Reklama

Reklama

Poutník Václav Vydra

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Životopisný / Krátkometrážní
Československo, 1971, 32 min

Kamera:

Pavel Mošna

Hudba:

Josef Spitzer

Hrají:

Václav Vydra st. (a.z.), Dana Medřická (vypravěč), Karel Höger (vypravěč), Luděk Munzar (vypravěč), Leopolda Dostalová (a.z.), Eduard Kohout
(další profese)

Obsahy(1)

Portrét jedinečného hereckého představitele velkých dramatických postav a mistra silného prožitku. V medailonu natočeném roku 1971 na svého nezapomenutelného hereckého kolegu ze zlaté kapličky zavzpomínali Leopolda Dostalová a Eduard Kohout. Vydrovo herecké umění bohužel bylo zachyceno pro budoucí generace jen okrajově, ve zvukovém filmu se objevoval spíše sporadicky a v nepříliš velkých rolích. V tomto snímku jako připomínka posloužila ukázka jeho role barona Kroga v Haasově filmové adaptaci Bílé nemoci (1937) a scéna dialogu s abatyší z inscenace Jegor Bulyčov natočená v roce 1952 pro jiný hercův medailon.... Václav Vydra starší (*29. 4. 1876 – †7. 4. 1953) má bezesporu své jedinečné místo v panteonu velkých osobností českého divadelního herectví. Svým až monumentálním pojetím postav byl předurčen pro ztvárňování nejvýznamnějších dramatických a tragických rolí v repertoárech Divadla na Vinohradech a Národního divadla. Nezapomenutelný byl jeho Othello, Julius Caesar, Mefistoteles z Goethova Fausta, vodník Ivan z Jiráskovy Lucerny či Jegor Bulyčov. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Pravý herec neinterpretuje, ale tvoří. Nevykládá myšlenku básníkovu, ale uskuteční ji. Osobnost Václava Vydry, jednoho z nejoddanějších služebníků české divadelní Thálie, je připomenuta prostřednictvím tohoto skromného televizního vzpomínání nanejvýš důstojně, s důrazem na jeho velké osobní zanícení pro herectví, které se přenášelo nejen na jeho jevištní partnery, ale také na diváky v hledištích. ()

Reklama

Reklama