Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (52)

plakát

Pacifik (2010) (seriál) 

První čtyři díly zatím velké zklamání...BoB miluji, The Pacific ale tomuto seriálu nesahá ani po paty...

plakát

Star Trek (2009) 

Star Trek se stejně jako asymptota pomalu blíží k nedosažitelné dokonalosti Star Wars.

plakát

Nedodržený slib (2009) 

Slovenské drama o osudech slovenských židů během druhé světové války na motivy skutečného příběhu. Kompozice, která má mnoho potenciálu, řekl jsem si. A naštěstí pro diváka byl tvůrci filmu využit! Děj vypráví příběh židovského chlapce Martina Friedmanna, který se díky svým fotbalovým schopnostem, silné vůli žít a velké dávce štěstí dostává z pracovního tábora do plicního sanatoria, odkud jej chtějí zanedlouho poslat zpět. S pomocí mnicha se dostává pod ochranu kláštera, kde předstírá, že je křesťan. Ihned po vypuknutí Slovenského národního povstání zatouží Martin přispět k odboji proti Německé říši, kontaktuje muže napojeného na komunistické podsvětí a přidává se ke skupině ruských partyzánů, mezi nimiž jej zastihne i příchod sovětských vojsk z Polska. Na každém kroku se Martin setkává s xenofobním antisemitismem od Němců, přes rodilé Slováky až po Rusy. Po příchodu domů zjišťuje, že v podstatě celá jeho rodina zemřela v koncentračních táborech. Celkově se jedná o velmi silný příběh, místy až neuvěřitelný. Martin během šesti let války poznává brutalitu, smrt, hlad, bolest, ale i svou první ženu, nové přátele a lidskou solidaritu. Po herecké stránce byl fim fantastický, režie i kamera velmi dobré. Mrzely mne pouze silně podprůměrné bojové scény a škaredé odfláknuté uniformy jednotech wehrmachtu.

plakát

Byl jsem tady (2008) 

Estonské drama o sedmnáctiletém chlapci jménem Rass, který se o sebe kvůli absenci rodičovského zázemí musí starat sám. Žije v noci, přes den spí na školní lavici. Kradení benzínu z pump ho živí do té doby, než při honičce s policií zničí půjčené auto. Touto nehodou nastartuje Rass koloběh událostí, které mají pro něj i jeho okolí katastrofické následky. Východisko ze své neúnosné finanční situace totiž vidí v obchodu s drogami. Tento naturálně laděný snímek režiséra René Vilbre má zprvu rozhodně velký potenciál. Uvedení do temného podsvětí plného násilí a alkoholu je působivé. Diváka do depresivní nálady uvrhne lehkost, s níž se Rass stává závislý na ruském drogovém dealerovi (Mimochodem jedna nejodpudivějších a nejnechutnějších postav, kterou měli v poslední době návštěvníci brněnského Artu možnost vidět.) bez možnosti svůj osud nějak změnit. O své morální hodnoty ale Rass nepřichází ani pod největším tlakem. Zajímavá úvodní zápletka však bohužel postupem času ztrácí na dramatičnosti a celá atmosféra upadá a bledne. Během celého filmu se režisérovi i přes stále tíživější Rassovu situaci nepodaří z diváka dostat hlubší emoce, což je velká škoda. Snad je to špatnou hudbou (rozhodně nejslabší stránka celého filmu), možná poměrně nudnými dialogy. Zbytečné přerušení dobře se rozjíždějícího příběhu, představuje milostná dějová odbočka, která, přestože se snaží být srdceryvná, je pouze bezvýznamnou epizodkou nehrající ve zbytku filmu roli. Příběh bohužel končí prvoplánově a musí zklamat všechny, kteří už film podobného žánru někdy viděli. I retrospektivní narace si hraje na něco víc, než je. I přes to vše stojí za to Byl jsem zde vidět. Role jsou rozděleny rozvážně, všichni hlavní herci podávají velmi kvalitní výkony. Nechybí povedená automobilová honička, mnoho bitek a drogových dýchánků. Navzdory opravdu nepromyšlenému konci je děj dynamický, svižný. Z kina si divák odnáší velmi zvláštní pocit nejistoty a smutku tajemně se mísí s radostí z toho, že večer má kam složit hlavu.

plakát

Match Point - Hra osudu (2005) 

Drama o vášni, nevěře, racionalitě, vraždě, ale hlavně o štěstí!

plakát

Byt (1968) 

Další Švankmajerovo dílo hojně oplývající nesmysly a nelogickými souvislostmi. Mě tyto surrealistické kreace velmi baví. U Bytu se nejednalo o nonsensy, které by vyvolávaly napětí a strach (jako tomu bylo např. v Do pivnice), ale plnily spíše funkci rozveselovací. Znovu nedostane divák jedinou odpověď na své otázky (a že jich má!), což považuji za plus. Ta atmosféra, do které je člověk okamžitě vrhnut, je naprosto nepopsatelná a já jsem jí unešen. Jestliže jsem v komentáři ke Kyvadlo, jáma a naděje napsal, že Švankmajer je mistr mrazivé atmosféry, tak teď musím dodat, že i skvělých konců. Zeď s nápisy? Co? Dokonalé!!!

plakát

Poklad pana Arna (1967) 

Velmi vydařený počin režiséra Bedřicha, který režíroval takové animované skvosty a jedny z nejoblíbenějších večerníčků, jako jsou třeba Bob a Bobek - Králící z klobouku a Maxipes Fík. Poklad pana Arna je ale spíše drama, během něhož vám bude mrazit v zádech. Už jen kvůli těm nekonečným sněhovým pláním. Vynikající příběh se zajímavým rozuzlením a skvělým vypravěčem.

plakát

Hugo a Bobo (1975) 

Vtipný, ale zároveň smutný příběh o přátelství bohémského tuláka a jeho psa, který pro něj dělá první poslední. Když však svému pánovi pomůže získat peníze, tak je vyměněn za namyšlenou fenku, kterou musí její nový pán neustále obskakovat. Docela poučné, nemyslíte?

plakát

Všehochlup (1978) 

Naprosto vynikající záležitost. Takhle jsem se u animovaného filmu snad ještě nenasmál. Mám podezření, že Všehochlup není jen tak ledajaké zviřátko :D

plakát

Děkujeme, pánové! (1976) 

Docela vtipný animovaný snímeček. Hlava mi ale nebrala jeho poselství...copak jsme naštvaní, že bylo postupně vynalezeno auto? Já bych na dovolenou nerad chodil pěšky...