Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává během studené války. Nepopulárnímu prezidentovi USA se podaří získat smlouvu o jaderném odzbrojení, ale zjistí, že i tak se národ obrací proti němu. Plukovník Jiggs Casey zjistí, že generál Scott, který měl v plánu kandidovat v příštích prezidentských volbách, nehodlá už déle čekat. Chce svrhnout prezidenta i členy jeho kabinetu co nejdříve. Casey předá informace prezidentovi a odstartuje tím nepřehlednou síť intrik, kde si žádná strana nemůže být jistá komu věřit. (Hans.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Údajně jeden z top politických thrillerů všech dob líčí konflikt prezidenta se sborem náčelníků štábů armády a tajnou hrozbu zvanou "ECOMCON" - tj. vojenský coup d'état v reakci na smlouvu se sověty o odzbrojení. Film prý vznikl na popud samotného JFK (po zkušenosti s hardcore generály typu Curtis LeMay), už úvodní titulky sjedou původních sedm článků Ústavy a rychle se rýsuje ústřední téma, ideál demokracie versus militantní pravičácká paranoia. Což beru lehce s rezervou, úsměvem, ale i s jistou dávkou dějepisný sliny - při pohledu takhle hezky zpětně od studené války a záhadného atentátu v listopadu 63, člověku to nemůže nešrotovat... Každopádně kvalitní podívaná, silná zejména herecky - zásluhou ústřední čtveřice (flirty Douglase se smyslnou Gardnerovou nemají chybu) potažmo všech účastněných. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi z rady prekombinovanych frylerov o statnych prevratoch, jadrovej vojne ap. Burt Lancaster /Ptacnik z Alcatrazu, Vlak 1964/ sa snazil, ale marne, Kirk Douglas /Spartacus 1960/ o nicom herecky vykon. A to sa mi nevidelo, ze staci par krat odbehnut a uz som stratil nit. Potom sa svinsky tazko hlada : 60 % ()

Reklama

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Politické thrillery mám rád, ale přeci jen dávám přednost těm od 70. let a výš. Sedm květnových dní má sice excelentní nápad a skvostné herce, nicméně vzhledem k závažnosti tématu mi přeci jen přišlo vyřešení některých problémů a zapojení postav naivní a nevěrohodné. Nechci spoilerovat, ale myslím, že mi každý musí dát za pravdu. Přesto jsem se nenudil a níž než na čtyři hvězdy nepůjdu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi fajnový politický triler, ktorý najprv začína nevinne a príliš ukecane, ale rozhupne sa do skvele rozohranej hry. Možno z dnešného pohľadu mu chýba nejaká akcia a možno aj záverečný zvrat, ale na svoju dobu a v čase rozhypovanej studenej vojny ide o vydarený Frankenheimerov kúsok. Vysokú kvalitu dodáva nielen výborné obsadenie Douglasa a Lancastera, ale aj high-tech vyzerajúce interiéry vtedajšej bezpečnostnej organizácie (videotelefóny už ale boli príliš). O jasnom posolstve je zbytočné hovoriť. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zajímavý politický thriler. Filmařsky mám výhrady - přes skvělé herecké obsazení je to natočené poměrně suše, ukecaně, bez většího napětí, nedejbože akční scény. Celé mírové vyznění je poměrně naivní. Přesto dávám smířlivé 4 hvězdičky, protože podobný příběh na takové úrovni se jen tak nevidí. Prezident USA (March) se chystá podepsat dohodu se Sověty o jaderném odzbrojení a generál Scott (Lancaster) je jeho hlasitým oponentem. Jeho zástupce (Douglas) však odhaluje děsivou pravdu - Scott a další náčelníci se chystají v USA rozpoutat vojenský převrat a zmocnit se vlády. A tak začíná mravenčí sbírání důkazů a i po jejich získání není zcela jasné, jestli tohle prezident ustojí. Přes výše zmíněné výtky mě zkrátka ten příběh z nejvyšších kruhů politiky bavil, i když filmařsky to mohlo být i v roce 1964 více strhující. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (10)

  • Martin 'Jiggs' Casey (Kirk Douglas) nosí hodinky značky Bulova Accutron Astronaut GMT. (dyfur)
  • Natáčanie filmu trvalo 51 dní. (westerns)
  • Liberálny demokrat Burt Lancaster zo začiatku váhal s prevzatím svojej úlohy generála Scotta, pretože mal pocit, že táto postava a film nespravodlivo hanobia konzervatívnu republikánsku stranu. Kirk Douglas ho presvedčil, že rola Scotta je skôr morálne nejednoznačná postava ako zločinec. Burt následne svoju rolu prijal. (westerns)

Reklama

Reklama