Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (364)

plakát

Manželská historie (2019) 

Jedna velká kecací nuda s dalším rozmazleným american kid - kdybych si nepřečetla recenzi v Echo a neměla Netflix, tak na to nekouknu - podruhé jsem u toho usnula už na začátku. Ale alespoň vím, kam se nám ztratila Jennifer Jason Leigh :-) Předávání pošty, Ray Liotta a nic víc zajímavého - hlavní páreček fakt nelíbí, sorry. Co nezachránily sušenky a čajíček, protože to mezi počátečním slibným výčtem zajímavých věcí fakt nebyl můj šálek čaje, ale čistá vodovka bez ničeho - kde byla nějaká hudební kulisa? - nezachrání ani na konci konečně hrající hudba a smířlivý konec.

plakát

Papicha (2019) 

Nejlepší film MFF Karlovy Vary 2019, který jsem viděla - již od začátku strhující, autentické, skutečné - holky, ani nevíte, jak moc byste si měly vážit toho, že žijete v této republice. Několik scén z uličních útoků mě šokovala a dostalo, jako již dlouho nic. Naprosto to celé táhne a stojí a padá na hlavní představitelce Lyně Khoudri, v jejíž tváři se ve vypjaté scéně skandování v jídelně zračí úplně všechno a které jsem tu opravdovost, nespoutanost a živelnost naprosto věřila - neskutečný talent v této generaci, těším se na ní ve French Dispatch vedle dalšího talenta- Timothée Chalameta

plakát

Roma (2018) 

Už jen když jsem po čase procházela 100 best movie by The Guardian a viděla fotku dětí a jejich chůvy na pláži, tak mi to vehnalo slzy do očí a vybavila jsem si několik scén z filmu. Již od první upoutávky v tv mě film naprosto upoutal - hloubkou obrazu, kompozicí záběru, jízdou kamery. Viděno na krásném filmovém plátně z balkonu kina Kotva v Českých Budějovicích - tomu se žádný Netflix nevyrovná. Hlavní postava naprosto skvělá, vztahy v rodině a celková změna atmosféry venku v baráku i venku, poselství a sledování optiky neskutečné živé a pohlcující. Záběr porodu šokantní a strhující

plakát

Interstellar (2014) 

O tomhle filmu jsem si vůbec nic nezjistila, ani obsazení, prostě nic - pustila jsem si ho v období jízdy na vlně jménem Timothée Chalamet. Bylo to skvělé rozhodnutí, po těch oslavných ódách tady bych byla dost zklamaná, bez toho jsem jen čekala, co se do té motanice ještě budou chtít tvůrci přidat. Někdy uprostřed, kdy to začínalo být fakt trapně nudné (když Timothée vyrostl), jsme si mlhavě vzpomněla, že to moje drahá sestři pro mě v minulosti rozebírala a padlo při tom spojení, že to má být scifi, ale vlastně je to hrozné sociální drama. Jo, nikdy jsem neměla ráda vesmírné filmy s lety do kosmu, ale tohle je fakt patlanina grande - takže začínáme očitými svědky a pamětníky (to zavání ufo, Roswellem nebo filmy podle skutečné události) pokračujeme rozpadem americké rodiny a traumaty, nenaplněnými sny a "duchařinou" (o tom je plno různých filmům, těžko vybírat), pak si tatínek odletí na výlet, na, dědečku, starej se o děti. Pak se objeví Cassey Affleck a další a mě začnou vstávat vlasy na hlavě, objevovat se úšklebky a vypadávat ze mě: "Cože? To snad ne, to není možný, chááá." A skládám si skládačku, což už tady bylo a co tomu chybí - Casse Affleck zjevující se z prachu a kouře - jo, to je "Přízrak" neboli Ghost story - kdo na tom byl na festivalu ve Varech, tak ví. Jessica Chastain vypadla z knihovny a z filmu "Úkryt" (Take Shelter), Matt Damon otočil nebo byl potrestán za "Marťana" a Matthew McConaughey rovnou doletěl do "Navždy mladý". A paní Anne Hathaway je hodná královna z "Alenky v říši divů" Obrazovky v hyperbudoucímmoderním "muzeum s mluvícími hlavami" jsem si půjčili z Hunger Games" Ostatní paběrkují (u Wese Bentleho nejspíš už nebude lépe, u Michaela Caine asi určitě, Davida Gyasiho neznám, ale vyloženě mi tam přebýval ). Vesmírná odysea - ne, Gravitace je mnohem lepší a ostatní doplním, až si vzpomenu... Co z toho plyne? 1. Děti, naučte se Morseovku, nikdy nevíte kdy se Vám bude hodit a nikdy se nerozcházejte s rodiči ve zlém - to praktikuji pravidelně i bez tohoto filmu 2. Hodinky od tatínka nebo dědy nemusíte mít v zadku, ale v knihovně - ty budou a jsou lepší než všechny mobily 3. Mě se toto vesmírné osidlování netýká vlastně netýká, takže se vrátím do reality a dvě hvězdičky jsou za Timothyho a slepenec roku. Slovy kolegy: "To už je starý, bůhví, co vlastně bude."

plakát

Ten, kdo stojí v koutě (2012) 

Jak se mi Ezra Miler líbil ve Fantastických zvířatech, tak tady mi přišel na facku - i když možná hraje sám sebe, včetně sexuální orientace - nic proti, mám několik takových přátel. Emma Watson nakrátko nic nového pod sluncem - těším se na Malé ženy. A Logan Lerman - dobrý, možná občas ty jeho stydlivý pohledy jsou zajímavý...Ale tohle nedělá film dobrým filmem. Znala jsem a znám pár outsiderů - pozorovatelů - wallflowerů, ale oni jsou prostě takový povahou a nemají tohle, co je tady, za sebou. Dost nuda, vršení klišé obvyklých pro teen filmy a vleče se to jako štrůdl, nic, co by se vrylo do paměti nebo oživilo děj a ten konec je tam vyloženě proto, aby si divák řekl: Wow, takže proto? Neúčinkuje a je naprosto zbytečný, i když je to tak zrychleně a dramaticky nasnímané. Jo, je pravda, že hodný holky si vybírají špatný kluky a zakrýváme svojí pravou povahu a podstatu, protože bychom byli pořád mimo team, třídu, komunitu, ale to už tady dávno bylo. Další zklamání a přeceňovaný film - v životě je totiž plno lidí, který jsou divný, protože jsou divný a nemusí zažít nějakou... Palec dolů a napodruhé už ne!

plakát

Volný den Ferrise Buellera (1986) 

Tenhle film je ukecaná nuda, která má pár vtipných okamžiků kterou jdou seřadit podle zajímavosti: 1. Twist and shout na přehlídce 2. Zběsilý průlet zahradami, dvorky a domy 3. Charlie Sheen na policajtech 4. Číro ve sprše Ne, čtvrtá hvězda to nebude, protože Alan Ruck je mi tak protivnej a nejvíc jak leží "mimo" u bazénu a nezachránit to za něj ani "Baby"

plakát

Zmizelá (2014) 

Vysoké hodnocení a ústní recenze kamarádů a písemné recenze v tisku mě navnadily, ale opět to je film, který je zajímavý do půlky(parádní trefou kladívkem a průletem flasbacky a skládáním skládačky to vyrcholí a končí), pak se rozlomí a má sestupnou tendenci. Dobré je vykreslení manipulativních, zkreslených a mnohdy lživých obrazů a příběhů prostřednictvím médií (nemohla jsem se ubránit srovnání s případem Petr Kramný) ale konec je fakt špatný - knihu neznám a nechci znát. Co to jako mělo být? Nelíbilo a čekala jsem a chtěla vidět něco jiného.

plakát

Krásný kluk (2018) 

Jednoho únorového dne roku 2020, kdy za okny zuřila vichřice a sněhová bouře a trvala celkem 3 dny, jsem se přisála si otevřela menu netových videoték a rozhodla se udělat si krásné filmové dny - původně jsme chtěla jít do kina, tak jsem si "kino" udělala doma - ne, steaming nikdy nenahradí moji drogu jako kino - jak příhodné k tomuto filmu, ale než se nechat zabít stromem padajícím pod náborem větru, tak raději biograf skrečovat a sedět doma. Pak jsem si o všech filmech, které jsem tehdy viděla, přečetla komentář tady na čsfd a rozhodla se zase začít psá kometáře a hned u toho nejvíce shazovaného filmu - BEAUTIFUL BOY JE BEAUTIFUL MOVIE! TOHOHLE FILMU JSEM SI POPRVÉ VŠIMLA NA ZADNÍ STRANĚ ČÍSLA ČASPISU NOVÝ PROSTOR A OD TÉ DOBY JSEM HO CHTĚLA VIDĚT A STÁLO TO ZA TO! Razantně tady smetávám ze stolu všechny hejtky a pokřivené názory: 1. 2 hodiny utekly jako voda a byla jsem z toho úplně hotová a hlavně potěšená a navíc jsem si ho po několika dnech pustila znova a kouknu se na něj ještě jednou - stojí to za to - začíná to nevině, pak se to ustálí na chvíli, ale víte, že to není všechno - skvělé vyvrcholení bez rozpatlanýho a utahanýho a ubrečenýho konce, ale uvědomění, prozření a třetí si doplníte 2. Nesnášela jsem komika Steva Carella a mám ráda dramatického civilního Steva Carella v tomhle filmu - není to další trapná tlučhuba, ale super herec 3. Tohle není další film o drogové závislosti, jaké jste viděli nebo které znáte - tohle je naprosto jiný pohled, který pojmenovává slovo "závislost" - je to něco, co vyplňuje prázdnotu ve Vás, co Vám chybí a bez čeho nejste kompletní a proto to musíte mít pořád dokola, ať tomu říkáte pervitin, čokoláda, sex, pivo, řízení auta, kouření, káva, čaj, čtení - párkrát jsem si představovala, co bych dělala, kdybych nemohla koukat na filmy - ou, to by bylo fakt těžký a asi na umření. 4. Úplně jiný úhel pohledu - napište mi, kdy jste viděli vyprávět příběh z pohledu otce - který začíná naprosto nevinně, kdy jednou nenajdete vaše dítě doma v posteli. Kdy se mu snažíte pomoct, ale nikdo to nedělá pro vás ale pro sebe. A pak to třeba vzdáte....dál neprozrazuji, ale nemůžu se ubránit srovnání s atmosférou "Gone Girl" - tohle je příběh, který se může stát každému a nemusí jít o syna, ale třeba jiného příbuzného nebo milovaného kamaráda. Možná by to na mě tolik nepůsobilo, kdybych několik takových příběhů neslyšela od známých nebo lidi, se kterýma jsem se setkala v zaměstnaní v roli dodavatelů nebo hostů. Ta atmosféra je tak obyčejná a blízká - až na to, že plno jinýc lidí chodí do práce na směny nebo na osmičku do kanclu a nemá čas jezdit přes půlku republiky nebo malovat stromy. Chování nevlastních sourozenců naprosto odzbrojující a civilní 5. Vyvrcholení v auto"honičce" a to, co tomu předcházelo, je velmi překvapivé 6. A ještě když tam hraje Timothy Chalamet - mhh, no prostě bomba!

plakát

Tiché srdce (2016) 

No teda, že jsou někteří ortodoxní Židé ta hrozní? A že existuje i nevraživost mezi Židy a křesťany Takže nejsou jen romská ghetta nebo arabské čtvrti, tento film ukazuje, jak se ve skutečnosti v Jeruzalému střetávají náboženské proudy a jak se mezi nimi mele holka ateistka. Mimochodem moc pěkný film, takový plíživý thriller, fakt mi otevřel oči. Skvělé obsazení, gradace napětí, dějové zvraty, to vše podkreslené skvělou různorodou klavírní hudbou. Ale pořád platí, že strachu se musíme postavit.

plakát

Noční děti (2016) 

Pěkně vybrané zimní prostředí internátu v krásné dřevěné budově, ale něco tady chybí...Již od prvního pohledu je postava Edoarda zajímavá, ale to je asi tak všechno - chybí hlubší průzkum povah studentů, hustší atmosféra nebo prostě nějaké další tajemství, které nebude hned odhaleno nebo dějový zvrat, který nevyšumí do ztracena. Takže přichází na řadu "duchařina" podkreslená skvělou hudbou - a to je to jediné možné zajímavé dějství filmu. Typicky italsky, ale rovněž křečovitě nucený a vložený útěk "se zpěvem" mi přišel dost zbytečný, navíc nebyl dotažen do konce. Možná šokantní konec někoho probudí, ale mě přišel dost laciný. Celkově průměrný a dost rozpačitý film.