foto

Ulrich Mühe

  • nar. 20.6.1953
    Grimma, Sachsen, Východní Německo
  • zem. 22.7.2007 (54 let)
    Magdeburg, Sachsen-Anhalt, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V Grimmě, v Sachsenu, v Německu, se 20. června 1953 do rodiny kožešníka narodil Ulrich Mühe, který chtěl být již od dětství hercem. Po škole však pracoval jako dělník a jako strážník u Berlínské zdi, než ho odvolali kvůli jeho žaludečním vředům, které nakonec měli za následek jeho, relativně brzkou, smrt.

Mezi roky 1975 a 1979 studoval herectví na Vysoké Divadelní škole Hanse Otta v Lipsku a roku 1979 se poprvé objevil na divadelních prknech jako Lyngstrand v Ibsenově Paní z námoří. V roce 1983 vstoupil do německého divadla Deutsches Theater, kde se proslavil svojí schopností hrát komické i vážné role. Jeho role byly třeba z her Egmont (Goethe) či Peer Gynt (Ibsen). Hrál i Hamleta jak v originální Shakespearovské hře, tak v Die Hamletmaschine od Heinera Müllera. Na obrazovce se objevil ve filmu HÄLFTE DES LEBENS (1984), kde hrál se svojí druhou manželkou Jenny Gröllmann.

Organizoval také demonstrace v rámci sjednocení Německa. 4. listopadu 1989 krátce před pádem Berlínské zdi na Alexanderplatzu před půl milionem lidí prohlásil komunistickou monopolní moc za neplatnou. Ve stejném roce se proslavil v posledním filmu Bernharda Wickiho, DAS SPINNENNETZ. Byl tak divadelním hercem, televizním hercem a filmovým hercem jak v Německu, tak v zahraničí.

Hrál v satiře SCHTONK! (1991), filmu o falešné zprávě Hitlerových deníků, nebo Bennyho otce ve filmu BENNY'S VIDEO (1992) od německého režiséra Michaela Hanekeho. Ten ho obsadil ještě do filmu DAS SCHLOSS (1996) a do psychothrilleru FUNNY GAMES (1997), kde Ulrich Mühe hraje, společně se svojí třetí ženou Suzanne Lothar, zajatce ve vlastní prázdninové chatě.

Ztvárnil také řadu nacistických rolí, hrál Josefa Goebbelse ve filmu GOEBBELS UND GEDULDIG (2001), doktora Josefa Mengeleho ve filmu AMEN. (2002) a měl hrát také gestapáckého Klause Barbieho, přezdívaného Lyonský řezník. Kromě toho ale také hrál výstředního patologa doktora Roberta Kolmaara v 73 dílech právního krimiseriálu DER LETZTE ZEUGE, za jehož roli dostal ocenění německou televizí v roce 2005.

Celý svět ho poznal hlavně v roli kapitána Gerda Wieslera ve filmu DAS LEBEN DER ANDEREN (2006) režiséra Floriana Henckel von Donnersmarcka. Film dostal Oscara za nejlepší cizojazyčný film a Ulrich Mühe zde hraje policejního agenta a odposlouchává byt divadelního spisovatele Georga Dreymana. Ironií je, že sám Mühe byl tajnou policií Stasi odposloucháván, když si ho všimli jako divadelního herce. Jeho manželka Jenny Gröllmannová měla sloužit jako informátorka, nicméně všechna tvrzení, až do její smrti, popřela. Každopádně za roli v Životech těch druhých získal Ulrich Mühe spoustu ocenění za nejlepšího herce. Na udělování „Evropských Oscarů,“ nejenom film získal sošku, ale i režisér a herec Ulrich Mühe. Ten však trpěl žaludečními bolestmi již během natáčení Životů těch druhých.

Jeho posledním filmem byla německá komedie MEIN FÜHRER – DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER (2007), kde hrál profesora Adolfa Israela Grünbauma, židovského slavného divadelního herce, který měl pomoci Adolfu Hitlerovi k jeho projevu. V dubnu roku 2007 se v Los Angeles předávali filmové ceny a film Životy těch druhých získal Oscara. Ulrich Mühe potom odletěl do Německa kvůli urgentní operaci žaludku. V německém denním listu Die Welt se 21. července 2007 lid dozvěděl o Müheově rakovině žaludku.

Ulrich Mühe zemřel 22. července 2007, den po uvedení článku v Die Welt. 25. července byl pohřben v matčině vesnici Walbecku.

Vampireman

Herecká filmografie

Filmy

2011 Fragen an meinen Vater
Jedermann Remixed (TV film) - a.z.
2010 Nemesis
2007 Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi
2006 Geheimnis von St. Ambrose, Das (TV film)
Peer Gynt (TV film)
Životy těch druhých
2005 Země sněhu
2004 Hunger auf Leben (TV film)
2003 Alles Samba (TV film)
Hamlet_X
Im Schatten der Macht (TV film)
Spy Sorge
2002 Amen.
2001 Dreimal Leben (TV film)
Goebbels und Geduldig (TV film)
1999 Einfach raus (TV film)
Tatort - Traumhaus (TV film)
Todesengel (TV film)
Zabijáci
1998 36 hodin strachu (TV film)
Feuerreiter
Sieben Monde
1997 Funny Games
Sterben ist gesünder
Zámek (TV film)
1996 Das Tödliche Auge (TV film)
Engelchen
Peanuts - Die Bank zahlt alles
Tatort - Die Abrechnung (TV film)
Tödliches Schweigen (TV film)
1995 ...nächste Woche ist Frieden (TV film)
Geschäfte (TV film)
Komisařka Rosa Roth - Samé lži (TV film)
Nadja - Heimkehr in die Fremde (TV film)
Nikolaikirche (TV film)
Prasátko Rudi
1994 Blaue, Der
1993 Das letzte U-Boot (TV film)
Extralarge: Diamonds (TV film)
Neues Deutschland (TV film)
1992 Bennyho video
Schtonk!
1991 Ende der Unschuld (TV film)
Jugend ohne Gott (TV film)
1990 Hard Days, Hard Nights
Kleine Herr Friedemann, Der (TV film)
Nathan der Weise (TV film)
Philotas (divadelní záznam)
Rönnes Reise
1989 Egmont (divadelní záznam)
Pavučina
Prinz Friedrich von Homburg (TV film)
1988 Nadine, meine Liebe (TV film)
Tekutá zbraň (TV film)
1987 Erste Reihe, Die (TV film)
Sansibar oder Der letzte Grund (TV film)
1986 Aus dem bürgerlichen Heldenleben: Der Snob (TV film)
Přízrak v křoví (TV film)
1985 Die dritte Frau (TV film)
Hälfte des Lebens
Ten, který přišel
1984 Poggenpuhls, Die (TV film)
1983 Henry a Xenie
Mann und sein Name, Der (TV film)
Olle Henry
1982 Kabale und Liebe (TV film)

TV seriály

1998 Poslední svědek (TV seriál)
1997 Boomtown Berlin (TV seriál)
1994 Rosa Roth (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)

Dokumentární

2004 Der Ausländer
1993 Wehner - Die unerzählte Geschichte (TV film)
1990 Zeit ist aus den Fugen, Die
1988 Lieb Georg (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2004 Der Auftrag

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace