Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (176)

alchac 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, kterak se Krvavě sportující Hanys (Sun-Wu) Chuj přejedl kari, zhulil hašišem a Vešel do prázdna, je sice a priori mírně bizarní a dějově opět nepříliš invenční akční podívaná o jednom obzvláště pomstychtivém asurovi, avšak překvapivě chutně a plnokrevně zpracovaná, disponující dokonce i několika vskutku neotřelými brutalitkami (viz např. výtahový zářez), do jejíchž všech detailů sice bez podrobné encyklopedie hinduismu jeden nemá šanci proniknout, nicméně uvedené současně není nijak na překážku sledování. Vcelku tedy vlastně příjemné překvapení a jsem docela zvědav, s čím protagonista & režisér & scénárista přijdou příště. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

„Opičák" a jeho cesta za odplatou. Na režisérskou prvotinu to není vůbec špatný. Ale třeba kamera a střih je při svižnějších scénách až moc akční. Což se mi někdy líbilo ale občas to bylo možná na škodu a sralo mě to. Příběhově nejde o nic novýho a originálního ale audiovizuálně je to celkem vymazlený. Nakonec z toho sice nejsem nadšenej tak jako většina diváků a zdejších 75% mi přijde až přes příliš ale za vidění a pozornost film určitě stojí. O tom, že o Dev Patelovi(režie) ještě jistě uslyšíme je věc zcela jistá. Na vážkách mezi 3-4hvězdami se přikláním k lepším 3hvězdám. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Patelova cesta za pomstou je podstatně méně učesaná než John Wick (to srovnání není úplně fér, ale chápu že se mu Monkey Man nevyhne), ale ve výsledku je vlastně uvěřitelnější. Motivace hlavní postavy je jasně daná a je sympatické že od začátku není žádný super hrdina a finální souboj si musí pěkně vydřít. Duchovní a mystické prvky sem vzhledem k prostředí sedí jak pr*el na hrnec, hudba dobře zvolená a akce, které zase není tolik jak by se na první dobrou mohlo zdát, je víc než slušná. Monkey man je sice ve finále trochu jiný film než sem čekal, není úplně bez chyb a klidně by mohl mít o 15-20 minut méně, nicméně na režijní debut je to skvělá práce a osobně bych to do Deva Patela nikdy neřekl (ani tu režii ani to s jakým přehledem zvládne akční polohu)...80% ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Víc než jen derivát všech ikon akčního žánru. Dev Patel naservíroval osobitou, sebevědomou podívanou, která uhrane jak technickým a atmosférickým zpracováním, tak příběhovou výstavbou. Příběh rámují dvě zásadní a rozmáchlé akční sekvence, které jsou náležitě vybudované a zasloužené. Film tedy nesází na nonstop akci, jeho kořením je indická kůltura, mytologie a kasty. To vše dodává Monkey Manovi potřebnou svěžest přinášející přesah obyčejnému příběhu o pomstě. Jednoduše důmyslně zkonstruovaný biják, kde se pod povrchem schovává spousta na rozbalení. Vystřihnout doslovnou nadbytečnou minulost z prostředku, která narušuje plynutí, tak je to takřka perfektní prvotina. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Dobré to bylo, i když trošku jiné, než jsem čekal. Dev Patel se ukázal být dobrým akčním hrdinou, ale především se mu povedlo ukázat věci jako režisérovi. Umí si hrát s vizuálem a přestylizovanými barvami, krásně navodit dojem dvou světů v indické metropoli a v akci si je naprosto suverénní a jistý. Nápaditě využívá kameru i střih, ale i cover verze osmdesátkových písniček a navíc se ani v nejmenším nebojí krve. Opičí muž je hodně drsná podívaná a v akčních scénách připomene svou špinavostí a nekompromisností Raid nebo Ong-bak a Tom yum goong s Tonym Jaa. Dost tedy zamrzí, že celá tahle vizuální a akční lahoda stojí na tom nejbanálnějším žánrovém příběhu o pomstě, prakticky tu nejsou vedlejší postavy a indický mysticismus má na můj vkus možná až moc prostoru. Pořádně se to navíc rozjede až někdy v polovině, takže jsem z kina odcházel s pocitem, že jsem možná nedostal úplně to, v co jsem doufal. Jako debut je však Opičí muž vyzrálý, nápaditý a evidentně s chutí odehraný i natočený. Dev Patel mě jako tvůrce akčňáků rozhodně bude zajímat. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Film sa pôvodne pripravoval na natáčanie v Indii začiatkom roka 2020, bol však odložený a takmer zrušený v dôsledku pandémie koronavírusu. Patel sa potom rozhodol natočiť film na malom ostrove v Batame v Indonézii. (Arsenal83)
  • Patel počas natáčania stratil osvetľovača filmu kvôli infarktu myokardu. (Arsenal83)
  • Film neskrýva svoju inšpiráciu snímkou John Wick (2014) a ten je spomenutý aj v samotnom dialógu. (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno