Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Podobenství mají v české kinematografii dávnou tradici (připomínám aspoň Němcův snímek O slavnosti a hostech), ale ne všechny pokusy zhostit se podobenství dopadly úspěšně. Patří mezi ně i Masseba, kterou režíroval Miloš Zábranský. Měla dvojnásobnou smůlu: jednak rozhodně nepatří mezi díla srozumitelná a jasná, příliš podléhá vnějším efektům, jednak byl připravován ještě na sklonku komunistického režimu, avšak do kin uveden až po jeho pádu. Veškeré dosud odvážné jinotaje tím pádem ztratily na své závažnosti. Masseba se odehrává v tajemném podzemním městě, kde přežívá neznámá civilizace s krutými rituály násilí a teroru. Když se jeden mladý muž pokusí prchnout, ocitne se v centru pronásledování. Modelová situace je však rozehrána příliš prvoplánově, s hereckými výkony zbytečně přepjatými. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

sator 

všechny recenze uživatele

Páni...První slovo zazní ve 23.minutě,Kateřina Blažková holčička známá nechvalně jako Kristelová...😮 Masseba vznikala v roce 1989, k divákům se však dostala až v rámci „svobodné“ distribuce. To oslabilo spiklenecké jinotaje, jež byly spojené s totalitními praktikami modelově totalitní společnosti ve filmu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Režisér Miloš Zábranský je znám hlavně díky geniálnímu snímku Dům pro dva. Jeho další dva snímky pak šly cestou mystických podobenství. Zatímco do Domu pro dva natočil tradiční debutový film o mladých pro mladé, s názvem Poslední mejdan, a poté poněkud zmatenou kriminálku Tísňové volání, po Domu pro dva se vrhl na skutečně těžká sousta. Pravděpodobně ovlivněn východní mystikou s mírnými náznaky křesťanství se pokusil nejprve o podobenství o světě bez lásky (Masseba) a posléze ve Stavení se pokusil o přenesení východní moudrosti a zasvěcení cesty do běžných českých reálií a problémů. Masseba se skoro obejde beze slov. Ze všech kousků filmu cítíme onu úpornou snahu říct závažné poselství. Jenže inscenované tak okatě, až realizace navzdory pohybové inscenaci působí lacině a povrchně. Postavy se totiž často vyjadřují tanečními pohyby - nikoliv tancem, ale choreografie scén má hodně společného s baletním uměním a postoji. Inscenace jednotlivých scén pak s rozestavením při baletních verzích tragédií. Sledujeme příběh muže, který v podzemní komunitě plné násilí (vyhazují se zde jen tak pro zábavu lidé z okna, uctívá se jako modla socha prasete, velitel sám je podobně tlustý, sex je jen na ukrácení dlouhé chvíle) nachází lásku. A díky ženě svého srdce se nakonec postaví i samotného bossovi a podaří se mu dostat ven - na světlo. Do krásné krajiny s vodopádem... Poselství je myslím jasné. Poněkud překvapí v bonusech u rozhovoru s režisérem, že film má přímou návaznost na Dům pro dva, jen hlavní hrdina nemá v sobě zlo (pravděpodobně jako postava Ondřeje Vetchého), ale objeví v sobě dobro (zde Karel Roden). Snímek je v širokoúhlém provedení 2,35:1, s českým stereo zvukem a českými titulky. Na DVD dále najdeme protipirát a v bonusech stručné filmografie, fotogalerii (1:38, dvě fotografie v závěru jsou z natáčení) a rozhovory. Miloš Zábranský (9:45) vysvětluje důvody vzniku tohoto snímku i problémy s realizací, Václav Postránecký (3:46) prozradí, o kolik kilogramů musel pro roli přibrat a jak se mu snímek dnes po letech líbí a Victoria Kidane (4:13) o své první a jediné roli popovídá vše od začátku, přes svůj další osud až po výzvu že by si ráda opět zahrála. Všechny rozhovory mají CZ titulky. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hodně artový snímek se zajímavou kamerou a velmi ponurou atmosférou. I když jde o barevný snímek, výběr interierů, líčení i nasvícení navozují dojem filmu černobílého. Podobneství může být hodně obtížně rozluštitelné pro diváky uvyklé na jasnou dějovou linku s přesným vymezením postav. Film, který se každopádně vymyká běžné předrevoluční filmové produkci ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Absolutně směšná sračka tvářící se jako nezávislý film, poselství nebo cokoliv ale halt to nevyšlo. Roden s tím co má ve scénáři, zachází skvěle. Postránecký se tu buď směje nebo řve nebo prostě vypadá jako prase. Nevím, co tím chtěl outsider Zábranský říct, snad instrukce o plýtvání filmovým materiálem. Rozhodně se tomu vyhněte! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zábranský chtěl natočit tak moc jiný film, že se nejen vykašlal na diváka, ale taky se vykašlal na to, že by to mělo mít nějakou atmosféru. Tady je potenciál vidět všude a ono nic. Nejen, že to vůbec nemá atmosféru, ono to vůbec není zajímavé. Jediné dvě zajímavé scény jsem za celý film zaznamenal, jinak jsem se neskutečně nudil. Jo, tak nějak chápu, o čem to je, ale mě ani ten děj bůhvíjak neoslovil. Co je tu fakt dobré, je hudba, která by z toho vytvořila něco neskutečného, kdyby to natočil člověk, co fakt umí vytvořit silnou atmosféru. Takhle by Masseba totiž neskutečně vynikla, protože ona selhává v tom, co potřebuje nejvíc. A rozhodně by to mohlo být kratší, většinu času se tady jenom nudně chodí. A to jsem na to byl zvědavý, spojení sci-fi a podobenství vypadalo hodně zajímavě, ale ten výsledek je neskutečně nudný a úmorný. Ani ty 2* tomu dát nechci, ale i tak úplně nevím, za co by to mělo být. Na hudbě a jedné psycho scéně film nepostavíš, na to je třeba nějaký um a ten Zábranský, no, těžko říct, když jsem od něj viděl jenom tohle, ale nevypadá, že by ho měl. 1* ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Snímek se dostal do distribuce až po listopadových událostech roku 1989, takže alegorie s totalitním režimem, který zná jen používat násilí a umlčovat, už nebyla tak silná a byla také oslabena spoustou snímků, které byly nějakým způsobem zakázány a začaly se znovu promítat. (sator)
  • První československý titul ozvučený systémem dolby stereo. (Snorlax)

Reklama

Reklama