Reklama

Reklama

Dvojník

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

V blízkej budúcnosti sa žena menom Sarah (Karen Gillan) dozvie, že je nevyliečiteľne chorá. Aby zachránila svoju rodinu pred bolesťou zo straty, rozhodla sa pre svoj klonovací postup a vycvičí klon, aby sa cítila ako ona. Potom sa však Sarah zázračne uzdraví, čo ju privádza k novému problému: v spoločnej budúcnosti ľudia nemôžu existovať dlhšie, ako je časový limit ich klonov. Podľa zákona musí Sarah a jej klon nakoniec medzi sebou bojovať až do smrti. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtové scífko sice s poněkud slabou až slabomyslnou zápletkou, ale s tuze zajímavou stavbou příběhu i režií. Děj je většinou statický a extrémně neakční, jeho postavy svou strojovou mluvou i pohyby připomínají androidy, obsah jejich dialogů je místy absurdní, výsledná atmosféra filmu je artová až surreálná. A na první pohled jednoznačný závěr se v samém závěru stane závěrem částečně nejednoznačným a divák se může svobodně rozhodnout, jakou ze dvou nabízejících se point si zvolí jako tu správnou, protože tvůrci mu nejednoznačností závěru dávají svobodně na výběr (ale to může být jen můj subjektivní pocit a pointa je přece jen jenom jedna a je úplně jasná). Sice se v žádném případě nejedná o nějakou popkulturní blbůstku pro žrouty popcornu, ale nečekejte ani nějakou hlubokou psychologii a existenciálně výjimečně silný zážitek. Silné tři. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ten dvojnický koncept se mi vlastně moc líbil. Podmínky, kdy si jde pořídit klon či opatření, ve chvíli, kdy se situace originálu mění, to všechno značilo, že u toho někdo přemýšlel. Ale zpracování mi přešlo bezkrevné i bez emocí. Co se Karen Gillan týče, tak tu mám jindy docela rád, ale tady jsem si přál, aby se ve své dvojroli zabila navzájem. Škoda. 40% ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Dual je lepší než Stearnsův předchozí počin, ale pořád je to primárně lehce bizarní festivalovka. Nápad s klonem, který vás nahradí v případě že umíráte, aby člověk ulehčil svému okolí není zas tak originální. To že ale ze zákona nemůžete fungovat vedle sebe ve chvíli kdy nějakou náhodou neumřete a musí se to v krajním případě vyřešit soubojem už zajímavé je. Konec bych nicméně čekal trochu vyhrocenější...60% ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Dual se na první dobrou možná tváří jako high-concept sci-fi thriller, jenže to by za ním nemohl stát Riley Stearns. Jen krátce po dynamické expozici lákající na líté duely s nepotřebnými klony na scénu nastupuje tradičně neurotická Karen Gillan a drsnou akci střídá kousavá satira tematizující bezvýchodnosti života v blízké budoucnosti. Stearnsova novinka jakoby vypadla z ranku Černého zrcadla a na jednu stranu nešetří svérázným černým humorem, ale na tu druhou dokáže být stejně tak dobře temná, deprimující a emotivní, čemuž výrazně nahrává i antiklimatický a o to tragičtější závěr. Rozhodně nečekejte žádný nervák, Dual je hlavně nevybíravou charakterovou studií. A Gillan je ve své výstřední dvojroli neskutečně autentická. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Sarah, you're going to die." "Oh, why aren't I crying?" ________ Karen Gillan v brilantní dvojroli, Aaron Paul, obzvlášť morbidní černý humor, minimalisticky bezemoční a chladná režie jak od Yorgose Lanthimose, a absurdní zápletka s existenciálním podtextem alá Black Mirror mi bohatě stačí k tomu, abych se vznášel v pětihvězdičkovým nebi. Prvotřídní slow-burner od kterýho nevíte co očekávat. ________ "Are there any styles of music you don't like so much?" "Metal. It's just a bunch of noise." ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama