Reklama

Reklama

Time in Advance

(TV film)
všechny plakáty
Velká Británie, 1965, 60 min

Obsahy(1)

V této verzi pozemské budoucnosti byla výrazně redukována zločinnost zavedením takzvaného Předtrestního zákoníku (Pre-Criminal Code). Dle něj se může člověk přiznat k zločinnému úmyslu a odpykat si poloviční trest, než jaký by ho čekal, kdyby daný skutek skutečně spáchal. Smyslem tohoto opatření je dát potenciálnímu zločinci čas si svůj záměr rozmyslet. Stinnou stránkou je pak skutečnost, že pokud dotyčný svůj úmysl nepřehodnotí, má po znovunabytí svobody nárok zamýšlený zločin legálně spáchat. Tímto způsobem je tedy v konečném důsledku možné si zcela legálně pořídit třeba i licenci na vraždu.
Hlavními hrdiny příběhu jsou dva nastávající vrazi, kteří se v zuboženém stavu, takřka na pokraji smrti, právě vrátili z výkonu trestu: rozvážný Nick Crandall (Edward Judd), výzkumný inženýr, kterého jeho kolega okradl o největší vědecký objev novodobé historie, a impulzivní Otto Henck (Mike Pratt), zhrzený mořský farmář toužící pomstít se své nevěrné manželce. Během předchozích sedmi let se z těchto mužů stali nerozluční přátelé stmelení společným bojem o přežití, když jako trestanci pomáhali kolonizovat nehostinné světy ve vnějších galaxiích. Po návratu do normálního života se nyní potýkají nejen se zájmem dotěrných reportérů a změnami, jimiž civilizace díky (Nickovi ukradenému) objevu nového zdroje energie prošla, ale také s podezíravostí bývalých nejbližších. Kdokoli z nich totiž může být právě tou „osobu dle vlastního výběru“, kterou nyní oba protagonisté mají právo zabít.
Nečekaně tak vycházejí na povrch odhalení, která zcela mění okolnosti, za jakých se oba hrdinové kdysi rozhodli vraždit. Z původně pečlivě plánované pomsty se stává boj nejen s vlastním odhodláním a svědomím, ale i zkouška vzájemných vztahů a zdánlivě neotřesitelných přátelství. Postupně přestává být zřejmé, kdo je v tomto kaleidoskopu osudů vlastně skutečný padouch, koho lze označit za čí oběť a zda tato zápletka vůbec může mít jasné vítěze a poražené. (Tai_K_B)

(více)

Recenze (1)

Tai_K_B 

všechny recenze uživatele

Sonda do nejhlubšího nitra lidské povahy se znepokojivou zápletkou a ještě znepokojivějším rozuzlením. Co bychom dělali, kdybychom si mohli předem odpykat trest za vraždu, kterou pak můžeme legálně spáchat? Sedm let trpíme v trestaneckých koloniích a při životě nás drží jedině představa, jak se mstíme tomu, kdo nám ukřivdil… ale když pak přijde na věc, zjišťujeme, že nic už není, jak bývalo a že to podle plánu nepůjde. A že všechno, co nás k záměru vraždit dovedlo, nebylo až tak úplně černobílé a náš hněv byl možná nesprávně zaměřen. A tak jsme teď zase volní a naši nejbližší se nás kdo ví proč bojí. Jsou přesvědčeni, že cílem jsou přece zcela jasně oni a samozřejmě nehodlají čekat, až si pro ně přijdeme. Někteří nám během chlácholení svěřují detaily, o kterých jsme netušili, a bezděky nám tak dávají důvod je dodatečně nenávidět. Jiní nás zkoušejí uplatit a ti, od kterých bychom to čekali nejmíň, raději rovnou preventivně sahají po zbrani. Teprve v takovýchto situacích člověk zjišťuje, že přátelé i nepřátelé dokážou opravdu, ale opravdu překvapit.   ●   Zpracováním jde o povídací kulisovou záležitost s minimem efektů, postavenou především na scénáři. Zahrané je to ode všech hodně činoherně, nicméně do celkové atmosféry futuristicky spartánských interiérů to zapadá docela dobře. Edward Judd a Mike Pratt se skvěle doplňují a dokonce i ty všudypřítomné albínské paruky jim docela sluší. :-) ()

Zajímavosti (2)

  • Předlohou pro tuto epizodu byla povídka amerického autora science fiction a fantasy Williama Tenna, vlastním jménem Philip Klass, z roku 1956 (poprvé zveřejněna v magazínu Galaxy Science Fiction). Česky byla vydána pod názvem „Čas jako závdavek“ ve sbírce „EXALTICON 1991/3“. Pod názvem „Předem odpykaná sazba“ byla povídka publikována rovněž v roce 1989 sci-fi klubem (sfk) Möbius 2061 v rámci interní edice „SF překlady 9“. Přebálku tohoto vydání ilustroval Kája Saudek a vytištěno bylo pouze 99 neprodejných kusů. (Tai_K_B)
  • Loď s odsouzenci, která přivezla protagonisty zpět na Zemi, nesla název „Jean Valjean“. (Tai_K_B)

Reklama

Reklama