Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl strasne davno este vo vtedajsej Ceskoslovenskej televizii a nikdy nezabudnem na scenu, kde hlavni hrdinovia liezli po chrbate mrtveho Stegosaurusa, ktoreho pouzil aj Spielberg v druhej casti JURSKEHO PARKU (1997) na zaciatku, kde ohrozoval zivot Julianne Moore s ostrymi bodakmi na chvoste. Aj dnes obdivujem triky, animaciu a nadherne farby, ktore su na rok 1955 proste uzasne a vobec sa necudujem, ze si v Amerike divaci mysleli, ze je to ich americky film :-) 09.06.2009 ____ Vladimír Bejval - (Jirka) +++ Petr Herrmann - (Toník) +++ Josef Lukáš - (Petr) +++ Zdeněk Husták - (Jenda) +++ Hudba: Emil František Burian, Vlastimil Pinkas +++ ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Putování čtyř kamarádů proti proudu času je lemováno střetnutími s živými zvířaty, která nikdy nikdo živé neviděl. Na velice chabou dějovou nit jsou postupně zavěšovány výsledky úžasné imaginace Karla Zemana, doprovázené komentářem jako vyjmutým z Československého filmového týdeníku. Film se dost táhne a některé konfrontace s pravěkou zvířenou vzbuzují spíše úsměv, ač se jedná o pozoruhodnou práci, s přihlédnutím k době vzniku. Čeho jsem u tohoto filmu nakonec nejvíc litoval, bylo, že už mi není deset. Jinak by bylo mé okouzlení rozhýbanými dinosaury a množstvím poučných informací mnohem markantnější. 60% ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejbásnivějších a nejkouzelnějších pověstných až bájných filmů mého dětství svou jiskřivou imaginací, objevností triků, způsobem průniku do historicky nedostupných a tehdy takřka neznámých dob, i patosem svých pionýrských - a to doslova, včetně od skautů okopírovaných šátků - dětských hrdinů dodnes vyvolává mocné pohnutí ve svých divácích-pamětnících, ale, jak se zdá, také u diváků dalších generací. Česká škola animovaného a vědeckofantastického filmu - mezi její další šperky patří mj. dnes již rovněž klasičtí NÁVŠTĚVNÍCI - je a bude výzvou pro další filmařské generace. A současně pozitivní alternativou českého diváka k přemíře amerického filmového "zboží", které v tak velkém rozsahu spíše škodí než prospívá. Všem. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ti nejsprávnější hoši ze všech správných z temných 50. let, jednomu dokonce v Době Ledové stačí jen rádiovka a u límečku zapnutá košile, se bez jakéhokoli přesného vysvětlení vypraví na cestu do minulosti. S ROH až do Pravěku, mohl by poznamenat hnidopich. Pomáhají mu k tomu strojové dialogy a těžko stravitelná, bezchybná a notně prožívaná artikulace zúčastněného vypravěče. Nicméně světový filmový fenomén Karel Zeman funguje i zde. Vše podporuje skvělá hudba. "Považte hoši..." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Výlet štyroch mladých bádateľov riekou času zasväcuje diváka do historických faktov, obrázkov plných starovekých a pravekých zvierat, či striedania historických období. To všetko na podklade vynaliezavých trikových kúzel a technických manévrov, ktoré boli hlavným strojom na úspech. Banálne spracovanie príbehu, infantilné počínanie našich štyroch dobrodruhov a primitívne dialógy ma však neskutočne unavovali. Žiadna lepšia zápletka, žiadny väčší dobrodružný nádych, a to, že z desiatok historických zvierat, ktoré na svojej ceste stretli (neraz životu nebezpečných) sa všetky promenádovali na druhej strane rieky som takmer nevydržal. Slabšia hodinka dejepisu určená dnes už len naozaj menšiemu publiku. 55%. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Karel Zeman chtěl původně natočit „Cestu na Měsíc“, ale zalíbily se mu pravěké malby Zdeňka Buriana a dostal nápad natočit raději Cestu do pravěku. (mar48)
  • Odborným poradcem filmu byl špičkový paleontolog Josef Augusta. Jeho syn Pavel Augusta vzpomínal, že se byli spolu podívat na natáčení filmu na řece Váh na Slovensku. Model stegosaura z filmu si profesor Augusta nechal přivést po natáčení k sobě na fakultu a dlouhá léta zdobil její interiér. Kam později zmizel už není známo. (sator)

Reklama

Reklama