Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (8)

plakát

Granito (2011) 

Dokument, zpracovávající téma genocidy v Guatemale a boj za potrestání hlavních představitelů tehdejšího vojenského režimu, páchajícího zvěrstva na místní mayské populaci. Film kromě silného námětu vyniká i po své řemeslné stránce (kamera, střih, hudba) a i přes svojí delší stopáž rozhodně nenudí. Pro komplexnější obrázek doporučuji shlédnout rovněž první film Pamely Yates "When the Mountains Tremble", kterým vlastně všechno začalo a je také prequelem snímku Granito.

plakát

Učitel tance (1994) 

Většina herců přiznává, že pokud jim scénárista píše roli "na tělo", je to obrovskou výhodou. Postava Richarda Majera z pera Jiřího Hubače a v podání Martina Dejdara je toho jasným důkazem. Výborný výkon tady podává také Radek Holub v menší roli umírajícího Parduse (nominace na Českého lva byla na místě). Jako celek působí Učitel tance velmi lehce a nenuceně. Přemýšlel jsem dokonce nad plným hodnocením, je to tak na 4 a půl * :-). Každopádně velmi příjemné překvapení. "Člověk by měl žít, jako by umíral."

plakát

Na cestě (2010) 

Film se dotýká několika závažných témat, ať už je to těžké smiřování bosenských muslimů s tragickou minulostí nebo nebezpečí, které v sobě může skrývat náboženství při bezhlavé cestě "stát se lepším". Jen by to chtělo trochu výraznější hudební kulisu, bez které působí všechno příliš zdlouhavě a místy až nudně. Každopádně Zrinka Cvitesic se role Luny zhostila na výbornou, což je další důkaz toho, že na Balkáně se rodí velmi kvalitní herci.

plakát

Svět přírody - Buddha, včely a obří sršně (2006) (epizoda) 

Lidstvo, nejvyšší článek evoluce, a kolik toho máme společného s drobnými (ve svém světě však obrovskými) sršněmi. Úžasný dokument, který nutí k zamyšlení...

plakát

Sbohem, baby (2007) 

Jeden z nejlepších počinů poslední doby. Ben Affleck konečně našel své pravé místo u filmu a k bravurně napsanému scénáři přidává i velmi stylově zvládnutou režii, což je vzhledem k jeho debutu na režisérské stoličce opravdu úctyhodný výkon. Navíc obsazení bratra do hlavní role se ukázalo jako velmi dobrá volba a Casey dokazuje, že se pomalu ale jistě stává hercem první třídy . Jedinou slabinou byl pro mě výkon Michelle Monaghan, která ale naštěstí během celého filmu zůstavá poněkud v pozadí :-)

plakát

Už tady nežijeme (2004) 

Zajímavý pohled na život čtyř lidí, kteří jsou si hodně blízcí a zároveň tolik vzdálení. Zatím dávám 3*, protože jsem film ještě dostatečně nevstřebal, ale po druhém shlédnutí půjdu zřejmě výš.

plakát

Za deset dvanáct (2006) 

Film, který v mnohém připomíná tvorbu Quentina Tarantina, ale ani v nejmenším se jí svou kvalitou nemůže rovnat. Nicméně za zajímavý námět a za velice zajímavou hudbu (dá-li se tomu tak ještě říkat) dávám 3*.

plakát

Tanec v temnotách (2000) 

Před nějakým časem jsem viděl jakýsi koncert zpěvačky Björk a říkal si, že tohle rozhodně není můj šálek kávy. Jenže pak přišel pan Lars von Trier a obsadil Björk do hlavní role filmu Tanec v temnotách a já si uvědomil, že zpěv téhle Islanďanky má opravdu něco do sebe, a přestože tuhle hudbu asi nebudu nikdy hltat po velkých soustech, dokážu pochopit, že někomu přijde geniální, protože ona svým způsobem geniální je. Co se týká filmu samotného, myslím si, že herecký projev Björk ční nade vše (na neherečku opravdu obdivuhodný výkon). Také Catherine Deneuve opět nezklamala a ukázala, proč je jednou z nejuznávanějších francouzských hereček. Na onu zde často zmiňovanou roztřesenou kameru jsem si asi po půl hodině zvykl a nemyslím, že by nějak výrazně snižovala kvalitu filmu. Jediné, co bych asi vytkl, je pro mě poněkud nudný začátek, při kterém jsem si i chvíli říkal, že Lars von Trier nejspíš nebude režisér, kterého bych zrovna vyhledával. Naštěstí se vše v dobré obrátilo a já jsem hodně zvědavý, čím mě tento vskutku neobyčejný režisér překvapí příště :-)