Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na Německou produkci hodně solidní nadprůměr. Absurdita některých scén je neskutečná. Záběr, kdy se uprlíchlíci schovávají před nalétávajícími střemhlavými bombardéry D3A VAL pod vlajku nacistickou s hákovým křížem je jednou z nich. Stejně tak mrazí při závěrečných titulcích, kdy se člověk dozví o poválečném osudu Johna Rabe. Překvapil mne i Steve Buscemi, kterého moc nemusím - ale roli doktora jsem mu uvěřil. Já nechci hodnotit tohoto statečného muže (ač nacistu). Ale s nímek o něm. Předválečná Čína a invaze Japonského císařského vojska byla dobře zpracována. I poměry v rámci vyhrazené zóny. Asi by se dalo lecos vytknout, ale beru v potaz že snímek netočili Američané, ale Němci. Na 4 hvězdy tomu něco málo ale chybělo ...Přesto doporučuji shlédnout už jen kvůli Nankingu.. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Je těžké vytvořit dobrý film i když je podle skutečných událostí. Právě tento snímek je tím důkazem. John Rabe je jednoznačně velké jméno v historii, ale toto zpracování nepatří k těm velkým. .. A i když je místy dojímavý, děsivý či pravdivý, jsou to stále jen části jednoho méně povedeného celku. .... HODNOCENÍ: 60% (3*) ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

O tzv. nankingském masakru jsem, přiznám se, do zhlednutí tohoto filmu skoro nic nevěděl a ač film v tomto směru netlačí příliš na pilu, přesto mě docela zasáhl. To samé platí o postavě Johna Raaba, „nenapravitelného umíněnce“, pod jehož vedením se v rámci Nankingské bezpečnostní zóny podařilo zachránit životy okolo 200 tisíc Číňanů. Není přitom asi úplně správné tuto postavu přirovnávat k Oskaru Schindlerovi, jak se tu objevuje v některých komentářích. Ano, oba byly Němci a oba byli členy NSDAP. Ale John Raab, jak jej líčí tento film, byl svým způsobem anglický gentleman, což se tedy o Oskaru Schindlerovi asi úplně říct nedá. Přesto není pochyb, že Raabovi jeho postavení Němce při plnění jeho poslání v Nankingské bezpečnostní zóně velmi pomohlo. Říká se tomu historický paradox, a patří k nim i to, že John Raab, jak se dozvídáme ze závěrečných titulků, byl po návratu do Německa zatčen gestapem, aby jej po válce pro změnu západní spojenci odmítli zbavit nálepky nacisty. Některých paradoxů můžeme být svědky i v tomto filmu. Mezi ten nejsilnější asi považuji scénu, kdy se čínští obyvatelé Nankinku na popud Johna Raaba schovávají pod velkou nacistickou vlajku s hákovým křížem (kterou dotyčný ve zde jím vedené pobočce Siemensu doposud odmítal vyvěsit), aby se tak zachránili před bombardováním japonských letadel. Hodně působivá scéna... ()

Kuzlo 

všechny recenze uživatele

Veľmi romantizovaná verzia toho čo sa naozaj v Nankingu dialo. Je pochopiteľné, že nie každý divák by zvládal drsnú a nemilosrdnú pravdu vtedajšej Japonskej vojnovej mašinérie. Kto sa chce dozvedieť viac aké zverstvá sa tam diali musí siahnuť po drsnejšej adaptácii Nanking! Nanking! alebo po dokumente Nanking ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Film ako oslava a vzdanie hold človeku - nemcovi - člena fašistického Nemecka, ktorý zachránil mnohých číňanov ( aj za pomoci ďalších osôb) pred vyvraždovaním japoncami.....a treba priznať že poctu a akúsi oslavu svojej osoby si patrične zaslúžil svojimi skutkami a obetovaním sa pre čínsky ľud......Hodnotím však film a nie veľkosť človeka a jeho skutkov. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Japonsko se dodnes nedokázalo k Nankingskému masakru postavit čelem a převzít za něj odpovědnost, jako to udělalo Německo po 2. světové válce. Někteří japonští autoři tvrdí, že obětí bylo "jen" 3 000, jiní dokonce tvrdí, že je to výmysl. (Petulka88)
  • John Rabe byl po návratu do Německa vyslýchán gestapem, propuštění se dočkal díky firmě Siemens. (morgos)

Reklama

Reklama