Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barevny sovětský umělecký film o admirálu Ušakovovi a jeho černomořských bitvách. - V 18. stoleti bylo Černé more a černomořské pobřeží v rukou Turků. Oblíbenec carevmy kníže Potěmkin chtěl postavit v Černomořském přístavu Chersonu silné loďstvo. Tímto úkolem pověřil kapitána Ušakova, který nejen dokázal přemoci morovou nákazu v Chersonu a vybudovat mohutnou flotilu, ale i vycvičit námořníky v novém způsobu vedení boje, jenž sice odporoval přísným nařízením admirality, ale jak budoucnost ukázala byl velmi účinný. Ušakov navzdory všem intrikám dvořanů a zahraničních nepřátel, navzdory mnohonásobné přesile Turků dovedl zvítězit nad tureckým námořnictvem v bitvách u Fidonisy, Kerče, Tendru a Kaliakrie a pozdvihl ruské námořnictvo na nebývalou úroveň.(FILMOVÝ PŘEHLED 43 / 1953) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Flego 

všechny recenze uživatele

Za hrdinu Čierneho mora je považovaný admirál Ušakov, za pomoci ktorého dostalo Čierne more pod svoju správu Rusko z rúk Turkov. Určite by sa mu to nepodarilo nebyť ctižiadostivého hoci rozmarného Potemkina, ktorý za neho loboval u despotickej ruskej cárovnej. Film sa síce venuje aj drovným intrigám, predsa len väčšiu časť venuje budovaniu ľodstva a získanie vplyvu v spomínanom mori. Technicky je snímok výborný, triky na slušnej úrovni, kostýmy sú úchvatné a nadmieru bohaté. Problém existuje v dialógoch a hlavne v neskutočne prehnanom pátose, ktorý glorifikuje ruského človeka. Lepší priemer. Druhá voľne nadväzujúca časť sa volá Koráby útočia. Film bežal v našich kinách v roku 1953. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Krásný historický film v barvě. Režisér Michail Romm jakoby ani nepatřil k sovětským filmařům. Na tu dobu si vybíral snad schválně historické náměty, aby nemusel točit socialistické duchařiny. Výkony všech herců jsou prostě báječné a je z toho cítit ta pravá dobrosrdečná ruská duše, která pro svou vlast dokáže téměř nemožné. Moc se mi to líbilo. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovKino Návštevnosť: 26,000,000 (Rusko)║ Admiral Ušakov je proste nespútaní živel, a aj po druhý krát ma jeho postava očarila, námorné bitky "z modelmi lodí" nemajú chybu, majú fakt čosi do seba, takže triky na tú dobu viac než dobré. /75%/ ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film pochází z dílny velmi talentovaného ruského filmaře Michaila Romma, příběh ruského admirála Ušakova se zakládá na reálném historickém podkladě, který především vyzdvihuje moderní námořní taktiku boje admirála Ušakova v 18. století. Námořní bitvy jsou na tehdejší dobu a možnosti velmi dobře natočeny. Do hlavní role obsadil málo známého, ale charismatického Ivana Pereverzeva, který roli Ušakova zahrál skvěle. Celkem vzato je to hodně staré, nicméně je to moc dobře zpracováno a zahráno. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nestává se často, aby byl novověký voják svatořečen (2001); v současnosti je mrtvý ruský národní hrdina i oficiálním patronem ruských strategických bombardérů (2005). Podobné kroky ve střední Evropě vyvolávají určité rozpaky, ale vypovídají současně mnohé o tom, co jsou skutečné ruské tradice, i o síle jejich působení. Pozorohodné osobnosti se dostalo adekvátního filmového ztvárnění, které jsou současně sice neokázalým, ale o to jednoznačnějším prolomením estetiky tzv. socialistického realismu. Jména tvůrců ADMIRÁLA mluví za vše: Michail Romm, Aram Chačaturjan, Jevgenij Tarle, Sergej Bondarčuk. Ale i ostatní slouží ze všech sil vznešenému námětu filmu. Dokonalé polidštění kateřinského Ruska a jeho protagonistů je dalším znakem, který nelze přehlédnout. Bojové scény jsou a způsob jejich natáčení je - nakolik to mohu laicky posoudit - na světové tehdejší úrovni. UŠAKOV je skvost, který se nedá přehlédnout. Skvělost, která vyniká ještě víc na dobovém pozadí, jež nikdo z tvůrců nemohl ovlivnit. Film je nepovhybnou předzvěstí chruščovovského tání. Předzvěstí, která oslovuje i po desetiletích (příští rok uplyne 75 let od jeho premiéry). ()

Zajímavosti (1)

  • Georgij Jumatov, hrající syna lékaře toužícího dostat se na Ušakovovu loď, i ve skutečném životě bojoval během Velké vlastenecké války na moři. Dokonce je nositelem „Medaile admirála Ušakova“. (chamonix)

Reklama

Reklama