Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi

Obsahy (6)

Pax Americana

Pax Americana (2009)

Dokumentární film Pax Americana s podtitulem "militarizace kosmu" není zdaleka jednostrannou kritikou. Je spíše konstatováním a zamyšlením nad doslova raketovým vývojem kosmických technologií v rukou dominantní mocnosti.
"Pax Romana, Pax Mongolica, Pax Britannica" a jiná historická označení byla obdobími, která se vyznačovala relativní mírovou stabilizací říše. Tento stav předpokládá převahu mocnosti v určitých oblastech ekonomiky, síly nebo technologie na úkor potenciálních rivalů.
V historii mocnosti dobývaly pevninu, oceány, vzdušný prostor a zabíraly nově otevírající se teritoria. Podobně se již několik desetiletí otevírá nedozírný prostor orbity naší planety Země a přilehlého kosmu.
Chronologickým vyprávěním jsme uvedeni do počátků raketového inženýrství druhé světové války přes tzv. „válku studenou" až do dnešních dnů. Již několik desetiletí jsou suverénně dominující mocností v oblasti síly a kosmických technologií Spojené státy americké. Od dob programu tzv. „star wars" (hvězdné války) establishmentu kolem prezidenta Ronalda Reagana se USA řítí setrvačností dále. Účel zůstává stejný a to globální rozšiřování a udržování obřího průmyslu. „Nová myšlenka" protiraketové obrany je pak jen jejím pokračováním.
Slovy armádních odborníků, vědců, aktivistů a myslitelů jsme vystaveni otázce, zda se nejedná o slepou cestu vývoje lidského druhu? Objevuje se zde pomyslný rozcestník, kdy je na jedné straně možnost se vydat k dalšímu velmi riskantnímu celosvětovému závodu ve zbrojení. V druhém pohledu tu pak svítí červené „stop" s upozorněním na technologickou závislost vyspělé společnosti spjatou s křehkou infrastrukturou satelitů a družic. Přejde lidstvo pomyslný horizont „planetární společnosti" a nebo se samo uvrhne efektem dominových kostek do doby dávno minulé?

Gobeklitepe: The World's First Temple

Gobeklitepe: The World's First Temple (2008)

Göbekli Tepe nacházející se v Turecku, začalo být zkoumáno teprve v roce 1995. Je pojmem, místem a především archeologickým milníkem. Dokumentární film Göbekli Tepe-nejstarší chrám světa poodkrývá roušku tajemství tohoto stále zcela neprobádaného naleziště, které je podle momentálních poznatků staré přibližně 12000 let. Jedná se tedy o nejstarší známou lidskou stavbu, náboženské centrum, vědecké středisko a knihovnu v jednom. Göbekli Tepe také bývá označováno jako výchozí bod zrodu abrahámovských náboženství a zemědělství jako takového. Tyto megalitické pomníky minulosti na sobě nesou mnohá poselství, znalosti a obyčeje, jejichž podstatu se nám snaží v dokumentu osvětlit archeologové, historici ale i duchovní myslitelé. Ve filmu jsme díky poutavému přednesu, moderní 3D počítačové animaci a hudbě zcela vtáhnuti do zamyšlení se nad tímto objevem tisíciletí, který by neměl být přehlížen už jen kvůli svému senzačnímu stáří, které ho usazuje do období konce doby ledové daleko před známými pomníky jako jsou egyptské pyramidy či Stonehange.

Palestina je stále problém

Palestina je stále problém (2003) (TV film)

V dokumentárním filmu "Palestina je stále problém" z roku 2002 se můžeme očima britského novináře a dokumentaristy Johna Pilgera podívat na tuto tematiku zase z trochu jiného úhlu, který je mnohdy zcela opačný k oficiálním zprávám z médií.
Pilger se dotýká všech palčivých problémů izraelsko-palestinského sporu: ilegální okupace pásma Gazy (za natáčení ještě oficiálně okupovaného) a západního břehu Jordánu, neexistence palestinského státu, ilegálních izraelských osad, terorismu, palestinských sebevražedných útoků, teroristické minulosti některých izraelských předáků, vojenského a finančního zaštítění Izraele Spojenými státy atd.
Dokument je především unikatní v zachycení výpovědí rodilých Izraelců a lidí, kteří si uvědomují vzájemnost utrpení, které způsobuje trvalá okupace Palestiny a vojenská přítomnost Izraele. Film tak otevírá k zamyšlení další oblasti lidského cítění a vnímání v krizových situacích. Jak může otec zabité dcery odpustit? Co je to zoufalství, které se mění v násilí? Kdy dochází k soucitu? Lze zastávit kruh nenávisti?
Snímek sice popisuje již události před několika lety. Situace se však mezi "sousedními" zeměmi nezlepšila a proto nám nadále přináší svědectví o zoufálém stavu ve Svaté zemi. Během lednové (2009) akce proti organizaci Hamás bylo zabito 1300 Palestinců z toho 410 dětí.

Occupation 101

Occupation 101 (2007)

Výherce Zlaté palmy na filmovém festivalu v Beverly Hills - Okupace 101 je tematicky a koncepcí poměrně ojedinělým dokumentem. Snaží se proniknout do hlavních historických a aktuálních příčin Izraelsko-Palestinského konfliktu, který trvá již několik desetiletí. Okupace 101 představuje komplexní rozbor faktů a mnoho přehlížených souvislostí. Dále poukazuje na mnoho mýtů, které ve světě vznikly a převládají. Film je koncepčně jasně seřazen v chronologickém sledu událostí, které předcházeli dnešnímu tristnímu stavu. Od první vlny židovské imigrace z Evropy roku 1880, přes napětí v roce 1920, vystěhovávání Arabů z Palestiny, uznání státu Izrael roku 1948, válce roku 1967 až k příchodu první Intifády roku 1987 (nazývané také jako „Válka kamenů“ ), mírový proces v Oslu, který v červenci 2000 skončil nezdarem, a po kterém přišla druhá Intifáda. Počátky a průběhem tvorby bariér a oddělení Gazy... Film také popisuje život pod izraelskou vojenskou nadvládou, dále se podrobně zaobírá rolí vlády Spojených států, na průběh konfliktu. Je zde také poukázáno na hlavní překážky, které znemožňují ustanovení dlouhodobého a životaschopného míru ve Svaté Zemi. Kořeny konfliktu jsou vysvětleny prostřednictvím osobních zážitků, od předních učenců Středního východu, mírových aktivistů, novinářů, náboženských vůdců a humanitárních pracovníků, jejichž hlasy jsou příliš často potlačovány v amerických médiích... Z mnoha předložených faktů či historických spojitostí nám dokument předkládá zostřený obraz, který se může poměrně lišit od zažité představy o realitě a „tzv. správnosti“ věcí. Co je skutečné pravda? Je lidská spravedlnost opravdu slepá? Kam až může zajít neinformovanost a nenávist? Je možné se na věci dívat černobílým pohledem? To jsou jen některé otázky, které film předkládá...

Chrysalis

Chrysalis (2007)

Film nás přesouvá do velmi blízké budoucnosti, která se odehrává v postmoderní Paříži 21. století. V samém počátku, jsme ihned vtáhnuti do děje akčního střetu policejní jednotky s místní kriminální frakcí, která sužuje město. V pochmůrné atmosféře, probleskávání starých a nedávných vzpomínek, které chtěli být zapomenuty, se proplétáme sledem událostí, které vedou k řešení záhady kontinuálního ztrácení lidí a objevování lidí bez minulosti. V čele s nekompromisním policistou Davidem Hoffmannem, postupně rozplétáváme tuto záhadu a odkrýváme temnou pravdu, která může být někdy jasnější než se zdá.... Kam až může zajít člověk ve své sobeckosti? Další podobná zamyšlení nám může evokovat tento science fiction film s psychologickým nádechem, tempem kriminálky a dějovým střihem thrilleru..

Iblard jikan

Iblard jikan (2007)

Další kousek z dílny Ghibli studia, který je však spíše odpočinkového charakteru. V klidném tempu podkreslující hudby se přesouváme do nespoutaného světa fantazie. Krásná a čistá příroda plná snových míst, bizardních pohoří a zářících secesních měst plných květin s kouzelnou pohádkovou atmosférou, která doslova hýří barvami. V meditativním krátkometrážním snímku jsou použity impresionisticky surrealistické obrazy japonského umělce Naohisa Inoue. Obrazy jsou volně inspirovány starším filmem Ghibli studia - Mimi wo sumaseba (Whisper of the Heart). V klasicky malovaných obrazech jsou zakomponovány drobné 2D a 3D animace. Jedná se o snímek, který balancuje na hranici filmu a živých obrazů. Film vyšel krom DVD také na Bluray discích, tudíž mohou diváci plně nasát i ty nejdrobnější kouzelné detaily.

Reklama