Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Kass 

všechny recenze uživatele

"Já a moji kamarádi jsme prožili nejkrásnější prázdniny. Podnikli jsme velikou výpravu. Až do pravěku ..." Jasně si vzpomínám, že když mi bylo zhruba osm devět let, "Cesta do pravěku" byla mým bezkonkurenčně nejoblíbenějším filmem. Společně s kluky jsem si výpravu dokázal vždy skvěle užít. A poté ji v knížkách, u ilustrací Zdeňka Buriana, prožíval ve vlastní fantazii znovu... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kouzelný dětský film Karla Zemana. To, co se mu podařilo stvořit v 50. letech je něco neuvěřitelného. Celý svět nám mohl závidět. I když dnes by tyto triky asi nikoho nenadchly, tenkrát to bylo opravdu něco. Měl to neuvěřitelně vymakané. I celý ten nápad s cestou proti proudu času. No prostě nádhera. Tohle je určitě sen každého aspoň trochu dobrodružného kluka. Američani si to prý kdysi přivlastnili a vydávali to za svůj film, trapáci... "Ahoj kluci! Ta už jsem tady. To jsem rád, že jsem vás našel." ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jeden z top CZ filmů, které nepřestávám obdivovat. Karel Zeman je i v dnešní moderní době vzorem pro mnoho našich i světových filmařů, jež se klaní jeho práci a chovají k němu úctu jmenovitě například Tim Burton. S čím ve své době musel pracovat, že vesměs každý z jeho štábu měl i své druhé občanské zaměstnání, ze kterého čerpali návody, jak zpracovat triky a jaké skvosty z toho vzešly! Jako dítě jsem Pravěk žrala a nemohla jsem pak usnout. Pamatuju si, jak moc mě zasáhla bitva mezi něcosaury. Jak bojovali, jak se pokousali, jak krváceli a POZOR, TEĎ PŘIJDE SPOILER ... a jak ten jeden nakonec umřel ... KONEC SPOILERU. Stejně by mě zajímalo, jak se nakonec dostali domů? Jak se dopravili všemi těmi "horami", proti proudu řeky, bez lodě ... :-) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Za mých dětských let běžela Cesta do pravěku docela často v televizi a já jsem se pokaždé díval. Byl jsem tím filmem ohromen. Mí příbuzní si to bohužel vyložili jako fascinaci pravěkem a neúnavně mě zásobovali knížkami o dinosaurech. Abych neranil jejich city, předstíral jsem radost.:-) Ne, nejsem žádný Ross Geller a prehistorie mně nikdy bůhvíjak nezajímala, ale možnosti filmu ano. To, co pro film (a nemyslím jen český) udělal Karel Zeman, se dá z dnešního pohledu už těžko docenit. Ale některé scény si dodnes nejsem schopen vysvětlit. Třeba když ti kluci jedou na loďce a v popředí se z vody vynoří podivný ještěr s kachním zobákem. Rozhlíží se, mrká, mlaská, zcela přirozeně se pohybuje. Dělený obraz to být nemohl, zadní projekce taky ne a jestli to byla loutka, pak nejdokonalejší, jaká se do té doby objevila na celuloidu. Nebo ta scéna s mrtvým stegosaurem. Celá léta jsem žil v domnění, že šlo o velký model, až jeden dokument mi objasnil, že to byla dokreslovačka! Přirozená syntéza hraných a animovaných složek dělá z Cesty do pravěku stokrát věrohodnější podívanou než je Jurský park, kde se ještěři pohybují značně nepřirozeně (jakoby pérují), vypadají dost dvourozměrně a především hrají na kameru. Pch! Takže já jsem pro Cestu. 80% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl strasne davno este vo vtedajsej Ceskoslovenskej televizii a nikdy nezabudnem na scenu, kde hlavni hrdinovia liezli po chrbate mrtveho Stegosaurusa, ktoreho pouzil aj Spielberg v druhej casti JURSKEHO PARKU (1997) na zaciatku, kde ohrozoval zivot Julianne Moore s ostrymi bodakmi na chvoste. Aj dnes obdivujem triky, animaciu a nadherne farby, ktore su na rok 1955 proste uzasne a vobec sa necudujem, ze si v Amerike divaci mysleli, ze je to ich americky film :-) 09.06.2009 ____ Vladimír Bejval - (Jirka) +++ Petr Herrmann - (Toník) +++ Josef Lukáš - (Petr) +++ Zdeněk Husták - (Jenda) +++ Hudba: Emil František Burian, Vlastimil Pinkas +++ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Cesta do pravěku je částečně hraná, kreslená a byly zde použity i loutky. (mar48)
  • Během natáčení kluky zastihla i měnová reforma, na kterou stejně jako ostatní velmi tvrdě doplatili. „Ačkoliv jsme měli podepsanou smlouvu na čtyři sta korun za natáčecí den, nakonec jsme dostávali jen sto třicet, pokud se kvůli špatnému počasí netočilo, osmdesát a pokud nás nalíčili, ale před kameru jsme se nakonec nedostali, sto korun,“ prohlásil Petr Herrmann (Toník). (Duoscop)
  • Film byl komunisty preferován jako jeden z nástrojů odklonu od víry a propagaci sovětské vědy. Již tenkrát byl kritiky označován jako ideologický. Moc se líbil v NDR, na rozdíl od filmu Limonádový Joe, aneb koňská opera (1964). (Brtniik)

Reklama

Reklama