Folklórny televízny film, adaptácia poviedky Martina Kukučína o starých zvykoch a obyčajoch našich predkov v období od Ondreja po Vianoce. Vianočné oblátky sú v televíznom spracovaní nielen žánrovým obrázkom oravského folklóru, ale aj hlboko ľudským príbehom učiteľa, ktorý sa zžíva s novým prostredím a cez lásku k deťom sa dostáva k dôvere ich rodičov. Do zasneženej dedinky Konopäny na Hornej Orave prichádza mladý učiteľ Ondrej Pevný na svoje prvé pracovisko. Školu nájde zanedbanú a žiakov tam niet. Od jesene, kedy starého učiteľa Jonatána porazilo, nemal kto učiť. Mladý Ondrej sa rázne pustí robiť poriadky. Onedlho vidieť dobré výsledky jeho pedagogickej práce a dedinská mládež aj žiaci si ho veľmi obľúbia. (oficiální text distributora)
Príjemný oddychový film, z nezameniteľnou vianočnou atmosférou. /80%/(2.3.2010)
anderson
SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 24.12.1977 --- televízny film podľa predlohy MARTINA KUKUČÍNA --- Američania majú ŽIVOT JE KRÁSNY, Česi majú TŘI OŘÍŠKY a my máme tento KULT. (8.2.2009)(8.2.2009)
sidzej
Naucny film minimalne co sa vianocnych zvykov a tradicii tyka. Zboznujem slovenske filmy v ktorych ludia nosia kroje. Vzdy to vo mne vzbudi silne nostalgicke pocity. Krasna hudba, nadherne zasnezene prostredie, dobre obsadenie a neopakovatelna atmosfera.(22.11.2009)
lakikaki
Po celkom dlhej dobe strávenej v ČR mi táto ukážka klasických slovenských zvykov a tradícií spojená s ľubozvučnou slovenčinou nielen Jozefa Kronera padla veľmi dobre.(3.1.2009)
klúčik
Martin Ťapák sa našiel vo filmoch z dedinského prostredia. Aj tento film , ktorý dávajú tradične na vianočné sviatky v TV sa vydaril. Dnes to pripomína naše ľudové tradície. 65%.(29.10.2010)
ujec
Martin Ťapák vedel geniálne zachytiť atmosféru slovenskej dediny. V tomto diele sa stretlo niekoľko významných hercov, ktorým vďačíme, že aj my sme pocítili čaro predvianočnej aj vianočnej nálady. Mihla sa tam dokonca aj Milka Zimková ako mladá dievčina a samozrejme aj ujko Matejka ,nezabudnuteľný slovenský herec - neherec.(24.12.2010)
gabo1
Netvrdím, že je to extra film, ale musím dať 5 * lebo pre mňa osobne je to vianočná televízna klasika a povinnosť ďaleko väčšia ako Tři oříšky alebo Perinbaba. Skvelá ukážka zvykov a tradícii a popritom je to aj vtipné a ľudské. Vrelo odporúčam.(12.12.2008)