Reklama

Reklama

Za závěsem: Vermeerovo tajemství

(TV film)
  • Německo Hinter dem Vorhang - Das Geheimnis Vermeer (více)

Obsahy(1)

Překvapivý objev spodní vrstvy slavného Vermeerova obrazu Dívka čtoucí dopis v drážďanské Galerii starých mistrů... Obrazy Jana Vermeera fascinují po staletí. Objev spodní vrstvy Vermeerova díla Dívka čtoucí dopis, jejíž možnou existenci naznačil již dřívější rentgenový snímek z roku 1979, rozvířil diskuse při celkové restauraci plátna v roce 2017. Kunsthistorici spolu s restaurátory byli nuceni řešit dilema, zda dílo ponechat v podobě, kterou jsme tak dobře znali a která vešla do kulturního povědomí, anebo je nyní vystavit v nově objevené podobě, jak je autor zamýšlel – jinak, než jsme se doposud domnívali. To, co začalo jako běžné restaurování, se stalo radikální proměnou ikonického obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

rivah 

všechny recenze uživatele

Polovina filmu je věnována událostem z 16. až 18.století a pak sběratelství Augusta III,, saského vládce, zakladatele Drážďanské galerie, kterou otevřel lidem, což tehdy nebylo obvyklé. Pak je tam komentováno vrácení obrazů (vyvezených 1945) ze SSSR v roce 1955. Druhá část je věnována rozboru Vermeerova obrazu čtoucí dívky, kdy rentgenem byla odhalena přemalba jakéhosi kupida v pravém horním rohu, která nyní na obraze zůstala...A taky se tvrdí, že dnes převládají etické ohledy před estetickými. ()

Rebeca 

všechny recenze uživatele

"Pokud ve vás umělecké dílo rozpoutá proces imaginace, je to to nejlepší, co se mohlo stát" - tak zní zásadní věta, pronesena jedním ze znalců. To, co očekávám od hodnotného dokument-filmu (kvalita informací, které jsou mi poskytnuty i způsob podání včetně srozumitelnosti) - to jsem i dostala, navíc s umělecky zajímavým nosným tématem. Ocenuji trpělivý pozorovatelský přístup tvůrců i uměleckých autorit (poskytujících výklad)  a detailní popis atmosféry Vermeerova obrazu i pro mně nové fakty ohledně Drážďanské galerie. ()

Reklama

Anianna 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho krásného obrazu. Pro mě příliš obsáhlý kontext. Mluví se nejen o obrazu, ale i o osudech všech možných dobových osobností nebo lidí, jež se o Vermeerovo dílo zajímali. Nicméně zajímavé a hlavně v mnoha obrazech podbarveno hudbou Michaela Nymana, zejména z filmu Piano. Tak za spojení Vermeera a Nymana 4*. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Klidně si z mého hodnocení odeberte jednu hvězdu, jsem malíř a Vermeer je jeden z mých pěti nejoblíbenějších malířů. Dokument otevírá zajímavé otázky týkající se toho, jak vnímat a uchovávat umění. Můžete nad nimi přemýšlet a sami přicházet na své odpovědi. Já sám se kloním k tomu, že neměli tu přemalbu odstraňovat. Vznikl tak horší obraz, navíc nemají stoprocentní jistotu, že to tak Vermeer nezamýšlel. Ta čistota prázdné stěny a nejednoznačnost výkladu z něj dělala hlubší dílo. Úplně by stačilo, kdyby vedle obrazu vystavili ten rentgenový snímek. Dokument také v krátkosti podává historii vzniku Drážďanské galerie. O této galerii mám v knihovně několik knih, ke kterým se dlouho nemůžu dostat. Jsem rád, že alespoň takto jsem se o ní dozvěděl pár faktů. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Co nechal štětcem "zamést," nechte se zavést. Spolu s vánkem buďte svědek. Nitek oponáře, který bral do palety sluneční míry. Niter komnaty jantarové, pudrově kapradinové. Pohlédněte na pokojné denní plátno za, kde staletí "zazděn" byl. Macešský, vřelý? Amorek - diblík, frejíř. Ten druhý, podstata každého lidského bytí, odhalen. Ale neměl, v srdci vzdušné malby s křídly, raději zůstat nokturnem? ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama