Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Království za ruce by dal hrdina amerického filmu, který sice není tak úplně člověk, přestože se chová lidštěji než většina lidí v jeho okolí. Edward je výtvorem starého vynálezce, který však zemřel dříve než jej stačil dokončit a nahradit důmyslnou sestavu ostrých břitů lidskýma rukama. Edward zůstal úplně sám v chátrajícím hradě a kdovíjak dlouho trvalo, než jej zcela náhodou objevila podnikavá Peggy a vzala s sebou do města. Přestože Edward vypadá jako nějaké hrozivé monstrum, ve skutečnosti je hodný, milý a velmi plachý. Brzy si získá uznání a obdiv svým střihačským uměním, jenže jak už to chodí, jsou i lidé závistiví a zlí, jímž chlapcova obliba nedá spát, obzvláště když si všimnou náklonnosti, kterou chová k hezké dívce Kim. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (987)

Fr 

všechny recenze uživatele

já tuhle atmosféru miluju! a dostávám se do ní již úvodními titulky, kdy hudba Danny Elfmana v neobvyklém zvuku 4.0 (3.1) předkládá otázku, jestli nás čeká pohádka nebo horor. TAM NAHOŘE STÁL VELKÝ PALÁC, VE KTERÉM BYDLEL JEDEN VYNÁLEZCE. VYNALEZL SPOUSTU VĚCÍ A TAKÉ STVOŘIL ČLOVĚKA. DAL MU VNITŘNOSTI, SRDCE, MOZEK, VŠECHNO. TEDY ... SKORO VŠECHNO. TEN VYNÁLEZCE BYL STARÝ A UMŘEL. A TEN ČLOVĚK ZŮSTAL SÁM. NEHOTOVÝ. JMENOVAL SE EDWARD. ten Burtonův smysl pro bizardní krásu obdivuji! tvář Edwarda hovoří za vše. fantastická zahrada, všeobecná Burtonovská barevnost. porovnejme továrnu pana Wonky a laboratoř ve starém hradě. i tak se dá zjistit mistrův posun ve filmovém vidění světa. a nemám pocit, že Burton z roku 1990 oproti tomu z roku 2005 prohrává. také se člověk nediví, že právě J.Depp je jeho dvorní herec (ovšem, já bych ty role bral taky). a příběh? neveselej konec je nutností, ale jsme v pohádce. takže: ,,JESTLI JEŠTĚ ŽIJE? NEŽ K NÁM PŘIŠEL, NIKDY NESNĚŽILO. A TEĎ SNĚŽÍ STÁLE." a u vás? ()

petero 

všechny recenze uživatele

„Prečo vlastne sneží, starká? Odkiaľ sa berie sneh?“ Temná rozprávka vychádzajúca zo schémy Kráska a zviera, kúzelný Tim Burton a o nič menej dojímavý Danny Elfman na vrcholoch svojich síl, prvá veľká úloha pre Johnnyho Deppa (nikto iný by sa tam nehodil) s peknučkou Winonou Ryder, bohužiaľ posledný zárez Vincenta Pricea, a takto by som mohol pokračovať až po pána policajta, proste tie postavičky ulízaného pestrofarebného predmestia versus štýlovo strašidelný zámok a Edward, jeho pohľady, prepichnutá vodná posteľ, výtvory záhradnícke či kadernícke, pokus o vlúpanie a následný prechod k temnejšej časti filmu, odhoďte zbrane (že by si tu Singer našiel scénu do X2, ktorú drsnejšie rozvinul), neštvaný Edward ničiaci steny domu, strhávajúci si šaty a prepichujúci kolesá na autách a samozrejme tanec pod umelým snehom, to všetko je proste čarovné. Ach, tá hudba. Makeup a efekty samozrejme Stan Winston. Môj obľúbený film. Naposledy videné: 11.7.2009 ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Krásný Burtonův film o prokletí odlišnosti, ale také o lidském soucitu i lásce. Kanadský písničkář Leonard Cohen v jedné své písni má verš: The odds are there to beat - Odlišní jsou tady, aby byli biti. A lidé často ubližují odlišným, ať už postiženým, černým, hloupým nebo škaredým, i když mohou být v některém ohledu geniální jako Střihoruký Edward. Trailer: http://www.csfd.cz/film/1073-strihoruky-edward-edward-scissorhands/videa/ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Burtonovsky divné, milé, barevné a prozíravé. Režisér se tehdy nejspíš splnil sen a zároveň započal svou dlouhodobou spolupráci s Johnnym Deppem, která jim, svým způsobem klape již ve Střihorukém Edwardovi. Některé příběhové zvraty jsou z dnešního pohledu tak hloupé až rušivé, ovšem na film mám vzpomínky z dětství a nostalgie tedy stále funguje, když mě od občasné nelogičnosti osvobozuje...75% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Všetky rutinné životné úkony sa v Edwardovom podaní zvrhávajú v sadu napínavých dobrodružstiev, v ktorých ide často viac o život ako o ich úspešné dokončenie. A hoci sociálne interakcie nie sú Edwardovou silnou stránkou (kto by chcel pri podaní ruky prísť o všetky prsty, že), má väčšie srdce než celé mestečko dohromady, o čom sa najviac presvedčí spanilá Kim v podaní Winony Rider. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (65)

  • Během scény, kdy Edward utíká zpět do svého domova, Johnny Depp zkolaboval kvůli kombinaci vedra a koženkového kostýmu. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Depp a Burton v říši divů

Depp a Burton v říši divů

09.08.2008

Filmový svět zná spoustu dvojic. Momentálně dost možná nejznámější a bezpochyby nejvytíženější jsou Johnny Depp a Tim Burton. Jejich spolupráce začala už v roce 1990, kdy spolu natočili Střihorukého… (více)

Reklama

Reklama