foto

Luděk Munzar

  • nar. 20.3.1933 (83 let)
    Nová Včelnice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Luděk Munzar se narodil v Nové Včelnici v jižních Čechách, dětství ale prožil ve Smiřicích u Hradce Králové, a tak si vytvořil vztah spíše k východním Čechám. Vystudoval Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové. Celý život ho přitahovala technika a během dětství a dospívání měl velký sen stát se vojenským stíhačem. Nakonec ale dal přednost herectví, o které se začal zajímat během středoškolského studia, kdy hrál v mládežnickém souboru Mladá scéna v Hradci Králové. V letech 1952-1956 vystudoval u Vítězslava Vejražky pražskou DAMU. Letectví, stejně jako automobilová vášeň, se mu staly životním koníčkem.

První angažmá získal v roce 1956 v Mladé Boleslavi. Už po jedné sezóně si ale talentovaného mladíka všimli v Praze, a tak se roku 1957 objevil na jevišti Národního divadla. Zobrazoval nejdříve romantické hrdiny a revoltující mladíky, ale postupně se vypracoval jako psychologický herec ztvárňující složité charaktery. V 70. a 80. letech patřil k těm hercům, kteří utvářeli podobu Národního divadla. Vynikal výrazově bohatým herectvím a řada jeho představení patřila k legendám českého divadelnictví. Hrál např. Švandu ve Strakonickém dudákovi, Mercuria a Jindřicha V. ve Shakespearových hrách, v Brechtově hře ZADRŽITELNÝ VZESTUP ARTHURA UIE si zahrál bezohledného gangstera jako podobenství Adolfa Hitlera. Postupně se propracoval i k divadelní režii, v roce 1989 v Národním divadle režíroval Goldmanova Lva v zimě a střihl si tam i hlavní roli Jindřicha II. V národním divadle si našel i životní partnerku - stala se jí známá herečka Jana Hlaváčová.

Ještě za vysokoškolského studia Munzar okusil práci v televizi, hned v počátcích jejího vysílání působil jako televizní hlasatel. Televize mu po celou dobu jeho herecké kariéry také poskytovala větší prostor. Po ukončení DAMU se začal objevovat v malých filmových rolích, ty významnější přišly až v 60. letech. Zahrál si např. v Sequencově snímku ATENTÁT nebo v KOČÁRU DO VÍDNĚ od Karla Kachyni, kde ztvárnil jednoho ze dvou německých zběhů. Jako kariéristický funkcionář se objevil v dramatu ŽERT podle románu Milana Kundery. V 70. letech zazářil v ČARODĚJOVĚ UČNI od Karla Zemana, kde se stal vypravěčem a propůjčil svůj hlas malému Krabatovi.

V 80. letech si zahrál např. velitele žoldnéřů v dobrodružném historickém příběhu POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU, hlavní roli skláře Jakuba Cirkla si zahrál v průměrném televizním seriálu SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE. Zajímavou příležitost dostal v televizní inscenaci UBOHÝ PAN KUFALT, kde si zahrál propuštěného trestance v Německu postiženém hospodářskou krizí. V 90. letech se zaskvěl jako Pilát v inscenaci PILÁT PONTSKÝ, ONOHO DNE. Objevil se také jako kriminalista v inscenaci PŘÍBĚH KRIMINÁLNÍHO RADY. Větší roli soudce Bareše získal i v seriálu NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE.

V roce 1990 Luděk Munzar opustil spolu se svou ženou Národní divadlo, protože jeho představy o poslání a směřování divadla se odlišovaly od představ nového vedení. Manželé spolu začali jezdit po zájezdech s pořadem S VŮNÍ ŠMINEK A BENZÍNU a měli více než 350 vystoupení. Krátký čas se pokoušel Munzar neúspěšně podnikat v automobilových službách. Do divadla se už jako herec nevrátil, příležitostně se věnoval divadelní režii. V posledních letech se zapsal do paměti televizních diváků především jako průvodce televizními cykly scénáristy a režiséra Bedřicha Ludvíka ROZHLÉDNI SE, ČLOVĚČE, PAMĚT STROMŮ a ZPÁTKY K PRAMENŮM. Je autorem knihy Když jsem to slíbil o svém vztahu k létání a knihy říkadel S vůní vánku po heřmánku věnované své vnučce Aničce. Je otcem dvou dcer, starší pracuje jako městská policistka, mladší Barbora Munzarová je úspěšnou herečkou.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2014 Piknik (TV film)
2013 Nevinné lži (TV seriál)
Byl lásky čas (E08)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Svatá čtveřice
2011 Nevinnost
Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
Vůně kávy (TV film)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Majlant (S03E01)
Hraběnky (TV seriál)
Trapasy (TV seriál)
2006 Místo v životě (TV seriál)
Příkopy (TV seriál)
2005 Náves (TV seriál)
2004 I ve smrti sami (TV film)
Smetanový svět (TV film)
2001 Takový slušný člověk (TV film)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Bouřka (S02E10)
Doktor Smrt I (S02E08)
Táta (S02E07)
1999 Hanele
Hotel Herbich (TV seriál)
Ortel (TV film)
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1997 Jak vyženit z pekla štěstí (TV film)
Lakomec (TV film)
Pražák (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
Zlatá česká hlavička (TV film)
1995 Den, kdy unesli papeže (TV film)
Generál Eliáš (TV film)
Kníže Václav (TV film)
Modrá krev (TV film)
1994 Bludiště (TV film)
Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Příběh kriminálního rady (TV film)
Zapomenuté tváře (TV film)
Z hříček o královnách: Nevěra po císařsku (útržek římský) (TV film)
1993 Hora jménem Andělská (TV film)
Noc rozhodnutí (TV film)
1991 Dido (TV film)
Pilát Pontský, onoho dne (TV film)
Růže z Bertramky (TV film)
Štúrovci (TV seriál)
Území bílých králů (TV seriál)
1990 Chybná diagnóza (TV film)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Střela (S01E05)
1988 Bronzová spirála (TV film)
Herec (TV film)
Kdoví, kdy začne svítat (TV film)
Návrat (TV film)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
Smrt guvernéra (TV film)
1987 Karanténa (TV film)
Mág
Srdíčko (TV film)
Třináctý předseda (TV film)
Zatmění všech sluncí (TV film)
1986 Kdo se bojí, utíká
Kus života (TV film)
Lev s bílou hřívou
Zlá krev (TV seriál)
1985 Kronika krysaře
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Vévodkyně valdštejnských vojsk (divadelní záznam)
1984 Jestřábí věž (TV film)
S čerty nejsou žerty
Žofka z Janovic (TV film)
1983 Naši furianti (divadelní záznam)
Nuž, brány dokořán již otevřete...! (TV film)
Pod nohama nebe
Smrt krále Václava IV. (TV film)
1982 Ale je ženatý (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Milenec (E02)
Milostný poločas (TV film)
Poslední propadne peklu
Pouť králů (TV film)
Salvador, sedmnáctého března krátce po páté (TV film)
Třetí princ
Vyhnanství (TV film)
Zelená je tráva (TV film)
1981 Soví hnízdo (TV film)
Sredni Vaštar - vyp.
Ta chvíle, ten okamžik
Tři spory: Spor architekta Zítka (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Velké malé vody (TV film)
1980 Bruncvík a lev - vyp.
Jak napálit advokáta
Kašpárek, Honza a ti druzí (TV seriál)
Každý má svůj stín (TV film)
Královská hra (TV film)
Medvědí tanec (TV film)
Něco je ve vzduchu
Příběhy modrého telefonu - Maska (TV film)
Temné slunce
Život je tvrdolín (TV film)
1979 Čas pracuje pro vraha
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Druhá první dáma (TV film)
Osamělý jezdec (TV film)
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
Zlaté rybičky (TV film)
Zlatí úhoři (TV film)
1978 Od zítřka nečaruji
Paví král (TV film)
Pohádky z květináče (TV seriál) - vyp.
Putování skřítka Hajáska (TV seriál)
Silnější než strach
Stříbrná pila (TV seriál)
Zip (TV film)
1977 Alimenty (TV film)
Čarodějův učeň
Pasiáns
Zrcadlení
1976 Doba strachu (TV film)
Dům Na poříčí
Malá mořská víla
Nezbedná pohádka (TV film)
Odysseus a hvězdy
Paleta lásky
Petřička (TV film)
Šťastné a veselé (TV film)
Terezu bych kvůli žádné holce neopustil
1975 Akce v Istanbulu
Anna, sestra Jany
Na konci světa
Škaredá dědina
Užovka (TV film)
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Nepřátelé veřejnosti (TV film)
Sedmého dne večer
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vyznavači ohně (S01E02)
1973 Hliněný vozíček (TV film)
Klobouk plný deště (TV film)
Otevřený kruh (TV film)
Větrné moře
Země zlatých plodů (TV film)
1972 Hráč
Opory společnosti (TV film)
Slečna Golem
Smrt si vybírá
1971 Hry lásky šálivé
Nikdo mi nic nepoví (TV film)
Podezřelé prázdniny (TV film)
První radosti (TV film)
Rozsudek (TV seriál)
1970 Julián odpadlík (TV film)
Kouzelný dům (TV film)
Slečnám nic nevadí (TV film)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Žalář nejtemnější (TV film)
1968 Jarní vody
Královský omyl
Objížďka
Žert
1967 Raději potmě (TV film)
Sedmero krkavců (TV film)
Stud - vyp.
Waterloo (TV film)
1966 Doktor a běsi (TV film)
Dvě z Říma (TV film)
Kočár do Vídně
Nahá pastýřka
Úzkost
1965 Lysistrata (TV film)
Neviditelný (TV film)
5 milionů svědků
1964 Atentát
První den mého syna
Shakespearovské monology (TV seriál)
1963 Mykoin PH 510
Strašidlo, které se směje (TV film)
Zlá minuta (TV film)
1962 Horoucí srdce
Jejich den (TV film)
Měšťáci (TV film)
1961 Kde řeky mají slunce
Labyrint srdce
Pouta
Reportáž psaná na oprátce
1960 Pochodně
Srpnová neděle
1959 Letiště nepřijímá
Pět z milionu
1958 Dnes naposled
Morálka paní Dulské
Noční návštěva (studentský film)
Občan Brych
1957 Přijde čas (TV film)
Ročník 21
1956 Dalibor
Dědeček automobil

Dokumentární

2016 Věčná Slavia
2015 Tajemství Rudolfa Hrušínského (TV film)
Václav Hybš 80 (koncert)
2012 13. komnata Jaroslavy Tvrzníkové (TV film)
2011 Jakub Sklář – Luděk Munzar (studentský film)
2010 Království poezie Gabriely Vránové (TV film)
Příběhy slavných: Sukovitá duše (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Příběhy slavných -Umanutec (TV seriál)
2005 Zpět k pramenům (TV seriál)
2002 Paměť stromů (TV seriál)
Předčasná úmrtí: Je samo tělo tvé a kolem zem (TV film)
Spravedlnosti času... (TV film) - a.z.
2001 Život za lásku (TV film)
2000 Příběhy slavných: Herec Karel Höger (TV film)
1998 Rozhlédni se, člověče (TV seriál)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1994 Legenda zvaná Beatles (TV film)
1984 Matyáš Bernard Braun - vyp.
Opus pro Smrtihlava - vyp.
1979 Český písničkář
1969 Balada o tom, proč byl Daněk Mikulík za živa čtvrcen
Devět kapitol ze starého dějepisu
1968 Indiánské léto - vyp.
Znamení krve
1965 Město darované
Pražský chodec (TV film)
1964 Lidé od velké řeky - vyp.
Předměstí (studentský film)
Romeo a Julie 63
1963 Všední dny velké říše
1962 Cestou k objevům
1958 Motýli tady nežijí

TV pořady

2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Ceny Thálie 2011 (TV pořad)
Česká hlava 2012 (TV pořad)
2011 Legendární historky (TV pořad)
Zlaté vánoce - hraje Orchestr Václava Hybše (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
2005 O češtině (TV pořad)
Pošta pro tebe (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Ve vedlejší roli Spejbl a Hurvínek (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1988 Felixír (TV pořad)
1987 Vůně jehličí (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Zpívánky (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace