Nevěřili byste, že tohle je od stejných tvůrců, ale věřili byste, že je to od stejných vizionářů, kteří svého času vytvořili Matrix. Slabou stránkou je pomalý rozjezd (jako opravdu pomalý), protože jste na začátku stejně zmatení jako hlavní hrdinové a fakt to trvá, než se v daném světě zorientujete. Ale o to víc se seriál hodí pro opakované zhlédnutí, kdy už více, "vo co go". Taky bych měla připomínky k přílišné naturalističnosti. Já nevím, co je to teď za divný seriálový trend, ale vážně nemusím vidět VŠECHNO, nemluvě o tom, že opravdu nedoporučuji během sledování jíst, pokud nechcete své jídlo obratem vyzvrátit. Zlatý Daredevil! (A to ani ten se s tím moc nemazlil). Nicméně, jakmile se v seriálu zorientujete a zamilujete si i postavy, u kterých jste přísahali, že vám od začátku lezou krkem, budete si vychutnávat velice propracovaný počin, který je dalším z důkazů, že ta opravdu kvalitní podívaná se stěhuje k seriálům streamovacích služeb. Je mi jasné, že nedokážu ocenit všechny kvality tohodle seriálu, ale na druhou stranu věřím tomu, že opravdoví seriáloví fajnšmekři u něj učůrávají blahem. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po debilnom Jupiter Ascending prichádzajú Wachowski v plnej zbroji. Straczynski rehabilitoval už Spider-mana a preto sa od neho nedalo čakať nič iné, len nabúchaný príbeh. Po Atlase Mrakov, ktorí tvorcom značne ulahodil, prichádza seriál v podobnom duchu. Ale omnoho osobitejší. Hlavne Lana sa tu očividne vysporiadala s množstvom vecí. Výhodou seriálu sú výborne napísané a zahrané postavy. V tomto prípade sa nedá povedať ktorá je lepšia, alebo horšia. Každá zastupuje rovnocenné miesto v príbehovej štruktúre. Samostatné príbehy akokoľvek banálne fungujú rovnako dobre ako ústredná zápletka, ktorá všetko prepája. Jedná sa o scenáristicky a dramaturgicky veľmi premyslené a funkčné dielo. Nesie sa to v tej najlepšej tradícií súčasných seriálov a ja som len rád, že Netflix to vydal na jednu šupu. Prišlo by mi neznesiteľné čakať na ďalší diel týždeň. Doslova a do písmena som každý diel hltal a teším sa neuveriteľne na ďalšiu sériu. Možno nie pre každého, ale ten, kto sa úplne otvorí - uvidí ako precízne stierajú tvorcovia politické, genderové, rasové a náboženské hranice a vytvárajú jednotný morálny kódex o šťastí a vzájomnej pomoci. Teda niečo, čo tu ešte v takejto miere nebolo a preto tomu držím neuveriteľne palce. 1 séria - 100%. Rovnaké tempo ako pri prvej sérií. Dostávame sa k viacerým informáciám, určité hmlisté skutočnosti sa začínajú vyjasňovať a zároveň sa z pasívnych charakterov stávajú aktívne. Zločinci sú naozaj veľký bad motherfuckers. A dobrákom sa dostáva v celej tej zmesi problémov aj akési zadosťučinenie. Seriál, ktorý stiera hranice medzi každou jednou frakciou, vytvárajúcou nenávisť a neznášanlivosť. Rúcanie bariér a posúvanie hraníc filmárčiny v rámci seriálovej, ale aj scenáristickej tvorby robia zo Sense8 jednu z najlepších udalostí na poli existenčnej, významovej, politickej a informačnej aká sa v súčasnosti mohla vôbec dostať do povedomia širšej verejnosti. Wachowski už nemajú Matrix, ale učia a posúvajú hranice. A ja im to žeriem zase raz s navijákom. Strašne moc si želám, aby som na tretiu sériu nemusel čakať tak dlho. 2. séria - 100% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pokud má někdo v životě tolik času, aby mohl trávit čas u seriálů, kde se nic neděje, nemám proti tomu námitek. Já ten čas nemám. Strávil jsem pět dílů svého života s tímto seriálem, abych stále čekal na něco, co se nakonec nestalo. Pak jsem si pustil naslepo pro jistotu jedenáctý díl, abych o něco náhodou nepřišel. Nepřišel jsem. Obávám se, že větší zvraty a zajímavější děj má i Doktorka Quinnová. Ta má zde na csfd 50% a stejně hodnotím i tento spektákl. Tímto seriálem a Jupiterem vycházejícím jsem definitivně s Wachowskými skončil.... ()

Galerie (412)

Zajímavosti (21)

  • Natáčanie jednej z posledných scén na Islande bolo zdržané, kvôli potrebe väčšieho množstva snehu na horách. (DrSKusa)
  • Na konci epizódy, keď Wolfgang (Max Riemalt) a Felix (Max Mauff) prechádzajú cez oslavujúce námestie, pomedzi nich prejde pár. Osoba s ružovými dredmi je režisérka Lana Wachowski. (Astonko)
  • Seriál sa natáčal po celom svete na miestach, kde sa odohrávali deje jednotlivých postáv: Amsterdam, Brusel, San Francisco, Los Angeles, Chicago, Londýn, Reykjavík, Nairobi, Soul, Berlín, Paríž, Mexico City, São Paulo a Bombaj. Natáčalo sa i na Malte, v talianskom Positane a Neapole, v Cambridgi, a v Škótsku. (DrSKusa)

Reklama

Reklama