Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Představte si, že žijete v roce 2041, kdy máte právo být po nehodě či jiné nepřirozené smrti oživeni. Stačí si jen pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti – BOD OBNOVY. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (847)

HAL 

všechny recenze uživatele

Dobrý to je... a dokážu to říct vlastně i bez dovětku "na české poměry".  Ono, s tímhle dovětkem je to totiž přímo úžasný, a čeští návštěvníci kin by měli autorům líbat boty za to že mezi ně vyslal takhle na Česko unikátně vážné, audiovizuálně kvalitní, a příběhem ambiciozní sci-fi. Krásný důkaz že čistokrevně žánrový thriller ani v našem prostředí vůbec nemusí působit směšně - jen si pak musím nutně posteskout jakto že takové tu nevznikají tři do roka. Prachy by to na to byly, zájem publika... no uvidíme za pár měsíců až tohle půjde do široké distribuce. Teď k filmu - námět s oživováním připomene fantastický seriál Altered Carbon, který stihl vyjít během těch devíti let kdy byl Bod obnovy v produkci a, jak říkal režisér při diskuzi, jim na mezinárodním trhu trochu sebral vítr z plachet, ale každopádně není to kopírka, jdou vlastní cestou, a svůj futuristický cyberpunkový svět mají originální a dobře promyšlený. A hlavně tohle není punkový exploitation bordel jako Altered Carbon (česky láskyplně pojmenovaný Půjčovna masa), ale seriozní detektivka s příchutí klasických korporátních konspirací (vložte povinné aluze na Blade Runnera a Minority Report). Méně nahoty a akce, více zamotanější příběh. Ten příběh dává smysl, baví když se odkrývají jeho vrstvy a worldbuilding je tu překvapivě excelentní, a stihne nadhodit i nějaké ty hlubší myšlenky o možných dopadech technologie na společnost... ale co nefunguje zdaleka ideálně, je jeho dramatické podání.  Tady filmaři narazili na své limity a nedostojí svým ambicím - je jasně vidět velký potenciál, ale ty potenciálně silné momenty a motivy vyšumí do ztracena, odhalení se zbytečně avizují předem a tragičnost některých situací nedokáže režie dostatečně prodat.  Možná je to relativní nezkušeností debutujícího režiséra? Snad ve svém dalším filmu se nebude bát přitlačit na pilu víc a emocionální impakt narace ještě dopiluje.  A imo až moc si vypomáhají parafrázemi kultovních žánrových filmů (Ghost in the Shell, Matrix, Blade Runner, etc) místo aby ten svůj originální styl středoevropského cyberpunku drželi pořád. Fanouška žánru to u srdíčka zahřeje, ale je to jen berlička bez které by se dalo obejít.  I přes to jsem za tenhle film pořád hrozně rád. Kultovní klasika to asi nebude, nicméně zázrak v rámci České kinematografie je to pořád - a všichni na to proboha jděte, ať máme víc takových.  8/10 ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ode mě velká pochvala! A žádné že laskavá. Krásný biják! Vymazlený casting, to předně. Každý jeden z aktérů, který se objeví před kamerou je atraktivní a odvádí hereckou excelentní práci. Andrea Mohylová je TOP! Neznala jsem, ale dávno se mi nestalo, že vidím naši mladou herečku, která vystupuje bez afektu a manýr, naposled Zuzka Konečná v Budiž světlo, za což ostatně získala Slnko v sieti, Andrea Mohylová je mimořádně zajímavá, tohle jí sedlo. Dále luxusní kombinace výrazných tváří Karla Dobrého, Jana Vlasáka, Milana Ondríka, Václava Neužila, Richarda Stankeho, Ivety Duškové, Matěje Hádka, atd. Užívala jsem si je, jako dávno ne!  Navíc konečně se jede na vlně, kdy Slováci mluví slovensky a Češi česky, snad se blýská na konec Burešů a šišlajících Darinek, které neumí české š, č, ž plus správný akcent ani po sto letech života u Vltavy, konec dabování Jiřího Bartošky do slovenčiny a obráceně, kamera top, make-up maximální pochvala, skvěle upravení, dávno jsem takto brilantní práci na plátnech v českých, byť koprodukčních, filmech, neviděla, lokace, výprava, dialogy, kvalitně odvedená režisérská práce, střih i scénář. Nesouhlasím s kritikou, že příběh pokulhává a že už to tady bylo a podobně, za roky kinematografie už tady skutečně bylo vše, ale já se řadím k těm, kterým extravagantní výstřelky, vzniklé jen proto, že to tady ještě nebylo, málokdy ulahodí, respektive velmi zřídka mi dopřejí pohodový filmový zážitek, pokud ano, většinou se jedná o kolosální projekty megalomanských zahraničních produkcí, ale tady je řeč o vcelku komorní česko-slovensko-polské trošku Gattace, která je velmi vkusně vypiplaná, citlivě nasnímaná, má tempo vhodné pro široké spektrum diváků, rozumně nakládá s násilím, je vizuálně podmanivá, s krásnou hudbou i závěrečnou skladbou Káči a 518, čili věřím, že tohle dokáže oslovit i diváky, kterým žánr sci-fi k srdci zrovna nepřirostl. Bodu obnovy přeji mnoho spokojených diváků ve všech koutech světa, kam jejich distribuce film zakoupily (že jich je luxusní řádka) a Robertu Hlozovi mnoho dalších úspěchů. Jo a nemusíme se bavit o srovnání s celou řadou stupidních, splývajících kravin, které české a slovenské produkce chrlí roky, kdy člověk strká hlavu studem pod sedadlo a nemíní je ocenit ani z nelaskavější slušnosti, či z osobních vztahů k aktérům, kteří to kvůli složenkám vzali... ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Lahůdka pro fanoušky P. K. Dicka, sci-fi i českého filmu obecně. Ti první si přijdou na své díky potemnělé atmosféře plné paranoie a zákulisních intrik, i závažným otázkám, které snímek nastoluje, spojeným s využíváním nových technologií. Druzí se po letech dočkali kvalitního žánrového přírůstku, třetí se přesvědčili o tom, že i v českých (a spřátelených) poměrech se dá zvládnout slušná produkce, kterou zdobí výprava, zvuk i vizuál. Vady na kráse se pochopitelně najdou - sama detektivní linka není nijak objevná a možná trochu skřípe, stejně jako věrohodnost chování postav. Za mne slušné 4,5*, původně jsem dal 4, ale po přečtení názorů některých zdejších rozumbradů, kteří si do české žánrové tvorby musí kopnout už z principu, s čistým svědomím zaokrouhlým nahoru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čakanie na Bod obnovy po sľubnom traileri bolo lepšie ako samotný film. Ale to už tak často pri sci-fi chodí, i keď samozrejme nie vždy. Uchádzajúca zápletka a spočiatku zaujímavý vizuál prechádza časom, či skôr dosť rýchlo, ku viacerým klišé a zameniteľnej atmosfére hraničiacej s nízkorozpočtovou sci-fi tvorbou zanietených začínajúcich autorov. Čo však môže byť mnohým sympatické. Bod obnovy sa berie smrteľne vážne, nakoniec tu nie je nič, čo by sme už nevideli a samotný sci-fi prvok pri bližšom nahliadnutí nedáva príliš zmysel. Pozerateľné to ale je a našťastie to ubehne aj pomerne rýchlo. V podstate ide o indie mix Minority Report a Blade Runner, avšak aj v tunajších pomeroch sa takýto cieľ dal zvládnuť rozhodne lepšie. Napríklad už pri písaní scenára. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dobré dílo se podařilo. Česká filmová sci-fi už nemusí mít pachuť nějaké laciné televizní zábavy nebo koprodukce se spřátelenými socialistickými zeměmi (dnešní koprodukce jsou přeci jenom svobodnější, nikoli ideologickou volbou). Bod obnovy je bezesporu výjimečný projekt, solidní detektivka z roku 2041. Blízká budoucnost je vystavěna kolem možnosti zálohovat lidstvo, což game changer. Hlavní mužské role hrají klasické tváře Dobrý, Matěj Hádek a Neužil, naopak herečky jsou nové: Andrea Mohylová a Agáta Kryštůfková a zřejmě bude radost sledovat jejich další kroky. #čsfdprojekce ()

Galerie (128)

Zajímavosti (24)

  • Když Toffer (Milan Ondrík) utíká skrz hřbitov před Em (Andrea Mohylová), má ruce spoutané, ale když doběhne na silnici a srazí ho auto, už má ruce volné bez pout. (Oxymoron5)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama