Reklama

Reklama

Nákaza

  • USA Contagion (více)
Trailer 1

Podnikatelka Beth Emhoffová se vrací ze služební cesty z Hong Kongu, kde se nakazí neznámým virem. Brzy onemocní i její syn Clark. Bethin stav se stále zhoršuje a o dva dny později se zhroutí s těžkými záchvaty. Její manžel Mitch ji odváží do nemocnice, ale žena přesto umírá. Patologové konstatují, že byl napaden mozek a centrální nervový systém meningo-encefalitickým virem. Zdrcený Mitch se vrací domů, a nachází syna Clarka mrtvého. Mitch je okamžitě izolován, ale ukáže se, že je vůči nákaze imunní. Se svou dospívající dcerou se pokusí odjet z města, ale národní garda jim v tom zabrání. Nastává chaos, nepracují sociální služby a objevuje se rabování obchodů a domů. Smrtící, vzduchem přenosný vir, který nemocné zabíjí během několika dnů, se rychle šíří po celém světě. Lékaři se snaží najít lék a minimalizovat paniku, která se šíří ještě rychleji než samotný virus. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 042)

POMO 

všechny recenze uživatele

Remeselne soderberghovsky kvalitná, inteligentná a herecky atraktívna predstava globálnej katastrofy a postupu jej riešenia. Viac než na "obyčajných ľudí" sa film sústredí na postavy, ktoré majú čo hovoriť do riešenia problému, a ktoré sa skrz ich zraniteľnosť tiež stávajú obyčajnými ľuďmi. "Chemickú" atmosféru podporuje progresívna elektronická hudba bez jedinej emócie. Silných momentov mohlo byť viacej, a to najlepšie nemuselo prebehnúť na začiatku. Vysvetľujúci záver je narýchlo odbitý. Celkovo slušná alternatíva katastrofického žánru, ako ho poznáme od Emmericha a spol :-) Ale Cuarónovi by predsalen svedčala viacej. Spomeňme si na jeho emocionálnych Potomkov ľudí... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Konečně někdo zfilmoval Pandemic;-). Ne vážně. Soderbergh si pohrává s tématem pandemie, strachu a paranoie naprosto brilantně. Scénář svět nenásilně přibližuje skrze mnoho postav a detailů okolo (televize v pracovně Cheevera) a drží si auru věrohodnosti. Ta ve spojení s chladně neosobním světem a hudbou dělá z Nákazy působivou vizi, která bohužel nebude atraktivní pro široké divácké publikum. Někoho jistě překvapí, že se tu prakticky neobjeví žádný "reportážní styl", kde se budou maximálně využívat média a jejich všudypřítomná masáž. To mě překvapilo také, ale do kontextu filmu a pojetí postav a událostí se to vůbec nehodí, budiž zadostiučiněním, že je tu alespoň blogger. Více zde. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Lietame do Ázie. Často. V dobrej viere. Tam však lietajú netopiere. Plné infekčnej nákazy. I keď chýbajú priame dôkazy. Preto nakrúti sa vopred film didaktický. Rejža bude vizionár: fantastický. Aby bolo všetkým jasné, prečo svet o desať rokov trochen zhasne. Aby nebolo potrebné hľadať iné príčiny (to by sa nakrútil film, označujúci odlišné viny). Emočne chladné, dokumentárne divadlo - fajne to pána Soderbergha napadlo. Zodpovedná reklama na očkovací vpich. Nebojte, vakcín bude viacero: stačí vybrať jednu z nich. I keď, Nákaza skôr propaguje očkovací vňuch - koža neporušená ostane - len máčnym makom to transformuje čuch. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Sama o sobě je Nákaza docela povedená a do jisté míry velmi aktuální (proto je taky v těchto dnech nejvyhledávanějším kouskem na CSFD). Šíření nemoci je znázorněno skvěle a člověk se o hlavní postavy opravdu bojí. Tvůrci totiž charaktery zabíjejí bez rozdílu. Ať už je hraje slavný herec nebo například nějaký "komparz". Hlavní problém je však v tom, že bych si film mnohem lépe dokázali představit jako minisérii typu Černobyl - na HBO by z toho byl určitě hit. Na tak malém časovém prostoru filmu totiž zanikají některé zajímavé vedlejší linky. Třeba vesnici v Číně prakticky úplně zazdili a pravý charakter Jude Lawa by taky zasloužil ještě o něco prohloubit. Jediný celkem "uzavřený" příběh, který dostal své adekvátní rozhřešení je ten od Matta Damona. Laurence Fishburne tomu také nebyl daleko, ale u něj si umím představit ještě slušnou soudní tahanici právě v duchu posledního dílu Černobylu. I tak mě ale film celou dobu držel a v rámci žánru se jedná o slušný nadprůměr (65%). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $75,658,097Tržby Celosvetovo $140,658,097Tržby za predaj Blu-ray v USA $7,098,033 Tržby za predaj DVD v USA $13,992,443║ Len povrchne líznuté, nemá to taký rozsah hrôzy, desilúzie ako bol spočiatku načrtnutý, od polovičky filmu sa to akoby ukludní a v pohode dohrá do finále, akoby sa Soderbergh ľakol ponúknuť skutočne drsnejšiu otvorenejšiu tvár zákerného nezastaviteľného vírusu, rovnako tak rozpačito pôsobí aj obsadenie množstva známych tvári, čo mi príde dosť zbytočné a absolútne neefektívne pre takýto námet, lebo ani jeden z nich nijak nezapôsobil aby povzniesol film do vyšších sfér, všetci sú ľahko vyšumiteľný, len priemer. /60%/ ()

Galerie (86)

Zajímavosti (19)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

31.12.2010

Další kalendářní rok se chýlí do finále a nechává v nás několik výjimečných filmových zážitků. Nebylo jich zas tolik, ale byly o to silnější. To na rok 2011 nám Hollywood (a nejenom ten) chystá… (více)

Reklama

Reklama