foto

Václav Neužil ml.

  • nar. 4.10.1979 (40 let)
    Plzeň, Československo

Biografie

Moto: „To, jak se chováme k druhým, se nám vrátí…“
 
Jak působí a co o sobě říká:
Přemýšlivý, pravdivý, ochranářský, otevřený, intuitivní, podporuje hnutí Duha, věří v minulé životy. Nejraději má černošskou hudbu, hip-hop, funky. Nemá autorské ambice, jako herec se cítí spokojený. Ve volném čase cestuje a sleduje filmy ze všech částí světa, tato jeho záliba prý hraničí s posedlostí. Nejde mu dabing.

Václav žil se svou sestrou, rodiči i prarodiči ve dvougeneračním domě ve vesnici Račice u Plzně. Les, zahrada, od rána do večera byl venku. Rodiče byli učitelé, jeho dědeček, herec Plzeňského divadla Václav Neužil: „Herecky mě děda neovlivnil, umřel, když mi bylo deset. Viděl jsem ho na jevišti jen jednou, v adaptaci Tolstého „Vojny a míru“, v té době mě ještě divadlo nezajímalo. Děda ale ve mně probudil vztah k přírodě.“

Rodiče ho vedli ke kultuře, k hudbě, filmu, divadlu, hrál 12 let na klavír, našel si cestu ke sportu, hraje hokej, florbal, tenis. Je součástí klukovské kapely Vodotrysk, ve které inklinovali k humoru divadla Sklep i skupiny Vltava, šlo o folkrockové sdružení střižené recesí a od šestnácti je členem plzeňského amatérského divadla Antidivadlo.

Po střední škole studuje po vzoru rodičů pedagogickou fakultu, předměty chemie a biologie, dál hraje divadlo a hraje v kapele, ale studiem se trápí, nebaví ho, hlásí se na JAMU i DAMU, ale na poprvé ho nepřijímají. Znovu  zkouší brněnskou JAMU a je úspěšný a nastupuje na školu, ve čtvrtém ročníku dostal pozvání od divadla Na zábradlí na malou roli v „Misantropovi“, z čehož si odvodil, že ho chtějí do angažmá, ale nestalo se tak. JAMU Absolvuje v roce 2003.

Herecká očekávání Václava jsou velká, stejně tak velká jako zklamání, která následují. Píše do divadel, kde by chtěl hrát, nedostává však žádnou odpověď. Zažívá krušné časy, je bez angažmá na „volné noze“ a druhou nohou souběžně na úřadu práce. Vystupuje v dětském divadle Polárka, v divadle 7 a půl, Studiu Marta, v Ha divadle, hostuje v Mahenově divadle v inscenacích „Adam Geist“ a „Pasti na myši“. O hraní pro děti říká: „Je to těžké, nebaví mě to, protože to neumím, nebo to neumím, protože mě to nebaví?“
 
Přichází osudová nabídka od Pitínského, který ho již znal. Nabídl mu roli Torvalda Helmera v „Noře“ v Divadle v 7 a půl, ta se stává odrazem pro pozdější pražské angažmá. Roli Thorvalda považuje Václav za jednu ze svých nejkrásnějších. Zjišťuje, že Pitínský není jen osudový režisér, ale i člověk, se kterým si velmi rozumí. 

„Po zkušenostech z Brněnského Národního jsem chtěl působit v nějakém malém divadle, velké jeviště jsem si vyzkoušel už během školy v Národním divadle v Brně a cítil jsem se tam ztracený, vlastně mě nejvíc chyběl intimní kontakt s diváky, což byl zásadní impuls, proč jsem se vůbec rozhodl zkusit divadlo dělat profesionálně.“

Za iniciační divadelní zážitek pokládá Pitínského „Divadelníka“ v Divadle Na zábradlí s Martinem Hubou. Po nepříliš úspěšné herecké sezoně roku 2005 se objevuje nabídka z Ostravy z divadla Petra Bezruče, zavolá však režisér Krobot a nabízí mu hostování v divadle v Dejvické. A po odchodu kolegy Taclíka i angažmá. Nastupuje sezónou 2006 v Pitínského inscenaci podle Goethova románu „Spříznění volbou“. Hostuje v Divadle na zábradlí v „Ivanovovi“.

O herectví si myslí:
„Přijde mi legrační, když se mluví přehnaně vážně o naší branži, přiřazovat tomuto povolání jakousi veledůležitost, mi přijde nepatřičné. Herec má prapůvodní touhu se předvádět, v tom se liší od ostatních, neměl by být vztahovačný, měl by mít smysl pro humor, myslím, že ten souvisí s vnitřní stabilitou.“ 

V mužské kategorii byl oceněn Václav Neužil cenou Thálie 2012 za roli Mugsyho ve hře „Dealer's Choice“. O roli říká: „Byla to zážitková jízda ve spárech postavy. Ale v určité fázi zkoušení ji musíte ovládnout, s tím mi hodně pomohli kolegové. Takto silné pocity jsem měl naposledy při zkoušení „Nory“ s Pitínským. Jsem tedy rád, že jsem dostal Thálii právě za tuto roli“.

O pohádkách a pořadech pro děti říká:
Nemám rád, když autoři dělají z dětí blbce a podceňují jejich přirozenou inteligenci a intuici. Když jim servírují něco, co není pravda, protože si myslí, že na pravdu nejsou dostatečně připravené. Když se tím pádem pak pro mě pohádka stává povrchní a černobílá.“

Hraje v inscenaci „Honey“ v režii Miroslava Krobota a ve spolupráci s La Putykou. „Herci se tu museli hodně přiblížít k akrobatům La Putyky a oni zase k nám. To přestavení mě velmi nabíjí,“ říká. Za dobu působení v Dejvickém divadle ztvárnil na dvacítku rolí, například v inscenacích „Černá díra“, „Ucpanej systém“, „Kafka 24“ a  mnoha dalších.

Václav a film:
Začíná malými rolemi v Duše jako kaviár v roce 2004, následuje Maharal - Tajemství talismanu, nebo například Protektor či Ve stínu. Nejvýrazněji, se divákům vepsal do paměti hlavní rolí v seriálu Svět pod hlavou v roli Filipa Marvana. Celkem je to kolem padesáti filmů, i televizních, a na 15 seriálů, ve kterých Václav hrál. Zahrál si i v životopisném filmu Zátopek, ve kterém hraje hlavní roli a pro kterou si fyzicky musel sahat hodně na dno svých sil.

V době svého působení v Brně byla jeho partnerkou herečka Plodková. Je ženatý, jeho manželkou je produkční Lenka Neužil Stárková, sestra herečky Eriky Stárkové, mají syna Vincka.

Josef "sator" Čtvrtníček

Herecká filmografie

Filmy

2021 Zátopek
2020 Matky
2019 Cesta do nemožna
Hodinářův učeň
Národní třída
2018 Dukla 61 (TV film)
Toman
Tátova volha
2017 Bába z ledu
Přání k mání
Zádušní oběť (TV film)
Úkryt v zoo
2016 3. poločas (studentský film)
Anthropoid
Lichožrouti
Černý dort (studentský film)
2015 Fotograf
Jan Hus (TV film)
Sedmero krkavců
Ztraceni v Mnichově
2014 Andělé všedního dne
Piknik (TV film)
2013 L. H. (studentský film)
Rozkoš
2012 Modrý tygr
Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka
Sejít z cesty (TV film)
Ve stínu
2011 Alois Nebel
Konkurz
Milovaní
Třídilové
Vendeta
2009 Muži v říji
Protektor
Rytmus v patách (TV film)
Zoufalci
2006 Maharal - Tajemství talismanu
2004 Duše jako kaviár

TV seriály

2020 Republika Blaník (TV seriál)
Láska, virus, naděje (E05)
Zrádci (TV seriál) - herec, a.z.
Všechno bude OK (E06) - herec, a.z.
Dovolenka v Polsku (E04) - a.z.
Hlavně ať se to nedozví máma (E02)
další epizody (4)
2019 Vodník (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Zkáza Dejvického divadla (TV seriál)
Zkáza (E06)
Smrad (E05)
Šmejdi (E04)
další epizody (6)
Lajna (TV seriál)
Zářez (S02E06)
Stanley cup (S02E05)
Čevabčiči (S02E04)
další epizody (5)
2018 Dabing Street (TV seriál)
Poslední dabing (E12)
Destrukce (E11)
Monitoring (E10)
další epizody (12)
Dáma a Král (TV seriál)
Zapomenutá vražda (S02E05)
2017 Lajna (TV seriál)
Talkshow (S01E05)
Single Lady (TV seriál)
Sexy šéfka (S01E01)
Svět pod hlavou (TV seriál)
1983 (E10)
Mrtvý muž (E09)
Rodinná záležitost (E08)
další epizody (10)
Taxikář (TV seriál)
Revival pitomců (E07)
2015 Atentát (TV seriál)
Chobotnička (E09)
Popel (E08)
Právo na prodej (E04)
další epizody (4)
Doktor Martin (TV seriál)
Pokrevní vztahy (S01E09)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
Zlíbám tě, až zabiješ (E03)
2014 Čtvrtá hvězda (TV seriál)
Třináct sirotků (E12)
Hodina H. (E11)
Ochránce smečky (E10)
další epizody (12)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Diskrétní odpad (S01E05)
Luketka (S01E04)
2013 České století (TV seriál)
Den po Mnichovu (1938) (E02)
2012 Setkání s hvězdou (TV seriál)
Dagmar Havlová (E04)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
O mrtvých jen dobře (S03E06)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Soud pana Havleny (E05)
Soukromé pasti (TV seriál)
V síti (S02E04)
2010 Zázraky života (TV seriál)
Miminko (S01E13)
Nevím, čí jsem (S01E12)
Maruška (S01E11)
další epizody (10)
Comeback (TV seriál)
Komu zvoní hrany (S02E03)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Život na inzerát (S01E13)
Vojna (S01E12)
Strážce duší (TV seriál)
Neviditelný zabiják (S02E03)
2007 Maharal - Tajemství talismanu (TV seriál)
Cesta světla (E05)
Camera obscura (E04)
Loupež (E03)
další epizody (5)

Dokumentární

2020 Nemocnice v první linii (TV seriál) - vyp.
2015 Film o filmu: Sedmero krkavců

Hudební videoklipy

2020 Marie Rottrová: Cesta (hudební videoklip) - a.z.
Mutanti hledaj východisko: Klimeš (hudební videoklip)
2019 Miroslav Kemel - Za naší stodolou (hudební videoklip) - a.z.
2018 Circus Ponorka feat. Vanua 2 – Rain (hudební videoklip) - a.z.
2017 Kristína: Sympatie (hudební videoklip)
2015 David Koller - Recidiva (hudební videoklip)

Divadelní záznam

2018 Vzkříšení (divadelní záznam)
2011 Černá díra (divadelní záznam)
2005 Nora (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2020 27. Český lev (TV pořad)
Mimořádné Ceny Neuron: Odvaha měnit budoucnost (TV pořad)
2018 25. Český lev (TV pořad)
2015 Český lev 2014 (TV pořad)
2013 Možná přijde i charita 2013 (TV pořad)
2012 Ceny Thálie 2011 (TV pořad)
Na forbíně TM (TV pořad)
2011 Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
2004 Na stojáka (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(94)