• Lima

Divné, divné, místama úchylné. Kdesi v podzemí žije jakási civilizace, jejíž obyvatelé se neřídí zákony a jediné co uznávají je násilí. Jeden z jejich členů chce od nich utéct na povrch zemský. Jeden z nejdivnějších českých filmů, co u nás vzikly. Kdysi jsem na tom byl v kině, kde to prošumělo bez většího zájmu a v televizi to myslím nikdy neběželo. Pochybuju, že to někdy uvedou.(11.5.2003)

• Bart

Natočit podobenství může lákat svojí zdánlivou snadností už jen proto, že ne vše musí být vždy úplně srozumitelné. Masseba je toho typickým důkazem. Film byl natočen ledabyle v jednoduchých dekoracích, na kterých se podílel mistr Knížák. Rozhodně neobsahuje žádné závažné poselství. Tvůrci si to velmi zjednodušili. Skupina lidí a samé násilí. Žádné jiné zákonitosti společnosti. Přesto však vcelku dobrý výkon Karla Rodena. Režisérovi Zábranskému se už nikdy nepodařilo překonat Dům pro dva.(5.9.2006)

Nevím proč, ale v době kdy jsem to viděl v kině se mi to celkem dost líbilo. Sice jsem to asi moc nepochopil, ale co, to neva:-)(28.5.2007)

• Rhed

Tak to ne. Nemohu si pomoci, ale napadá mě trefné podobenství filmu k tragikomickému českému pavilonu na EXPU v Seville 92'. Výtvor tak "umělecký", až se mu návštěvníci velkým obloukem vyhýbali. Prostě NE, šmytec.(19.9.2011)

Bez debaty, jeden z nejlepších post komunistických filmů, co kdy kdo natočil(24.3.2009)

• Endyis

Může mi někdo dopíči srozumitelně vysvětlit proč se distributor pouští do filmový kritiky?? On má snad film objektivně uvést, nikoliv hodnotit, to je snad schopen sám divák či k tomu určení publicisté. Už podruhé jsem se s touhle nesmyslnou krávovinou setkal. Snad oficiální text distributora má být zčásti trošku filmový promo a nikoliv zaujatá kritika, proč pak ti idioiti tedy film vydávají??? Je jen vidět, jak se tím to stádo lidí nechá ovlivnit a dle toho hodnotí, pač tento film vůbec není špatný. Přemýšlejte!!!(17.5.2010)

Hrozně moc zvlášní film s opravdu těžce popsatelnou atmosférou,kdy nevíte.jestli se děj odehrává po nějaké jaderné válce,nebo něco podobného,nebo naopak ještě před začátkem civilizace,nebo vůbec na Zemi.Atmosféru perfektně dokresluje temný hudební doprovod Jana Paukerta a Pavla Dražana.Moc mě potěšilo,že film byl vydán v klasickým širokoúhlým kinoformátu.Skvělé výkony herců Rodena,Marka,Ruseva nebo v nezvyklé roli Miloslava Štibicha.Ovšem kapitala sama pro sebe je Václav Postránecký,který ve filmu vypadá jako vyžraný prase(prase má totiž v Massebě zásadní symboliku)a který kvůli roli přibral ze 66 kilo na 215 kilo!!!Říká to sám Postránecký v bonusech na dvd a věřil bych tomu,protože je tam opravdu nechutnej tlustej slizoun…v žádné podobné roli jsem ho nikde neviděl…Každopádně film stojí za shlédnutí,v českých krajinách rozhodně ojedinělý a originální snímek.Zajímavostí je,že jako první český film se promítal v kinech ve formátu Dolby stereo.(13.11.2010)

Jediným štěstím v tomto vesmíru je padat z okna. Neboť šťastný je ten, komu aspoň na chvíli svět se jeví jiný.(5.9.2011)

Skvele natocene.Pusobiva muzika.Herci se pohybuji velice pomalu a to jeste vice vytvari atmosferu filmu.Nevidel jsem u nas natocene neco podobneho.Vlastne od zacatku musime premyslet co se vlastne ve filmu deje a o co jde ,nikdo nam nic nevysvetli.Zajimava ,skoro posledni scena kdy se dva perou a jini dva z party si to rekneme klidne tak " rozdavaji spolu ze zadu na stojaka " a vicemene nejevi zajem jak dopadne boj kde jde o zivot.(24.5.2006)

• farmnf

Absolutně směšná sračka tvářící se jako nezávislý film, poselství nebo cokoliv ale halt to nevyšlo. Roden s tím co má ve scénáři, zachází skvěle. Postránecký se tu buď směje nebo řve nebo prostě vypadá jako prase. Nevím, co tím chtěl outsider Zábranský říct, snad instrukce o plýtvání filmovým materiálem. Rozhodně se tomu vyhněte!(3.5.2010)

• mutace

Tu jednu hvězidčku dávám jen díky Honzovi Mikulkovi za nejlepší kompars(18.4.2007)

• Lischai

Co mě drželo u filmu až do konce bylo přemýšlení, jestli je Postránecký s vyholeným obočím rafinovaný odkaz na Geldofa v Pink Floyd: The Wall nebo ne.(5.1.2012)

Tohla je něco úžasného, ten pocit zda se to odehrává na Zemi nebo ve vesmíru, se mně drží do dnes.(8.6.2009)

• RexT

Běžnému divákovi určitě nedoporučuji. Nalákán plakáty před kinem jsem čekal nějaký příběh z dávné minulosti, ale místo toho - podivné scény z jakéhosi skalního města. Hlavním motivem je shazování vytipovaných obětí přivázaných na laně, někdy je vytáhnou zpět, jindy ne ... Možná ne v minulosti, ale, nedej bože, v relativně blízké budoucnosti. Příběh, je-li vůbec nějaký, v podstatě nesrozumitelný. Boj o své místo ve skupině, která se však nakonec vrátí ke starým zavedeným pořádkům. Zvláštností filmu, jen kvůli které jsem nakonec vydržel v kině až do konce, je naprostý nedostatek slov. Když jsem asi po deseti minutách odhadl jejich předchozí počet snad na patnáct, zaujalo mi to a počítal je až do konce filmu. Je to již dlouho, ale myslím, že jsem skončil tak maximálně na sedmdesáti - již si nepamatuji, zda v tom jsou i citoslovce, ale asi ano! Nezbývá, než se ptát, co tím chtěl básník říci. Ale když se podívám na zdejší hodnocení, zdá se, že i tento film svou cílovou skupinu našel. U mě by však určitě kandidoval na ty nejspodnější příčky, ještě že tehdy bylo kino docela levné, dnes bych byl znechucený daleko víc. A televizi bych přepnul nejpozději za 1/4 hodiny.(15.2.2011)